Aksjon Burot: Allergifri Burotpoliti 2023

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Man antar at det finnes i overkant av 200.000 burotallergikere i Norge. Burotallergien er den tredje største pollenallergien i landet. Symptomene på burotallergi er de samme som ved annen pollenallergi: Slimhinner hovner opp og gir rennende nese og øyne. Hodepine, irritasjon og slapphet følger ofte med, og allergien kan forveksles med sommerforkjølelse. Planten er enkel å bekjempe, slik at allergier og plager kan forebygges, særlig der barna befinner seg. Lokal fjerning gir en forebyggende effekt fordi tilsynelatende friske personer kan utvikle burotpollenallergi ved å eksponeres for den.

Målsetting for prosjektet

Den primære målsetningen er å mobilisere elever, foreldre og lærere til å fjerne burotplanter i nærheten av skoler, barnehager og idrettsbaner landet over, samt forbedre miljøet omkring målgruppens nøkkelarenaer. Barna skal også lære om burotplantens allergieffekt og nyttige motarbeidelsesteknikker.

Målgruppe

Prosjektets primære målgruppe er barn og unge ved barnehager, grunnskoler og ungdomsskoler over hele landet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Utvikling av rekrutteringsfilm, informasjonsbrosjyrer og nanokurs må igangsettes i 2022.. Rekruttering av frivillige NAAF-medlemmer vil være en essensiell hovedprioritet i begynnelsen av tilskuddsåret. De frivillige og redskaper som film, brosjyrer og nanokurs skal brukes til å etablere kontakt med skoler og barnehager og i rekrutteringsprosessen, samt gjennomføring av felles planlegging, opplæring og gjennomføring av dugnaden. NAAF vil å invitere en rekke eksterne samarbeidspartnere som kan hjelpe oss i dette arbeidet. Dette vil være aktører som i likhet med NAAF har interesse av å redusere burotplanten i sine nærområder. Store deler av rapporteringen og utdeling av premier skjer post dugnadsdagen, men også i slutten av august 2023 når institusjonen utfører oppfølgingsarbeidet i nærområdet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Årsplan: 1. Film, brosjyrer og nanokurs 2. Rekruttering av frivillige 3. Rekruttering av skoler og barnehager 4. Kontakt med samarbeidspartnere 5. Formidling og markedsføring 6. Koordinering, opplærings-webinar og planlegging av dugnaden 7. Inkludering av eksterne medieaktører 8. Gjennomføring av dugnadsdagen 9. Innsamling av rapporter 10. Oppfølgingsarbeid og utdeling av premier 11. Evaluering og sluttrapportering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Aksjon Burot: Allergifri Burotpoliti er en nasjonal satsning i regi av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) med et mål om å motarbeide burotplanten. Buroten er en ugressplante som vokser i veikanter, langs gjerder, skoler, idrettsplasser, åkere, hekker og på avfallsplasser. Den er problematisk for mange i samfunnet, og man antar at det finnes i overkant av 200.000 burotallergikere i Norge.  Vår ambisjon om å samle barnehager og skoler over hele landet rundt et felles mål om å styrke folkehelsa via en nasjonal dugnad har vært vellykket. Symptomene på burotallergi er de samme som ved annen pollenallergi og kan lett forveksles med sommerforkjølelse. Det er derfor viktig å spre kunnskap om burotallergi. Den primære målsetningen er å mobilisere elever, foreldre og lærere til å luke og slå burotplanter i sitt nærområde. Den sekundære målsetningen er å lære alle medvirkende om burotplantens egenskaper og effekt på menneskekroppen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi opplever dette prosjektet som svært vellykket med tanke på ønsket effekt og oppsatte effektmål. Vi brukte mye tid på å få barnehager/skoler/idrettslag til å melde seg på aksjonen og fikk med oss i overkant av 200 forskjellige grupper. Dette fikk vi til gjennom tidlig oppstart, oppsøkende virksomhet via mail og sosiale medier, rekrutteringsfilm, besøk på skoler/barnehager og frivillige som engasjerte seg og delte informasjon samt skapte engasjement. Dette gjorde at vi nådde ut til mange og at vi fikk med oss alt fra barnehage og skoler til idrettslag og innvandrergrupper. I overkant av 200 grupper deltok og hver gruppe er på alt fra en klasse/avdeling til et helt trinn. Det vil si at bare deltagelsen har nådd over 10 000 personer. I tillegg til dette har vi spredt budskapet på sosiale medier, i medlemsblad, via flyers og frivillige. Det antas at om lag 150 000 personer i målgruppen er nådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

150000

Prosjektgjennomføring/Metode

Det ble laget rekrutteringsfilm til bruk i rekruttering av skoler og barnehager. Det ble trykket informasjonsbrosjyrer med informasjon og invitasjon til Aksjon Burot og . Disse ble delt ut av ansatte og frivillige på de aktuelle skolene og barnehagene, samt via andre kanaler. Det ble utviklet et nanokurs for å informere ytterligere om buroten. Det ble også brukt mye tid på å etablere kontakt med frivillige og tillitsvalgte i organisasjonen. Deretter var vi en stor gruppe som samarbeide om å nå ut og rekrutter barnehager- og skoler til å bli med. Vi utarbeidet et påmeldingsskjema som vi la ved i en lenke til i e-postmarkedsføringen slik at man enkelt kunne melde seg på. NAAF fikk kontaktinformasjonen til de fleste barnehager og skoler via Utdanningsdirektoratet. Vi brukte også tid på å samle kontaktinfo til idrettsklubber og andre instanser. selve lukedugnaden ble gjennomført mellom 10-30. juni. Deltakerne ble oppfordret til å legge denne begivenheten inn i planen for semesteret allerede i januar/februar, slik at den havner på en av de siste dagene i skoleåret. Det ble mediedekning via lokalaviser og TV-reportasjer i løpet av dugnadsdagene, flere steder i landet. 

Resultater og resultatvurdering

Resultatet av dette prosjektet fører til økt kunnskap og bevissthet rundt burotplanten, burot pollenallergi og det er et helsefremmende og forebyggende prosjekt. Dette prosjektet har engasjert mange og vi har fått mange gode tilbakemeldinger på at dette var gøy å være med på og mange håper det kommer en ny aksjon til neste år. Vi har også opplevd å få tilbakemelding fra nabolag, arbeidsplasser og andre som gjerne ønsket å luke bort buroten for å bidra til et allergifritt nærområde.

Oppsummering og videre planer

Vi har fått mange tilbakemeldinger på at dette var både lærerikt, gøy og en fin anledning til å være fysisk aktiv. Det er gøy å se at så mange har blitt med på aksjonen. Det er inspirerende å få så mange positive tilbakemeldinger fra både store og små i samfunnet. det er ekstra fint å tenke på at denne aksjonen på mange måter gjør Norge friskere og det er nettopp vårt motto! Norges Astma- og Allergiforbund- gjør Norge friskere! Vi håper vi klarer å samle inn midler til å gjennomføre denne aksjonen også i 2024. Kanskje vi da klarer å få med oss feks eldrehjem, borettslag og arbeidsplasser:)

Prosjektleder

Emilie Næss Lunde

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Aksjon Burot: Allergifri Burotpoliti 2023
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2022: kr 370 000
Startdato
01.07.2022
Sluttdato
01.10.2023
Status
Avsluttet