Her er forskningstildelingen for 2022
90 millioner kroner til 36 nye forskningsprosjekter.
DAM Redaksjonen • 15 okt. 2022
– Jeg synes det er spennende at det er en så stor bredde i prosjektene og organisasjonene som får støtte, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.
Forskning 2022
- 289 skissesøknader fra 72 organisasjoner ble sendt inn.
- Av disse ble 97 invitert til å sende full søknad.
- Totalt ble 88 søknader sendt inn i andre runde.
- 36 prosjekter fra 20 organisasjoner innvilges (se hele listen nederst i saken).
- Totalt tildeles 89.784.000 kroner.
Årets forskningstildeling er på hele 90 millioner kroner, og går til 36 nye forskningsprosjekter.
Se hele listen over prosjekter som får støtte her
De siste dagene før offentliggjøring av tildelingen har Lillehagen reist rundt og overrasket prosjekter som får støtte.
– Det er rørende å se hvor mye det betyr for forskerne som får støtte. Det er viktig for oss i Dam, men det er også en stor honnør til organisasjonene for den viktige jobben de legger ned i å utvikle ny kunnskap sammen med forskningsmiljøene, sier han.
På Stiftelsen Dams instagram-side kan du lese mer om prosjektene som ble overrasket av sekretariatet.
Høyere kvalitet
Søknadsprosessen i Stiftelsen Dams forskningsprogram er delt i to. I første runde sender søker inn en skissesøknad, som blir vurdert av fagutvalget. Deretter inviteres cirka en tredjedel av prosjektene videre til å sende inn en full søknad. Disse blir igjen vurdert før det avgjøres hvilke prosjekter som får støtte.
– Mitt inntrykk er at både forskningsmiljøene og organisasjonene synes dette er en god måte å innrette programmet på, sier Lillehagen, og legger til:
– Bakgrunnen for at vi gjør det på denne måten er at analyser vi har gjort viser at det er tidsbesparende for søker, samtidig som det ga oss muligheten til å gi flere vurderinger av hver søknad. Det betyr bedre kvalitet og er en vinn-vinn-situasjon.
Ny utlysning
Allerede i dag publiseres utlysningen for neste års forskningsprogram. Også her er det gjort endringer, der målet er et enda mer treffsikkert program. Den største nyheten i den nye utlysningen er at Dam nå åpner for å støtte prosjekter, og ikke bare forskerstillinger.
– Vi er veldig spente på hvor mange søknader vi får med denne nye endringen, og om vi får søknader fra andre miljøer enn tidligere, sier Lillehagen, og legger til:
– Vi tror at organisasjonene og forskningsmiljøene i enda større grad kan se at Dams programmer kan være aktuelle også for andre typer forsknings- og utviklingsprosjekter framover.