Aktiv På Dagtid

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Aktiv på Dagtid er et tiltak som har vært i gang siden høsten 2013, og som er et tiltak for personer utenfor ordinært arbeidsliv, midlertidig eller permanent. Til nå har vi kun vært til stede i Arendal og Grimstad kommuner som pilotprosjekt, og deltakerantallet har gått fra 0 til 500 på denne tiden! Tiltaket tilbyr ca 25 aktiviteter pr uke på lavterskelnivå i grupper med gruppeinstruktører. Prosjektet samarbeider tett med frisklivssentralene i Arendal og Grimstad, NAV er tett inne og har denne treningen som en del av tiltaksplan hos mange av de som mottar støtte fra NAV.

Målsetting for prosjektet

1. Tiltaket skal føre til økt varig fysisk aktivitet for deltakerne i målgruppen, både innenfor og utenfor prosjektet. 2. Utjevne sosiale forskjeller i aktivitetsvaner og helse. 3. Utvide tiltaket til flere kommuner

Målgruppe

I denne søknaden tre utvalgte: 1. De som sliter med sin psykiske helse 2. Alle innenfor hovedgruppen med kroniske smerter 3. Innvandrere og asylsøkere

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

250

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi skal videreføre tiltaket på mange måter likt det vi gjør i dag, men likevel gjennomføre flere tiltak for å hjelpe de to nevnte grupper spesielt. 1. Bruke ressurser fra oss på samarbeid med «Med hjerte For Arendal» (MHFA). Dette samarbeidet er i gang for fullt, og videre skal vi bruke dette samarbeidet til å rekruttere deltakere i de tre gruppene som vi definerer prosjektet til. MHFA er en organisasjon som har fått nasjonal oppmerksomhet pga oppnådde resultater i å samordne frivillig sektor i Arendal Kommune. 2. Tilpasse en del av treningene slik at de passer enda bedre til deltakerne i de definerte gruppene. Dette krever kompetansepåfyll hos instruktørene 3. Lage markedsmateriell som vi distribuerer direkte til aktuelle brukere ved hjelp av andre organisasjoner i samarbeidet MHFA. Også oppsøkende virksomhet i de uilke organisasjonene. 4. Arrangere ulike seminarer innen trening, livsstil, kosthold osv 5. Utvide prosjektet til flere kommuner: På sikt hele fylket, men vi har fått «og» fra Lillesand, og venter på positivt svar fra Risør, Froland, Birkenes og Tvedestrand for oppstart ultimo 2016/primo 2017. Kopiere metodene fra Arendal/Grimstad til nye kommuner 6. innkjøp av utstyr for å tilby optimale treningsforhold

Fremdriftsplan for prosjektet

1. Lage informasjonsmateriell til brukergruppene 2. Tilpasse timeplanen til brukergruppene 3. Distribuere informasjonsmateriell til ulike organisasjoner, leger, fysioterapeuter, kommuner, NAV 4. Oppsøke organisasjonene nevnt i pkt 3 for å sikre informasjon 5. Kompetansetilførsel til instruktører slik at de tilpasser treningen/aktivitetene til gruppene 6. Innkjøp av nødvendig utstyr se www.aktivpadagtid.no

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vårt mål med prosjektet «Nye brukergrupper» er, som navnet indikerer, å nå ut til nye grupper som vi mener kan dra nytte av å være med i Aktiv På Dagtid. Tilbudet har hele tiden vært åpent for alle, men vi så at vi hadde få innvandrere/asylsøkere med i prosjektet. Vi viste også at mange med psykiske utfordringer og kroniske sykdommer slet med å finne seg til rette. Vi vet med bakgrunn i forskningsrapporten fra 2014 (Johansen & Bjørgum) at prosjektet fører med seg mange helsegevinster. Dette ble bekreftet i den nye forskningsrapporten fra 2018 (Helmersen, Berget & Guribye) på ny. Rapporten fra 2018 viser at nesten 70% av utvalgets deltagere oppgir å ha psykiske helseproblemer. Det var overraskende for oss å se at andelen var så høy. Vi ser at ca. 50% av de som deltok i spørreundersøkelsen hadde blitt med i APD etter at prosjekt «Nye brukergrupper» startet opp. Det hadde vært interessant og sett hvor mange som er rekruttert gjennom prosjektet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

1. På to av de tre stedene der vi har vært inne, er det opprettet permanente aktiviteter, på det tredje (voksenopplæringen) har vi erfart at deltakerne må bli ferdige med introduksjonsprogrammet, for dermed å ha tid til å bli med på de ordinære timene som er i planen. Kvalifiseringstjenesten anbefaler APD, og er med på å rekruttere sine deltakere inn i tiltaket. 2. Ved å få med disse deltakerne har vi oppnådd deler av målsetting 2; Utjevne sosiale forskjeller ved at de trener sammen med alle andre i tiltaket. 3. Utvide tiltaket til flere kommuner: Vi har samtaler med to nye kommuner, og håper at aktivitetene i disse (Tvedestrand og Kristiansand) er i gang ila 2019. Prosjektet har gitt oss god innsikt i hvordan vi skal rekruttere de ulike gruppene av deltakere.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

140

Prosjektgjennomføring/Metode

Med oss for å gjennomføre prosjektet hadde vi to av våre mest erfarne instruktører som ønsket å bruke sin kompetanse fra innsiden til å skreddersy tilbudet til målgruppene. Sammen utgjorde de et svært kompetent team. Det ble drevet oppsøkende virksomhet der våre to instruktører reiste rundt til forskjellige aktører. Valget falt på tre forskjellige virksomhetsområder. Kriminalomsorgen i Arendal fengsel, Kvalifiseringstjenesten i Grimstad og oppfølgingstjenesten for rus i Grimstad Kommune. Sammen med ledelsen hos de forskjellige aktørene ble det laget et spesialtilpasset tilbud som svarte til hva vi sammen ønsket å få ut av samarbeidet. Vi hadde aktivitet en gang i uken på hver av stedene, vi stilte med instruktør og de stilte med lokale. I fengselet var vi nødt til å benytte oss av deres lokaler av sikkerhetsårsaker, men det var en god og ønsket ordning også for de andre stedene. For mange av deltagerne representerte APD noe helt nytt. Vi ønsket å gjøre dørstokkmilen kortest mulig og valgte å delta på deltagernes «hjemmebane». Dette var med på å skape trygghet og stabilitet i gruppene.

Resultater og resultatvurdering

Vi er svært tilfredse med resultatene, og læringen av prosjektet. Antallet deltakere vi hadde i aktivitet var noe mindre enn vi håpet, fordi innvandrergruppen var vanskelig å «tenne». I fengselet og på «Vikhuset» (oppfølgingstjenesten for rus) fungerte det meget bra.

Oppsummering og videre planer

Innvandrergruppen: Vi tror det er mulig å få med mange av disse i våre ordinære timer ved hjelp av kvalifiseringstjenesten og deres påvirkning. Vi tenker oss de andre kommunene også i tillegg til Grimstad som var prosjektkommunen vår. I fengselet har vi allerede avtale om videre drift, samt at vi ser frem til å gå inn i våre tre nye fengsler (Froland, Mandal og Evje) når de står ferdig. Utvidelser: Vi har ansatt en ny person i full stilling som i hovedsak skal jobbe med utvidelser. Et langsiktig mål er hele Agder.

Prosjektleder

Svein Lien

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Aktiv På Dagtid
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2017: kr 200 000
Startdato
02.01.2017
Sluttdato
30.08.2018
Status
Avsluttet