Adjø Bitteliten

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mange mister barnet sitt under svangerskapet, mange flere enn man tror og hører om.Flere av disse mister tidlig i svangerskapet men må allikevel gjennom en fødsel. Dette tapet er ofte ensomt; mange har kanskje ikke delt de gode nyhetene om svangerskapet enda, og barnet i magen er det ingen som har rukket å bli kjent med. Før begravelsen, enten om det blir en egen grav, en felles minnelund eller kremasjon, er det for mange viktig å skape minner. Minner om det barnet som var sterkt ønsket men som alt håp nå er ute for. Samtidig forsvant mange drømmer, planer og en fremtid som nå blir annerledes.

Målsetting for prosjektet

Vi ønsker å gi foreldre som mister barnet sitt tidlig, men må gjennomføre en fødsel, en mulighet til å skape minner. Gjennom å gi dem en eske med materiell og utstyr til å minnes barnet og skape gode rammer rundt avskjeden i en svært vanskelig og sårbar tid, håper vi å være til hjelp i sorgen.

Målgruppe

Vi ønsker å gjøre et prøveprosjekt på fødeavdelingene til Ullevål Sykehus og Rikshospitalet og gi esken til foreldre som mister barn tidlig i svangerskapet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi ønsker å lage en eske, «Adjø Bitteliten» med innhold som kan skape minner, og som foreldrene får utdelt på fødeavdelingen på sykehuset. Foreløpig plan for innhold i esken: Et lys, to like små bamser (må være biologisk nedbrytbare) – hvor barnet får med seg den ene bamsen i graven og den andre beholder foreldrene, noen blomsterfrø til planten Forglemmegei, en nøkkelring/brikke i 2 deler, hvor babyen beholder en del i sin hånd (Georgs gave) samt et bilde for avtrykk av hånd/fot. Det vil også bli laget en liten brosjyre med informasjon om foreningen, om sorg og sorgstøttetilbud og om begravelse – samt noe informasjon om et eventuelt nytt svangerskap. Vi tror at dette kan ha stor betydning for de som mottar denne esken. Tiden er ofte knapp, barna er små og skjøre, og ofte er man ikke i stand til å tenke på hva som bør gjøres. Et barn som blir født mange uker før termin, passer sjelden inn i ordinære nyfødt-klær. Alt man får kjøpt i vanlige butikker er for stort – selv klær til premature babyer kan være for store for disse babyene. Men for foreldrene var dette barnet like ønsket, og det at noen har tenkt på andre ting som kan følge barnet i kisten, vil vi mene er betydningsfullt.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar Kontakt med fødeavdelingene på OUS Rikshospitalet og Ullevål Februar Planlegging, organisering Mars-april Utarbeidelse av design, innkjøp, pakking Mai-august Distribusjon, oppfølging September Evaluering, justeringer Oktober-nov Distribusjon og oppfølging Desember Avslutning og evaluering av prosjektet

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Mange mister barnet sitt under svangerskapet, mange flere enn man tror – og hører om. Bare i Oslo mister over hundre foreldre hvert år et barn de ønsket men som ikke ble fullbårent. Mange av disse mister tidlig i svangerskapet men må allikevel gjennom en fødsel. Dette tapet er ofte ensomt; mange har kanskje ikke delt de gode nyhetene om svangerskapet enda, og barnet i magen er det ingen som har rukket å bli kjent med. For å hjelpe disse foreldrene til å skape minner og ta vare på de dyrebare øyeblikkene de får med barnet sitt etter fødselen, ønsket vi å tilrettelegge for å skape minner til trøst og hjelp i sorgen over tapet. Vi ønsket å gi dem en eske «Adjø Bitteliten» med forskjellige ting/utstyr som kan benyttes til å lage en verdig avskjed og skape minner.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi ønsket å gi foreldre som mister barnet sitt tidlig, ofte ved et avbrutt svangerskap eller en senabort og som må gjennomføre en fødsel, en mulighet til å skape minner. Gjennom å gi dem en eske med materiell og utstyr til å minnes barnet og skape gode rammer rundt avskjeden i en svært vanskelig og sårbar tid, håpet vi å være til hjelp i sorgen. «Adjø Bitteliten»-eskene er neppe noe vi kan reklamere spesielt for; til det er det for sårbart og trist. Men å fortelle om prosjektet, og vise hva vi gjør for de som mister de aller minste, er viktig for oss som organisasjon og for mange enkeltmennesker. For sykehusene vil prosjektet kunne hjelpe dem med å støtte foreldre, og få et verktøy til å kunne gi disse foreldrene en spesiell oppmerksomhet. Vi har både nettside, Facebookgruppe og medlemsblad hvor vi forteller om tilbudet og deler noen erfaringer og reaksjoner.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

25

Prosjektgjennomføring/Metode

Høsten 2018 arrangerte vi sammen med initiativtager i «Georgs Gave» et informasjonsmøte om prosjektet. Flere helsepersonell og begravelsesbyrå var til stede denne kvelden som ble en fin markering av oppstarten av prosjektet. Esken i «Adjø Bitteliten» har innhold som kan skape minner, og som foreldrene får utdelt på fødeavdelingen på sykehuset. Esken inneholdt et lys, en bamse (biologisk nedbrytbar), noen blomsterfrø til planten Forglemmegei, en nøkkelring/brikke i 2 deler, hvor babyen beholder en del i sin hånd (Georgs gave) samt en bilderamme for avtrykk av hånd/fot. Det ble også laget en liten folder om esken og bakgrunnen for denne, samt lagt med en brosjyre med informasjon om foreningen om sorg og sorgstøttetilbud. Innkjøp av utstyr til eskene og pakkingen ble foretatt på dugnad av foreningens frivillige og styret. Dette ble gjort under et par styremøter hvor vi hadde satt av spesiell tid til dette. Vi har hatt flere møter i prosjektgruppen underveis. I prosjektet ble 50 esker pakket og gjort klare. Etter hvert fikk vi etablert kontakt med OUS Ullevål Sykehus samt Sykehuset Østfold Kalnes. Adjø Bitteliten-eskene er levert begge sykehus.

Resultater og resultatvurdering

For sykehusene vil prosjektet kunne hjelpe dem med å støtte foreldre, og få et verktøy til å kunne gi disse foreldrene en spesiell oppmerksomhet. Vi har både nettside, Facebookgruppe og medlemsblad hvor vi forteller om tilbudet og deler noen erfaringer og reaksjoner. Utfordringen er å få tilbudet kjent på fødeavdelingene, og det har vist seg å være et tidkrevende arbeid. Men dette vil vi fortsette å jobbe med og det er viktig å knytte de riktige kontaktene for å få innpass Det kan være vanskelig å måle effekten av prosjektet vårt. Hva synes mottagerne av «Adjø Bitteliten»-eskene, og hvordan fungerte det? Den aller beste tilbakemeldingen fikk vi nylig fra et par som hadde mottatt esken i desember 2019 på Sykehuset Kalnes: – Minneeske på nattbordet: https://www.babyverden.no/fodsel/leserhistorier-fodsel/dodfodsel-nar-alt-man-sitter-igjen-med-er-minnene/?fbclid=IwAR2eL7Ite8AY0xp76Gwkb3mHqfheJPE2vbv9AGc7WDt82eyw9t5iD9Kj4wY

Oppsummering og videre planer

Vi har fortsatt noen esker «Adjø Bitteliten» igjen av de 50 første vi laget. Vi vil helt klart fortsette prosjektet. Flere av foreningens ressurspersoner ønsker nå å bidra, både med pakking og levering av esker, samt ved innsamling av midler for videre drift. Et langsiktig mål vi jobber mot er å få til en ordning med tilbud om esker til alle landets fødeavdelinger, men til dette trenger vi et stort nettverk av frivillige som kan bistå med arbeidet. Dette jobber vi videre med fordi vi ser at «Adjø Bitteliten» kan bety mye for mange i en vanskelig tid.

Prosjektleder

Anne Giertsen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Adjø Bitteliten
Organisasjon
Foreningen Vi som har et barn for lite
Beløp Bevilget
2018: kr 69 000
Startdato
31.12.2017
Sluttdato
30.12.2019
Status
Under gjennomføring