Aktiv på Slettheia
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Vågsbygd har høyest grad av familier som lever under fattigdomsgrensen, og vi ser i områder i bydelen vår med store sosiale og kulturelle utfordringer. Siden Våg Fotball satt aktivitet og medlemskontingenten til 50.- har vi sett økt deltakelse i hele Vågsbygd (29% flere medlemmer i 2023). Mange mente at vi ikke var målrettet nok for å treffe lavinntektsfamilier og minoritetsfamilier, men størst økning har vi hatt rundt Voie (31%), Slettheia (51%), Karuss (24%), som er de mest belastede områdene i Vågsbygd. Lærere, og ute-team fra kommunen som er aktivt oppe på Slettheia rapporterer at det de ser en markant forskjell når barna er i organisert aktivitet og når de er på skole eller på gaten. De ser en reduksjon av diskriminering og hets, samtidig som at kriminell aktivitet blant mindreårige bremses. Vi ønsker nå å jobbe forebyggende med denne sårbare gruppen for å holde de lengst mulig i organisert idrett. Forskning viser til at jo lengre denne målgruppen er i organisert idrett, jo mindre sansynlig er det for at de havner i utenforskap eller må tas hånd om sosialtjenester i kommunen.
Aktivitet/tiltak/metode
Målgruppe: familier fra minoritetsbakgrunn Aktivitet: Aktiv på Slettheia: Etter skoletid vil aktivitetsledere holde aktivitet på anlegget rundt skolen. Gratis tilbud for alle på Øvre og Nedre Slettheia Skole. Fysisk aktivitet av ulike idretter (håndball, basketball, fotball, innebandy etc.), og lek i friluft (bruk av grøntområder og snølek om vinteren). Med mål om å øke bevegelsesglede for flest mulig. Her vil barna ha medvirkning i aktivitetene. To dager for 8-9 åringer, to dager for 10-12 åringer. Vi unngår målgruppen som får gratis tid på SFO. Styrke organisert aktivitet: De samme aktivitetsledere vil være rundt lagene på Slettheia, med styrking av aktivitet på lagene 6-12 år. Dette for å gi støtte til frivillige som står alene med mange barn, men samtidig skape et bånd til barna som bor oppe på Slettheia, i håp om vi får rekruttert flere inn i fotballen. Åpen Klubbhus: Vi skal åpne klubbhuset på Karuss med mulighet for skape et sosialt rom hvor familier kan møte oss i klubben og ta en prat med vår sosialarbeider. Her skal vi i samarbeid med Matsentralen Sør hvor vi kan tilberede enkle måltid som serveres, med mål om å treffe lavinntektsfamilier som har barn i idretten. Evaluering: Vitneutsagn og statistikk på deltakelse i aktivitetene. Med mål om økt rekruttering av målgruppen rundt lagene. Vi vil og innhente statistikk på antall hendelser på Slettheia og se om vi har fått noen effekt på dette. Dette vil bli brukt som grunnlag for videre arbeid fra klubbens samfunnsengasjement. Sikkerhet: Det fordrer en god loggføring som ivaretar anonymiteten til familiene og spillerne som vi oppdager krever mer tilrettelegging for. Vi kan ikke dele dette med andre instanser uten foreldrenes samtykke. Utfordringer: Aktivitetsledere bør komme fra eller kjenne godt til kulturen og miljøet, i tillegg må vi ha flerspråklig informasjon for å nå frem. Vi vil og måtte i større grad forholde oss til far i hjemmet, på bakgrunn av kultur.
Antall deltakere
180
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
1) Bedre oversikt over alle potensielle deltakere fra Slettheia. 2) Innsikt i hvordan vi kan nå ut til familier for økt aktivitet og rekruttering rundt barnelagene. 3) Lavere belastning på frivilligheten i en overgangsperiode før vi har fått på plass store foreldrekorps på barnelagene. 4) Økt deltakelse i aktivitet på fritiden
Plan for gjennomføring
des/jan – Forberedelse: Ansette en aktivitetsledere for prosjektet, etablere årshjulet, og lansere internt om prosjektet. Jan-feb – Etablering: Inngå samarbeidsavtaler med lokale organisasjoner som kan bistå i dette arbeidet og etablere årshjulet i samarbeid med skoler. Starte opp med aktivitet rundt de lokale lagene på Slettheia og invitere til informasjonsmøter sammen med skolene. Mars – Starte opp aktivitet etter skoletid og åpent klubbhus Apr-jun – Gjennomføring av prosjektene Jul: Skrive sluttrapporten, hente inn statistikk og intervjue familier og følge opp lagene på Slettheia for å se virkning av aktivitetene.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Prosjektet Aktiv på Slettheia ble igangsatt som en respons på de sosiale og økonomiske utfordringene på Slettheia i bydelen Vågsbygd i Kristiansand, der en betydelig andel familier lever under fattigdomsgrensen. Hovedmålet med prosjektet var å sørge for at flere barn på Slettheia deltok i organisert idrett etter skoletid. Gjennom dette ønsket vi å hindre at barna ble rekruttert til kriminelle miljøer etter skolen, samtidig som vi ønsket å bidra til et positivt samhold og bedre integrering. Forskning viser at barn som blir værende i organisert idrett over tid har mindre sannsynlighet for å havne i utenforskap eller bli avhengige av sosiale tjenester senere i livet. For å oppnå disse målene ble det etablert aktiviteter hver mandag etter skoletid. Aktivitetsledere var til stede ved skoleslutt for å ta imot barna, og elever ved de to skolene på Slettheia ble invitert til å delta i gratis, organisert idrett. Prosjektet Aktiv på Slettheia sørget for at barna hadde et trygt og strukturert miljø rett etter skoletid, som motvirket risikoen for utenforskap og at de skulle bli involvert i uheldige miljøer.
Gjennomføring
Gjennomføringen av prosjektet gikk i hovedsak som planlagt, men med noen tilpasninger. På grunn av ressursbegrensninger ble aktivitetene gjennomført hver mandag. Aktivitetsleder, sosialmedarbeider og klubbtrener var til stede etter skoletid og ledet varierte aktiviteter. I stedet for å åpne klubbhuset for måltider, ble frukt servert direkte på anleggene der barna var, for å forenkle logistikk og øke tilgjengeligheten. Statistikk ikke ble samlet inn, men prosjektet fikk gode tilbakemeldinger fra skolene og lokale kontaktpersoner. Samarbeidet med søkerorganisasjonen gikk bra, og brukermedvirkning ble ivaretatt ved å la barna selv velge aktiviteter de ønsket å drive med.
Resultater og virkninger
Prosjektet har hatt stor suksess med en betydelig økning i medlemskap fra Slettheia. For første gang på mange år har Våg FK startet egne lag fra dette området, med foreldre som trenere og lagledere, noe som tidligere ikke var mulig på grunn av manglende deltakelse. Dette har skapt et sterkere lokalt fotballmiljø og styrket tilknytningen til klubben. Tilbakemeldingene fra skolene og kontaktpersoner på Slettheia har også vært svært positive. Med støtte fra Stiftelsen Dam har Våg FK startet prosjektet Sammen for Vågsbygd, som fra høsten 2024 vil utvides til å omfatte hele bydelen. Målet er å inkludere flere familier med utfordringer knyttet til fattigdom og sosiale ulikheter, samt å styrke klubbens forebyggende arbeid. Erfaringen og kunnskapen fra prosjektet Aktiv på Slettheia brukes til å sikre bedre integrering, særlig i ungdomsfotballen, der mange ikke har samme fotballferdigheter eller forståelse som de barna som har spilt fotball fra ung alder. Forståelse og ferdigheter vil spres gjennom klubbens aktiviteter, møter og treninger. Ved å inkludere flere familier med ulike kulturelle bakgrunner, ønsker klubben i tillegg å øke frivilligheten og styrke lokalt engasjement.