Aktivitet av og for ungdom i Skjold IL – «Hos Oss»
www.fkh.no
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Motivasjon for tiltaket er å motvirke isolasjon blant ungdom. Mange unge sliter med å sosialisere seg etter koronapandemien og sitter derfor mye hjemme og er ensomme. I en rapport fra Røde Kors sommeren 2021 sier 7 av 10 ungdommer at de er ensomme. Link: https://www.rodekors.no/aktuelt/2021/psykt-ensom/ I følge SSB er en positiv trend med nedgang i antall unge utenfor jobb og utdannning brutt i 2021. Pandemien får skylden. Link: https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/sysselsetting/statistikk/tilknytning-til-arbeid-utdanning-og-velferdsordninger/artikler/trenden-er-brutt–flere-unge-utenfor-i-2020 Lokalt i hjemkommunen Tysvær vises det til siste ungdata undersøkelse fra 2022 (www.ungdata.no) hvor 15% av ungdomsskoleelevene føler seg ganske mye plaget av ensomhet. Jenter er overrepresentert og tallet er noe over landsgjennomsnittet. Isolasjon som følge av ensomhet gir en økt risiko for fysiske og psykiske helseplager. Om det ikke blir motvirket vil det bli en byrde både for den det gjelder og for samfunnet. Tiltaket går på at Skjold IL skal tilby arbeidstrening for ungdommer der de skal bidra til å skape aktivitet for barn og unge. Titaket hjelper dermed unge inn i arbeidslivet samt at de er med å skaper møteplasser og meningsfylte aktiviteter for andre unge.
Aktivitet/tiltak/metode
Hva: Ansette 2 ungdommer i alderen 16-19 år i prosjektstilling over 1,5 år Når: 2 ungdommer, 2 kvelder i uken, 4 timer (eks klokken 17-21) Oppgave: Planlegge og gjennomføre lavterskel aktiviteter for barn og unge i og rundt Skjold ILs allbrukshall. Eksempler: – Allidrett for barn mellom 3 og 8 år (sammen med voksne) – Åpen hall arrangement for barn og unge på kveldstid og/eller i helger – Håndballtrener/Innebandytrener – PT-timer i styrkerommet – Barnedisco i sosialrommet – Turer i nærområdet – Annet Ungdommene som ansettes i prosjektstilling skal selv være med å definere form og innhold på aktivitetene de skal være med å arrangere. I tillegg vil ungdommene være en god ressurs i å forbedre klubbens kunnskap og metoder for bruk av sosiale medier for å promotere aktivitet i regi av klubben. 50% av søknadsbeløpet skal brukes til avlønning og 50% skal brukes til aktivitet. Kostnader forbundet med aktivitet kan være PCer og annen kontorrekvisita til ungdommene, kostnader for tilpasning av kontorlokaler, materiell til planlegging og gjennomføring av aktiviteter, for eksempel musikkanlegg, røykmaskin, etc. Rekruttering og planlegging av aktiviteter: Prosjektgruppen ved Skjold IL og Tysvær Frivillighetssentral vil samarbeide om rekruttering av ungdommer inn i prosjektet. Det kan gjerne være ungdommer som er falt litt utenfor som behøver hjelp til å kunne bidra meningsfylt i samfunnet. Aktivitetene som skal gjennomføres vil i utgangspunktet være basert på Skjold ILs ønske og aktivitetsprofil, men også her vil aktiviteter kunne planlegges ut fra Frivillighetssentralens oversikt over behov for å etablere sosiale samlingsplasser for barn og ungdom i kommunen. Oppfølging: To voksne personer med god kjennskap til klubb og hall skal bidra til å følge opp ungdommene og som de kan ta kontakt med ved behov. Det planlegges for en kvartalsvis evaluering av prosjektgruppen hvordan tiltaket fungerer i praksis for å kunne tilpasse/optimalisere virkningen av tiltaket.
Antall deltakere
200
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Tilgang på arbeidsplasser for unge mennesker er begrenset. Tiltaket vil bidra til at to eller flere unge i alderen 16-19 år får prøve seg i arbeidslivet. Det at arbeidet de får utføre inkluderer kontakt og omsorg for andre barn og unge gir en tilleggsdimensjon som kan være positivt på en cv. Arbeidstrening i trygge rammer gir mestringsfølelse og økt selvtillit som igjen vil ha en positiv effekt på det sosiale liv for den/de det gjelder. Tiltaket vil også ha en positiv effekt på de barn og unge aktivitetene er planlagt for. Det er en trend i samfunnet at unge ønsker å drive med uorganisert aktivitet i stedet for organiserte lagidretter som håndball og fotball. Eksempel på det er at mange unge skaffer seg abonnement på treningsenter og bruker dette som en sosial arena mer enn å drive strukturert trening. Tiltaket vil bidra til at det etableres en arena der barn og unge får anledning til å møtes og drive fysisk fostring gjennom delvis uorganisert aktivitet, eksempelvis åpen hall. Et Åpent Hall arrangement vil tilby tilgang til Skjoldhallen der en kan spille fotball, håndball, volleyball, innebandy, badminton, aerobic, cross fit eller hva de måtte ønske. Samtidig kan foajeen i hallen brukes som et møtested der de unge kan «henge» mellom øktene eller med de som ikke vil drive med fysisk aktivitet. Tiltaket vil i så måte bidra til bedre fysisk og psykisk helse blant barn og unge i nedlagsfeltet for disse aktivitetene.
Plan for gjennomføring
Første fase, 2 måneder – Ansettelse og forberedelser: – Lage arbeidsbeskrivelse og plan for ungdommene samt plan for mentoroppfølging – Annonsere prosjektstilling, gjennomføre intervjuer og ansette 2-4 ungdommer i prosjektstilling, ca 20% – Gjøre nødvendige innkjøp for gjennomføring av tiltaket Andre fase, 3 måneder – Opplæring: – Gjennomføre oppgaver i henhold til arbeidsplan med tett mentoroppfølging – Gjennomføre nødvendig kursing (feks trenerkurs, dommerkurs, adminkurs, etc) Tredje fase, 1 år – Selvstendig arbeid – Gjennomføre oppgaver i henhold til arbeidsplan med mentor som kontaktperson ved behov – Kvartalsvis evaluering gjennom medarbeidersamtale – Justering av arbeidsoppgaver ved behov Fjerde og siste fase, 1 måned – Evaluering – Gjennomføre evaluering av prosjektet i prosjektgruppen – Beslutte videreføring og evt. tilpasning av prosjektet
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Prosjektet ble igangsatt for å motvirke isolasjon og dermed forebygging av psykisk helse blant barn og unge i Tysvær Kommune. Prosjektet var motivert av tall fra ungdataundersøkelsen i Tysvær Kommune der det vises til en negativ trend med hensyn til redusert sosialisering i kjølvannet av covid-19. Skjold IL er en breddeklubb som tilbyr allidrett, fotball, håndball og innebandy. Vi ser lignende trend i form av reduserte medlemstall i klubben. Isolasjon som følge av ensomhet gir en økt risiko for fysiske og psykiske helseplager. Om det ikke blir motvirket vil det bli en byrde både for den det gjelder og for samfunnet. Tiltaket hadde to målsetninger: 1. Tilby gratis lavterskel fritidsaktiviteter til barn og unge uten krav til medlemskap og forventning om regelmessig deltakelse 2. Tilby arbeidstrening for unge på vei inn i arbeidslivet gjennom å tilby jobb som aktivitetsledere, ref. første punkt Valgt metode for å oppnå målsetning med tiltaket var at de unge aktivitetslederne planlegger og gjennomfører ukentlige aktiviteter for barn og unge i nærområdene til klubben, dvs. Skjoldastraumen, Grinde og Aksdal. Aktivitetene skulle planlegges på kveldstid og ungdommene skulle bruke ca 4 timer i uken for planlegging og gjennomføring. Frivillige voksne med kjennskap til klubben skulle være med å bistå med veiledning og støtte for aktivitetslederne.
Gjennomføring
Tiltaket ble initiert i august 2023. Første fase, 2 mnd, var til forberedende aktiviteter, dvs. utarbeide rammer, gjennomføre ansettelser og nødvendige innkjøp for å kunne sette aktivitetene i gang. Dette gikk nesten som planlagt, men grad av innkjøp ble mindre enn forventet pga ungdommene brukte egne PCer. 3 månede var avsatt til andre fase, opplæring. I denne fasen fikk aktivitetslederne prosjektlederkurs og ble gjort kjent med rutiner for planlegging, rapportering, markedsføring og timeføring. Denne gikk også som planlagt med flytende overgang til neste fase, gjennomføring, pga behov for implementering av erfaringer/forbedringer. Gjennomføringsfasen har gått ca som planlagt med prøving og feiling ift samtidig planlegging og gjennomføring samt hvilke aldersgrupper tiltaket traff best. Titaket har vært mer populært i Skjoldastraumen enn i Grinde/Aksdal, sannsynligvis fordi der var det veldig få andre fritidstilbud. Det har blitt gjennomført ukentlige aktivitetskvelder i perioden 15. november 2023 til 31. desember 2024. Kontaktperson i NIF har vært rådført flere ganger gjennom prosjektperioden, bla. ift hvordan vi kunne samarbeide med et lignende prosjekt gjennomført av Røde Kors.
Resultater og virkninger
Innarbeiding av nye aktiviteter i ukentlige rutiner for barn, unge og deres familier tar tid, det gjaldt også Hos Oss. Å nå ut med informasjon har også vært en utfordring. Prosjektet har brukt sosiale medier som Facebook og Instagram samt direkte kontakt ved noen tilfeller. Hos Oss har etterhvert blitt et kjent og kjærkomment fritidstilbud for barn og unge i alderen 7 til 16 år. Det er en god blanding av personer som deltar på aktivitetene, både de som ellers er godt integrert i klubbens aktiviteter, men enda viktigere, så ser vi flere som ellers ikke deltar på organiserte aktiviteter. Vi har arrangert noen eksklusive aktiviteter som feks tilgang til FK Haugesund sin lounge på fotballkamp, teaterforestillinger og kino. Her har vi forsøkt å nå ut til familier/individer som ellers ikke hadde hatt råd/mulighet til å delta på slike aktiviteter, noe som har gitt disse personene noe spesielt å snakke om/se fram til. Prosjektet har mottatt finansiering av Stiftelsen DAM til videreføring av prosjektet i 2 år. Prosjektet videreføres på samme lest, men vi vil se på muligheten for å nå enda bedre ut til de mest sårbare gruppene ved å feks å tilby transport.