Aktiv på dagtid

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Bakgrunn: I Nordstrand IF Parasport har vi gjennom 20 år tilbudt idrett for personer med funksjonsnedsettelser, og spesielt for utøvere med utviklingshemming. I dag har vi vokst til over 100 medlemmer fordelt på 7 idretter. Det siste året har undertegnede jobbet som Idrettskoordinator for Parasport i Nordstrand IF. Behovet: Et prosjekt vi har gjennomført det siste året er opprettelsen av et bowlingtilbud på dagtid for personer med utviklingshemming. Gruppen består nå av nærmere 30 bowlere. I denne sammenheng har vi samarbeidet tett med bydel Nordstrand og utvalgte bofellesskap og dagsenter. Vi erfarer at det er mange personer med utviklingshemming og andre funksjonsnedsettelser som mangler meningsfulle aktiviteter på dagtid, i mangel av eller begrenset tilgang på jobb, dagsenter eller skole. Målsetninger: Vi ser at Nordstrand IF Parasport kan bidra til å skape en meningsfull hverdag med aktivitet, og skape et fellesskap og en sosial arena. Ved å tilby en arena med aktivitet, skreddersydd til den enkeltes behov og i forlengelse av det et fellesskap, kan vi bidra til bedre helse, bedre livskvalitet, økt kompetanse, økt bevissthet blant deltakerne, personalet til deltakere og trenere. Videre ønsker å utarbeide en modell som kan overføres til andre bydeler og kommuner.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppen for tiltaket er personer med funksjonsnedsettelser, spesielt personer med utviklingshemming som mangler meningsfulle dagtilbud. Nordstrand IF disponerer en topp moderne hall som er universelt utformet og som vil være arenaen for tiltaket. Dette inkluderer gulvflate tilsvarende to håndballbaner, garderober, heis, HC-toalett, kantine/kafé og møterom for å nevne noe. I tillegg disponerer vi uteanlegg med kunstgressbaner og en ballbinge. En fordel med å gjennomføre tiltaket på dagtid er at anlegget er lite brukt som gir større plass og mindre støy for deltakerne. Hovedaktiviteten består av økter med tilrettelagt aktivitet for grupper på ca. 10 deltakere. Til disse øktene vil vi ha tre trenere tilgjengelig med en spesifikk kompetanse innen fysisk aktivitet og funksjonsnedsettelser. De vil stå ansvarlig for den faglige tilretteleggingen av aktivitetene. Sammen med deltakerne vil det være ledsagere som følger opp praktisk bistand og emosjonell støtte. Disse aktivitetsgruppene á ca. 10 deltakere vil trene 1 time per økt og vi ønsker å gjennomføre to økter på samme dag slik at antallet deltakere er ca. 20. Etter øktene samles deltakerne i kantinen/kafeen for lunsj/sosialt samvær. For å vurdere måloppnåelse vil vi vurdere antall deltakere opp mot målet som er 20 deltakere det første året og 40 deltakere det andre året. I tillegg vil hver deltaker ved hjelp av kontaktperson fylle ut et skjema som vurderer ulike ferdigheter og livskvalitet før og etter tiltaket.

Antall deltakere

40

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi har en klar forventning om at dette tiltaket vil kunne bidra til en bedret fysisk og psykisk helse for deltakerne. Dette gjennom aktivitet og en sosial møteplass. Videre forventer vi å kunne rekruttere flere deltakere i målgruppen både lokalt i bydel Nordstrand og nærliggende bydeler etter hvert som vi gjør oss erfaringer, sammen med målgruppe og bydeler. Vi forventer at gjennom dette tiltaket vil vi kunne utforme en modell som er overførbar til andre bydeler i Oslo og kommuner. Gjennom tiltaket har vi også en forventning om at vi skal kunne bidra til en holdningsendring med tanke på hva målgruppen evner å delta på i klubb, bydel og institusjoner.

Plan for gjennomføring

1. I perioden 01.03.23 – 28.03.23 vil prosjektgruppen rekruttere to trenere som sammen med Steinar Årset vil være ansvarlige for det idrettsfaglige tilbudet. Internt i Nordstrand IF Parasport har vi aktuelle kandidater, men vil også vurdere eksterne kandidater. I samme periode vil vi sammen med bydel Nordstrand og nærliggende bydeler kartlegge og rekruttere aktuelle kandidater til tiltaket. 2. I perioden 01.04.23 – 15.06.23 vil tiltaket iverksettes i en «prøveperiode» der aktuelle kandidater i målgruppen vil få anledning til å delta i tiltaket. På denne måten vil trenerne, sammen deltakerne og deres støttepersonell kartlegge hvordan aktivitetene kan tilrettelegges til den enkelte deltaker og hvilke deltakere som blir med videre med dette som fast aktivitet. Målsetningen er å etablere to grupper á ti deltakere på hver gruppe i denne perioden. 3. I perioden 16.06.23 – 15.08.23 vil trenerne sammen med prosjektgruppen evaluere og skreddersy tiltaket. 4. I perioden 16.08.23 – 15.12.23 vil tiltaket gjennomføres med to etablerte grupper á ti deltakere. 5. I perioden 16.12.23 – 15.01.24 vil tiltaket evalueres med prosjektgruppen, trenerne og samarbeidene bydeler og institusjoner. Parallelt i denne perioden og antakeligvis noe tidligere vil arbeidet med å kartlegge og rekruttere nye deltakere for 2024 gjennomføres. Da skal vi videreføre de to etablerte gruppene á ti deltakere og utvide med to nye grupper á ti deltakere. 6. I perioden 16.01.24 – 15.12.24 vil de to allerede etablerte gruppene fullføre tiltaket. Som i etableringen av de to første gruppene vil det være en «prøveperiode» for etableringen av to nye grupper. Totalt 40 deltakere vil dermed være med i tiltaket. 7. I perioden 16.10.24 – 15.12.24 vil prosjektgruppen ferdigstille rapport om tiltaket.

Prosjektleder

Christopher Knudsen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Aktiv på dagtid
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2023: kr 150 000, 2024: kr 250 000
Startdato
01.03.2023
Sluttdato
31.08.2024
Status
Under gjennomføring