– Den norske pengespillmodellen virker

Det ligger an til en markant økning i overskuddet fra Norsk Tipping i 2025. Det viser prognosen i statsbudsjettet, som ble lagt frem 7. oktober.

Bildet viser en mann med grønn genser, dressjakke, briller og kort lyst hår. I bakgrunnen ser man noen trær.
Generalsekretær Hans Christian Lillehagen

Norsk Tipping forventer et overskudd på 7.825.000.000 kroner. Det er 738 millioner mer enn året før, en vekst på om lag ti prosent.

Slår spådommen til, betyr det grovt regnet 40 millioner kroner mer til fordeling til helsefrivilligheten for Stiftelsen Dam. Når det i tillegg ligger an til moderat lønns- og prisvekst, betyr det en solid økning for frivilligheten. Det kommer godt med for en sektor som fortsatt kjenner på ettervirkningen av pandemien.

– Dette er penger organisasjonene sårt trenger etter flere år med omstilling, store behov og høy prisvekst, sier generalsekretær Hans Christian Lillehagen i Stiftelsen Dam.

Stiftelsen Dam merker blant annet et økende behov for støtte til forskning og kompetansebygging ute i organisasjonene. Dam er eksempelvis et av få steder hvor organisasjoner som ønsker pasientnær og anvendt forskning kan søke støtte.

– Vi ser at det er store behov i søknadene som kommer inn, men dessverre kan vi ikke støtte alt, sier Lillehagen.

Ser resultatene av spillpolitikken

Overskuddet stiger blant annet fordi Norsk Tipping styrker sin markedsandel. Færre spiller hos utenlandske spillselskaper, til fordel for «tippinga».

Hans Christian Lillehagen mener utviklingen viser at den norske pengespillmodellen virker.

– Alle pilene peker i riktig retning. Det er blitt færre spillavhengige, uregulerte aktører trekker seg ut av det norske markedet, og overskuddet stiger.

Lillehagen gir handlingsvillige politikere æren for den positive utviklingen.

– Flere regjeringer på rad har tatt grep for å videreutvikle den norske spillmodellen. Nå ser vi resultatene.

Det har blant annet kommet ny pengespillov, omfattende tiltak for å beskytte spillerne og stenge ute selskaper som ikke har tillatelse i Norge. To kjente eksempler er stopp på TV-reklame og betalingsformidlingsforbudet.

– Spillindustrien har hele tiden hevdet at tiltakene ikke kom til å virke. De sa at tiltakene hverken ville stoppe utenlandske selskaper eller beskytte norske spillere. Det er ingen tvil om at de tok feil, sier Lillehagen.

Vil løfte behandlingstilbudet fremfor å diskutere spillmodell

Han håper nå spilldebatten kan legges endelig død.

– Spørsmålet om reguleringsmodell har dukket opp igjen i programprosessen til noen partier. Jeg har stor respekt for at det er ulike synspunkter om pengespill, men når alle indikatorer viser at dagens politikk fungerer, er det på tide å komme seg videre, sier Lillehagen.

Han inviterer i stedet politikerne med på et løft for behandlingstilbudet.

– I tiden fremover bør alle som er opptatt av ansvarlig spill bruke kreftene på å styrke behandlingstilbudet. Her er det fortsatt mye å gjøre.