ABC for god psykisk helse

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Det er urovekkende utvikling av psykisk uhelse. Som et svar på dette har professor i sosialmedisin og medlem i Folkehelseforeningen sitt styre Steinar Krokstad videreutviklet opplegget “ABC for god psykisk helse”. www.abcforgodpsykiskhelse.no. Regjeringen har lanser en opptrappingsplan for psykisk helse, der heving av befolkningens helsekompetane på psykisk helse med bruk av ABC-en er en del av planen. Folkehelseforeningen skal utvikle et kursprogram for ABC som oppfyller kravene voksenopplæringsloven slik at hvert enkelt kurs kan støttes gjennom Studieforbundet Livslang læring. Utviklingen skjer i samarbeid med professor Steinar Krokstad, Studieforbundet Livslang læring, Øvre Eiker kommune og Norges Frivilligsentraler. Hovedmålet er å øke kunnskapen om hvordan man fremmer sin egen og andres psykiske helse med bruk av ABC gjennom å a. gjøre noe aktivt, fysisk, mentalt eller spirituelt b. gjøre noe sammen, for å fremme sosial inkludering c. gjøre noe meningsfullt gjennom å erfare mestring og mening i hverdagen Det utvikles kurs som er tilpasset: enkeltpersoner/selvhjelpsgrupper frivillig sektor/foreldre arbeidsliv Kursene er lagt opp til fem timer som kan gjennomføres over fem uker, eller en dag. Deltakerne skal reflektere og lage egne handlingsgplaner.

Aktivitet/tiltak/metode

Utvikling av en enkel kurs-portal I samarbeid med Livslang Læring skal vi utvikle en enkel digital kurs-portal. Portalen skal inneholde kurset ABC, informasjon om voksenopplæring og hvordan man søker om økonomisk støtte, evaluering og diplom. (Obs! Dette er et forprosjekt. Vi sender også inn en søknad om utviklingsmidler til et større prosjekt der flere aktører er involverte) Utvikling av en ordning for veiledning og godkjenning for kursledere Alle kan “søke om” å bli kursledere. Men det vil bli utviklet en enkelt sertifiseringsordning for de som ønsker å drive og lede kurs for å sikre tilstrekkelige kvalifikasjoner og at kursene blir gjennomført i henhold til intensjonene med ABC. Når FHF har godkjent søkeren blir det gitt tilgang til veiledningsmateriell, registrering av kursdeltakere, rapporteringsskjema for søknad om voksenopplæringsmidler og tilgang til diplom. Utvikling av likemannskurs Kurset vil inneholde teori og refleksjons-spørsmål som vil bidra til at den enkelte deltakeren utvikler en god forståelse av hva ABC-rådene innebærer. Målet er at deltakerne skal finne ut hvor de selv kan være aktive, oppleve ting sammen med andre og føle mestring. Kurene testes utvikles, testes og kvalitetssirkes i samarbeid med Norges Frivilligsentraler og Øvre Eiker kommune. Utvikle kurs for ledere i frivillig sektor samt foreldre Et kurs der ledere i frivillig sektor/foreldre kan lære om ABC og reflektere over egen praksis i møte med andre. Kurset utvikles, testes og kvalitetssikres sammen med idrettslag og andre frivillige organisasjoner som er medlemmer i Folkehelseforeningen. Utvikle kurs for ansatte og ledere Et kurs der ansatte og ledere på arbeidsplasser kan lære om ABC og utvikle strategier for at arbeidsplassen kan bidra til å fremme god psykisk helse. Kurset utvikles, testes og kvalitetssikres sammen med bedrifter og kommuner som er medlemmer i Folkehelseforeningen og testes av KLP. Kursprogrammet lanseres på Folkehelsekonferansen 2024 i Tønsberg

Antall deltakere

1000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Gjennom prosjektet skal vi understøtte den nasjonale ABC-kampanjen gjennom voksenopplærings-instituttet, bidra til å styrke den psykiske helsen til deltakere, deltakernes sosiale nettverk og i hele den norske befolkningen på kort og på lang sikt. ABC for god psykisk helse er beskrevet i Folkehelsemeldingen og det er mange som har stor interesse for tiltaket. Men, mange er usikre på hvordan de tar ABC i bruk og trenger å bruke litt tid på å få konseptet inn under huden. Det mangler også ressurser (ansatte, økonomi, lokaler) som gjør at man kan samles for opplæring. Ved å bruk voksenopplæringsarenaen vil terskelen bli lavere for å komme i gang. Opplegget skal være så lett å forstå at “alle mennesker, som har interesse for andre mennesker” skal kunne lede et kurs for likemenn, i en frivillig organisasjon eller på arbeidsplassen. Vi starter med å engasjere Folkehelseforeningen sine medlemmer, som utgjør 64 organisasjoner. Det er alt fra kommuner og fylker til frivillige organisasjoner og bedrifter. I tillegg har vi en rekke engasjerte enkeltpersoner. Alle disse er potensielle igangsettere av denne typen av kurs. Alle er opptatt av å fremme god psykisk helse for å forebygge psykiske lidelser. Mange har uttrykt at det mangler et rammeverk for å sette i gang denne typen av kunnskapsbaserte aktiviteter. Det å etablere et kursprogram der utgifter dekkes gjennom voksenopplæringsmidler er et smart grep. Budskapet i ABC for god psykisk helse er enkelt, og det er vist at de som får kjennskap til rammeverket spre kunnskapen videre. Derfor mener vi at tiltaket vil kunne få betydelige ringvirkninger på kort og lang sikt som et ledd i en større nasjonal satsing.

Plan for gjennomføring

Dette blir et hurtigarbeidende prosjekt der målet er å presentere tilbudet på Folkehelsekonferansen 17.-18. oktober 2024. Digitale løsninger: Med en gang som vi får klarsignal vil vi begynne med å lage den digitale løsningen. Det gjøres i samarbeid med Livslang læring og Folkeuniversitetet. De vil også gi oss kurs gode pedagogiske løsninger og hvordan man skriver læringsopplegg på nett. Løsningen skal være helt ferdig i løpet av første kvartal. Nedsettelse av prosjektgruppe: Prosjektgruppen skal ha ansvar for å lage skisser for opplæring av kursledere og det materiell for kursdeltakere. De ønskede personene er forespurt og har sagt ja. De er klare. Sammen skal vi lage en fremdriftsplan med milepæler, testing og tilbakemeldinger. Pilot: Vi vil ha en pilot ferdig før sommeren. Testing: Vi skal teste ut materiell og få tilbakemeldinger hele tredje kvartal. Vi vil teste dette i tre Frivilligsentraler rundt om i landet, Øvre Eiker kommune, og i medlemsorganisasjoner i Folkehelseforeningen. Lansering: Kuret lanseres på Folkehelsekonferansen. Etter det rulles materiellet ut over hele landet. Det skal være et godt evalueringssystem i materiellet slik at vi hele tiden kan forbedre kursene i henhold til tilbakemeldingene. Drift: I 2025 vil kurset ABC gå inn i ordinær drift. OBS! Vi har også søkt om et større prosjekt til å bruke erfaringene inn i en omfattende kursportal.

Prosjektleder

Annica Linden Øygard

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
ABC for god psykisk helse
Organisasjon
Norsk Forening for Folkehelse – Folkehelseforeningen
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
01.02.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring