Aktiv og god fritid. For alle hele livet
Søknadssammendrag
Bakgrunn
Fritidsaktiviteter er særlig viktig for utviklingshemmedes livskvalitet. Informasjon om tilrettelagte fritidsaktiviteter er i dag lite tilgjengelig, mangelfull og lite relevant. Erfaringene med bruk av app som kommunikasjonskanal i FTU-prosjektet har vært gode. Pilotprosjekt med Halden kommune og dialog med andre tilbydere av fritidsaktiviteter har dokumentert behov for felles plattform for formidling av informasjon. Har utviklet, i hovedsak for egne midler, en prototype på digital plattform som støtter alle typer fritidsaktiviteter. Prototypen skal videreutvikles til en fullverdig versjon.
Målsetting
1. Minst 100 arrangører benytter plattformen. 2. Minst 5000 deltakere benytter plattformen månedlig. 3. Skaffe til veie finansiering for drift. 4. Etablere retningslinjer for innhold, som sikrer at plattformen faktisk blir brukt. 5. Utarbeide erklæringer og rutiner som sikrer at GDPR krav etterleves
Målgruppe
Utviklingshemmede og andre mennesker med behov for alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK), samt deres familie og nærstående.
Antall personer i målgruppen
5000
Beskrivelse av gjennomføring
Prosjektet er et samarbeid mellom ISAAC Norge, Smart Cognition (SC), Turistforeningen (DNT) og Halden kommune (HK). Utprøving av plattformen vil skje i sammenheng med planlagte aktiviteter i regi av DNT og HK. Noen utvalgte FTU-turgrupper og HK-fritidstilbud (inntil 5 totalt) vil bli brukt som konkrete caser gjennom hele prosjektet. SC er prosjektleder og ansvarlig for utvikling av plattformen og inngår sammen med de andre partene i styringsgruppen. ISAAC bidrar med ekspertkompetanse på ASK og har en sentral rolle når det gjelder utforming av brukergrensesnitt. DNT og HK bidrar med ressurser (ansvarlige i FTU-prosjektet og for fritidstilbud i regi av Halden kommune) i denne utformingen. Disse utgjør en faggruppe. Et utvalg fra målgruppen involveres i utprøving av alternative brukergrensesnitt. Disse utgjør referansegruppen. Personer fra målgruppen involveres også i test av plattformen og utgjør testgruppen. Det utarbeides detaljerte testprosedyrer, og det vektlegges at testingen skjer på et bredt spekter av telefon- og nettbrettmodeller. Plattformutviklingen tar utgangspunkt i prototype utviklet av SC for egen regning siden august 2017 og gjennom pilotprosjekt med Halden kommune i mai-sep 2018.
Fremdriftsplan
Prosjektet starter med evaluering av eksisterende prototype og ideer for videreutvikling, analyse av målgruppens behov og ønsker, idemyldring og prioritering av funksjoner (6 mnd). Utviklingen deles i faser av inntil 6 mnd varighet, der hver fase resulterer i en leveranse av nye funksjoner. Dette sikrer at plattformen kommer tidlig i bruk og utvides i takt med ønsker og behov. Prosjektet avsluttes med en evaluering og plan for videreføring.