– Det blir en «jille» høst

Hundre millioner kroner til 72 prosjekter i den første tildelingen i «nye» Utvikling.

DAM Redaksjonen • 15 Jun. 2023

Marie Therese Rimestad (f.v.), Inger Marie Farbrot, Solveig Fridheim Torp og Ragnhild Stangeland i Kreftomsorg Rogaland hadde invitert generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen til et møte for å fortelle mer om prosjektene de allerede har fått støtte til. Lite visste de at han hadde med seg en overraskelse i kofferten. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

– Nå blir jeg helt rørt, sier daglig leder i Kreftomsorg Rogaland, Inger Marie Farbrot, og fortsetter:

– Det blir i alle fall en «jille» høst.

Overrasket prosjekter

Et av prosjektene som får støtte er «Samtalekort for barn og unge» i regi av Kreftomsorg Rogaland, og onsdag morgen ble organisasjonen overrasket med sjekk og blomster av generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.

– Dette er definitivt den morsomste delen av jobben, sier han, og legger til:

– De siste par dagene har vi overrasket flere prosjekter som får støtte, og det betyr mye for oss i sekretariatet å møte menneskene bak søknadene og høre hvor mye kunnskap og innsikt de har. Det er tydelig at de som får støtte er verdige og utrolig flinke. Skulle ønske vi kunne støtte enda flere.

Nye metoder og mer kunnskap

Utvikling 2023

  • Utvikling er et av Stiftelsen Dams største programmer.
  • Programmet har en totrinns søknadsprosess med tildeling en gang i året.
  • 15. juni får 72 prosjekter totalt 100 millioner kroner.
  • Prosjektene er i regi av 34 ulike organisasjoner i helsefrivilligheten.
  • Her finner du hele listen over prosjekter som får støtte.

Torsdagens tildeling er den aller første i «nye» Utvikling, og hele hundre millioner kroner er nå fordelt til 72 prosjekter gjennom 34 ulike organisasjoner.

– Det er hundre millioner kroner til utvikling av nye metoder og bygging av kunnskap, hvor brukermedvirkning og faglighet møtes og gir en helt spesiell kraft. Dette har vi 30 års erfaring med og denne tildelingen tar organisasjonenes arbeid noen skritt videre, sier Lillehagen.

Høy innvilgelsesprosent

Innvilgelsesprosenten er på hele 37 prosent, som er langt høyere enn normalt i stiftelsens programmer. Det skyldes at det kom inn færre søknader enn estimert.

– Det kom inn færre søknader, men det tror vi handler om det er første året for den nye varianten av Utvikling. Kvaliteten på søknadene er høy, så de som har fått støtte i dag har all grunn til å være fornøyde i den tøffe konkurransen, sier Lillehagen.

Fornøyde søkere

Programmet Utvikling er blant stiftelsens største. Her kan man søke om støtte opp til 1,5 millioner kroner. Søknadsprosessen foregår i en totrinnsprosess, der man først sender inn en skissesøknad.

Totalt kom det inn 193 skissesøknader. Av disse igjen ble 122 invitert til å sende utvidet søknad.

– Det er en omfattende og lang søknadsprosess, men i tilbakemeldingene til oss oppgir søkerne å være svært godt fornøyde med prosessen, faktisk mer fornøyde enn før, sier Lillehagen.

Nå er han spent på å følge de nye prosjektene videre.

– Det er stor bredde i prosjektene som får støtte, både i helseområde og type prosjekt. Jeg er overbevist om at mange av disse prosjektene vil få stor betydning for mange mennesker, både i prosjektfasen og i ettertid, sier han. Noen vil også bety varig endring og være bidrag til bedre levde liv i Norge.