Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Urininkontinens, luft- og avføringsinkontinens og underlivsprolaps er de vanligste underlivsplagene og rammer kvinner i alle aldersgrupper. Svangerskap og fødsel er største risikofaktor. Tilstandene er svært tabubelagt og kan føre til inaktivitet, sosial isolasjon, depresjon, ødelagt seksualfunksjon, og i flere tilfeller til uførhet. Mange kvinner lider og begrenses i flere år, fordi både de og også helsepersonell tenker dette er en naturlig del av kvinners liv. Det er store individuelle lidelser men også enorme samfunnsøkonomiske utgifter både til utredning, behandling og inkontinensutstyr. Blant voksne kvinner har 2 av 3 en eller flere underlivsplager, og 20% vil i løpet av livet trenge operasjon for plagene. Det er svært god dokumentasjon på at bekkenbunnstrening, informasjon og hjelpemidler kan forebygge, behandle tilstandene, øke livskvalitet betydelig og dermed utsette behovet for kirurgi. Likevel er det lite kunnskap om tilstandene og om hjelpen som finnes. Koret URGE har holdt interne musikalske festforedrag over temaet i 9 år. Kunnskap formidles med forståelige tekster. For å bryte tabu og øke helsekompetansen på en alternativ og humoristisk måte, i befolkningen generelt og hos helsepersonell, vil vi lage kortfilmer til en opplysningskampanje.
Aktivitet/tiltak/metode
URGE er et tverrfaglig kor bestående av 12 fagfolk tilknyttet St.Olavs hospital med mange års erfaring innen fagfeltet (gynekologer, urolog, barnelege, uroterapeut, sexolog, fysioterapeuter og helsesekretær). URGE opptrer med egenskrevne sanger og rollespill for kunnskapsformidling. Tema som formidles er kunnskapsbasert med forskningsbasert kunnskap fra avlagte doktorgrader i kollegiet, erfaringsbasert kunnskap og brukermedvirkning. Tilbakemeldingene er at tabu brytes, kunnskapen allmenngjøres og kvinner blir motivert til å søke hjelp for sine plager. På bakgrunn av dette ønsker vi å gjøre kunnskapen tilgjengelig for et større publikum ved å lage tre kortfilmer på 3-4 minutter hver. Disse utfyller scenene og informasjonen i sangtekstene. Prosjektet er i samarbeid med en profesjonell kunstnerisk leder og musikere. Målgruppen er hovedsakelig kvinner men dette angår også menn som daglig møter kvinner som partner, kollega, venn etc. Også helsepersonell er en ønsket målgruppe. Tekstene vil oversettes til flere ulike språk for å nå kvinner fra andre kulturer. Prosjektet vil evalueres med antall visninger. Filmene vil ligge på vimeo.com der linkene vil være tilgjengelig i digitale kanaler med ubegrenset tidsramme. Filmene skal vises på internett og sosiale medier og spres via etablerte samarbeidspartnere (Norske Kvinners Sanitetsforening, Landsforeningen for kvinner med fødselsskader og Nasjonal kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsplager). Filmene vil gjøres tilgjengelig for venteværelser på legekontor og helsestasjoner, Kvinnehelsehusene til Norske Kvinners Sanitetsforening, konferanser og møteplasser for helsepersonell og medisinske utstyrsprodusenter. Filmene vil vise korets medlemmer som spiller ulike roller, også som pasienter, og har samtykket til å delta i filminnspilling. Det arbeides med rettighetene til å bruke melodiene. TONO er kontaktet angående eventuelle avgifter.
Antall deltakere
0
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Det er ventet at prosjektet vil ha en positiv virkning ved alminneliggjøring av tilstandene og dermed bryte tabu. Det vil framkomme tydelig at det er tilstander mange kvinner opplever, og at det er hjelp å få. Det forventes en effekt at kvinner i større grad vil søke hjelp for sine plager på et tidligere tidspunkt, bli tatt på alvor og få rett hjelp på rett tjenestenivå. På lengre sikt forventes det at forebygging og behandling av bekkenbunnsplager får et større fokus i helsevesenet, for eksempel i svangerskap- og barseloppfølgingen. Det forventes også at bekkenbunnsplager og seksuell helse blir lettere for både pasient og helsepersonell å snakke om. Ved å oversette til andre språk vil informasjonen bli tilgjengelig for innvandrende kvinner. Kvinner fra andre kulturer har et enda større informasjonsbehov og barrierer for å søke hjelp for underlivsplager.
Plan for gjennomføring
Arbeidet baseres på allerede skrevne og innøvde sanger. Arbeidet vil bestå av lydopptak, manus film, filmredigering og ferdigstillelse. Andreas Dundas Helgheim er musikalsk ansvarlig. Randi Størseth og Merete Myklebost er ansvarlig for sangtekst, manus og innspilling av filmscener.