Aktiv sammen – i den varme bydelen
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
«Leve hele livet», Meld. St. 15 (2017-2018) sier » hvis vi sørger for aktiviteter og fellesskap for eldre i lokalsamfunnet, gjør vi ikke bare livet bedre og mer meningsfylt for mange. Vi forebygger en rekke helseplager også, både fysisk og psykisk. Derfor er aktivitet og fellesskap en viktig del av den nye reformen for eldre». Med aktivitetsklubben «Aktiv sammen – i den varme bydelen» vil vi at eldre skal få en meningsfull hverdag. Prosjektet skal bidra til å forebygge ensomhet, økt fysisk aktivitet, gode måltidsopplevelser og en mer innholdsrik hverdag. Eldre hjemmeboende trenger økt stimuli i form av sosialisering, nye vennskap, gode hverdagsopplevelser, fysisk aktivitet og bedre ernæring for å ha en god alderdom hjemme. Vi vil implementere fysisk aktivitet i prosjektet, som et forebyggende tiltak og for å stimulere til økt hverdagsaktivitet hos en målgruppe som har risiko for å bli inaktive. Vi vil ha fokus på å spise næringsrike måltid sammen. Underernæring kan være et problem for målgruppen, og vi vil legge til rette for sosiale måltider som kan gi økt matlyst. Det å spise sammen med andre gir økt matglede, og er noe mange savner i hverdagen. Målsetninger: Økt selvopplevd livskvalitet Økt selvrapportert hverdagsaktivitet Økt selvrapportert matglede gjennom fellesmåltid
Aktivitet/tiltak/metode
Prosjektet vil ha en månedsplan med ulike aktiviteter og møteplasser. Vi ønsker å tilby en rekke ulike aktiviteter som varierer for hvert treff for god variasjon, og for å tilby noe for enhver med ulike interesser. En gang hver/annenhver uke møtes vi på Nærmiljøsenteret, hvor vi starter dagen med å bli servert en næringsrik lunsj, og dagens tema blir presentert. Aktivitetene vil variere fra seniordans, quiz, gåturer, yoga, sopptur, vanntrim i basseng, spillekvelder, bussturer i nærområdet, til foredrag og innleid musikalsk underholdning. Ved f.eks vanntrim må vi leie inn godkjent instruktør. Vi har tilgjengelig svømmehall i bydelen. Målgruppen for aktivitetsklubben er i hovedsak hjemmeboende eldre fra 70 år og oppover, og de som er spesielt utsatt for ensomhet og inaktivitet. For å rekruttere deltakere ønsker vi å samarbeide med hjemmetjenesten i bydelen, Gulset legekontor, Gulset og Skotfoss menighet, samt drive oppsøkende arbeid, og rekruttere gjennom kontaktnettverket på Gulset Nærmiljøsenter. Vi vil bruke spørreskjema ved oppstart av prosjektet og ved slutt for å evaluere om prosjektet har oppnådd ønskede målsetninger. Dette spørreskjemaet vil være basert på selvopplevde erfaringer hos deltakerne. Da vi er en ideell frivilligsentral vil skjemaet være anonymisert og frivillig å besvare, og oppbevares kun i prosjektperioden, for så å makuleres. Deltakerne vil bli informert om at resultatet skal brukes til rapportering på prosjektet. Alle personopplysninger lagres kun i sentralens eget lukkede datasystem. Alle ansatte og frivillige som kobles til prosjektet signerer taushetserklæring. Utfordringer vi kan møte på er deltakernes variable helse grunnet høy alder, og at det dermed kan påvirke regelmessig deltakelse. Vi vil holde jevnlig kontakt med deltakerne for å motvirke frafall. Pga bydelens geografi er det også mange som opplever barrierer med transport og å komme seg ut. Her vil frivillige kunne bidra til å hjelpe med transport til aktivitetene.
Antall deltakere
200
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Stortingsmelding St. 24 (2022–2023) Fellesskap og meistring— Bu trygt heime sier: «Lågterskeltilbod for fysisk aktivitet i lokalsamfunnet har vist seg å ha god effekt. Sosiale og kulturelle møteplassar med interessant innhald bidrar også til at eldre opplever meiningsfulle dagar og møter med andre.» «For at fleire eldre skal oppleve det som trygt å bu lengre heime, er moglegheita til å vere i aktivitet og delta i sosiale fellesskap viktig.» Målet er at dette prosjektet skal bidra med positive virkninger som på kort sikt kan gi eldre økt livsglede, styrke deres sosiale nettverk, og redusere ensomhet. På lang sikt kan prosjektet også bidra til at hjemmeboende eldre blir tryggere i eget hjem og/eller boende lenger i sitt eget hjem. Vi vet at fysisk inaktivitet er en av de viktigste risikofaktorene i eldre alder. Vi ønsker at hjemmeboende eldre i bydelen skal få et godt, næringsrikt og sosialt måltidstilbud i hverdagen. Og vi vet at det å spise sammen med andre gir økt appetitt, og bedre ernæring. For eldre er dette viktig for både livskvalitet og helse. Det å komme sammen å spise er dokumentert som en god effekt for både helse og trivsel. Måltidet kan også være en møteplass, et sted å skape fellesskap og å bli sett. Med bakgrunn i dette mener vi at prosjektets tiltak og virkning samstemmer med anbefalinger for hjemmeboende eldre og deres behov. Stortingsmelding Leve hele livet refererer til at en av utfordringene er et lite systematisk samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og frivillige/sivilsamfunn. Gjennom dette prosjektet vil vi kunne etablere et bedre lokalt samarbeid, og bygge videre på dette i årene fremover. Med dette vil deltakerne lettere kunne få informasjon og tilgang til aktiviteter som er aktuelle for målgruppen.
Plan for gjennomføring
Ved tildeling av prosjektmidler starter prosjektleder umiddelbart å rekruttere frivillige medarbeidere til ressursgruppen. Samtidig vil prosjektleder gå ut med et informasjonsskriv om prosjektet gjennom et samarbeid med hjemmetjenesten og Gulset legekontor. I tillegg til dette vil vi drive oppsøkende virksomhet til de eldre i bydelen, og bruke kontaktnettverket til Nærmiljøsenteret for å rekruttere deltakere. Deretter skal prosjektet planlegges ved hjelp av en forutsigbar månedsplan som går hjem til alle hjemmeboende eldre i postkasser, og ved hjelp av hjemmetjenesten. Vi vil også fokusere på å komme i kontakt med pårørende. Planlegging av månedsplan og aktiviteter vil skje sammen med prosjektgruppen og i samarbeid med deltakerne underveis i hele perioden. Vi samarbeider med Sarepta MKK som låner/leier ut KOMP til hjemmeboende slik at eksisterende brukere også får våre tilbud og våre deltakere får mulighet til å låne KOMP for å styrke digital kontakt med eget nettverk.