Aktiviteter for enslige, mindreårige flyktninger i Asker

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Asker kommune har ansvaret for 93 enslige mindreårige asylsøkere. Det er et mål at ungdommene skal oppleve meningsfull fritid sammen med andre ungdommer. Asker Aliens vil sammen med Asker kommune Intro Ung-programmet gi ungdommene et lavterskel aktivitetstilbud 2-4 timer i uken, også i feriene. Utover folkehelseperspektivet vil aktivitetene fremme idrettsglede og mestring, og være et verktøy for å lære å samarbeide og sosialt samspill. Aller først må de fleste bygge opp et grunnleggende mestringsnivå innen idrett og aktiviteter. De må også lære om den norske aktivitetskulturen.

Målsetting for prosjektet

Målet er at ungdommene skal oppleve meningsfull fritid sammen med andre ungdommer. Asker Aliens og Intro Ung ser hvor ivrige de er etter å lære og delta. Aller først må ungdommene bygge opp et grunnleggende mestringsnivå innen idrett og aktiviteter. Sosialt samspill er en viktig del av dette.

Målgruppe

Primærgruppen er enslige, mindreårige asylsøkere i Asker kommune. Det er hovedsaklig gutter i alderen er fra 15 til 23 år.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

93

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

2-4 timer i uken vil alle 93 enslige mindreårige asylsøkerne få tilbud om et lavterskel aktivitetstilbud, også i feriene. Asker kommune ved Intro ung vil stille med transportmidler og utstyr, mens Asker Aliens ressurs vil gjennomføre aktivitetene. Vi vil lage et årshjul med ulike aktiviteter slik at ungdommen er innom flere, eksempelvis basketball, fotball, volleyball, styrke, parkour, stretching. Hver periode starter med en introduksjon til idretten, innsyn i – og utprøving av aktiviteten. Hver periode avsluttes med en miniturnering eller “avslutning” på aktiviteten. Man kan godt vende tilbake til samme aktivitet senere. Årshjulet vil revideres underveis etter innspill fra brukerne. Dette sikrer god opplevelse av medvirkning. Det viktigste ved aktivitetene er at de er lystbetont og fremmer mestringsfølelse, bygger samhold, samarbeid, sosiale forståelse og kondisjon. Filosofiske dialoger ledet av førstelektor Guro Hansen Helskog fra USN vil bli brukt som ledd i en aksjonslærings- og aksjonsforskningsprosess der utviklingen i prosjektet følges fra start til slutt. Målet er at aktivitetslederne og deltakerne skal lære av hverandres refleksjoner. Data skal samles inn, analyseres og formidles gjennom forskningspublikasjoner.

Fremdriftsplan for prosjektet

August: Planlegging og forberedelser. Sept-ut juli: Ukentlige aktiviteter, også i feriene. I september, desember, mars og juni inviteres aktivitetsledere fra Asker kommune og Asker Aliens, samt utvalgte ungdom til 3-4 heldagssamlinger innen filosofisk dialogprosess . Evaluering skjer kvantitativt hvert kvartal Juli: Data fra samlinger og aktiviteter analyseres og danner grunnlag for vitenskaplige publikasjoner.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting for prosjektet var å gi enslige mindreårige asylsøkere i Asker et gratis aktivitetstilbud. Asker kommune følger opp 90+ brukere i denne målgruppen. Utover god folkehelse er idrett og aktiviteter en viktig arena for mestring og læring.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Gjennom perioden har vi gjennomført aktiviteter i henhold til søknad, og vi har samarbeidet godt med Asker Kommunes Intro Ung. Vi estimerer at ca 50 ungdom har opplevd gleden av aktiviteter, fellesskap og inkludering gjennom vårt tilbud.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

50

Prosjektgjennomføring/Metode

Oppstartsmøte med ungdommene i august, 2021 var en stor suksess og det ble avtalt opplegg videre. Fredags ettermiddager ble utpekt av ungdommene som ønskelig. De andre dagene var fylt med jobbing for å tjene penger til familien i hjemlandet. Etter råd fra Asker kommune intro ung var tilbudet satt opp slik at det var utelukkende enslige, mindreårige asylsøkere som var invitert. Prosjektet har blitt. utvidet til alle ungdommer ved de skolene de fleste unge flyktninger og nyankomne ungdom går på i Asker; nemlig Borgen ungdomsskole og Bleiker vgs. Dette er den beste måten vi kan bruke idrett for integrering og inkludering på dette nivået- Målgruppen har endret seg fra å være utelukkende enslige mindreårige asylsøkere til å inkludere alle nyankomne ungdom til landet, både flytninger, asylsøkere og andre. Tilbudet har stått fast hver fredag gjennom to år. Det har inkludert basketball, og gjennom vårt samarbeid med Asker kommune har vi også periodevis kunnet tilby parcour. Aktivitetesleder har også deltatt/ledet vinterferieaktiviteter sammen med Asker kommunes Intro Ung. Aliens har jobbet aktivt gjennom perioden for å hele tiden justere opplegget, og invitere ungdom.

Resultater og resultatvurdering

2021–2022 Etter et første halvår med minimalt oppmøte, utvidet vi invitasjonen til en yngre gruppe med nyankomne flyktninger. Deretter fulgte, etter vår definisjon og erfaring, et solid oppmøte over neste 6 måneder frem til sommeren, 2022. Et solid oppmøte er definert til ukentlig 10+ med en balanse gutter og jenter. 2022-2023 Høsten 2023 ble invitasjonen utvidet til å gjelde ungdommer ved Bleiker vgs, der mange av primær målgruppe går. Vi flyttet også treningen til en hall rett ved Bleiker vgs for å senke terskelen for deltakelse. Klokkeslettet ble endret til rett etter skoleslutt. Frem til vinterferien deltok 6-12 ungdommer hver fredag. Etter vinterferien gikk Asker kommunes intro ung leder ut i pappapermisjon og deltakelse falt betydelig, med 0-4 ungdommer. Vår aktivtitesleder ble også sykmeldt store deler den siste perioden. Selv om oppmøte er periodevis bra, så er det for varierende.

Oppsummering og videre planer

Vi som klubb og kommunen lært hverandre godt å kjenne, slik at vi tilliten begge veier er stor. Dette er et stort skritt fremover mot å etablere et tettere samarbeid mellom frivilligheten og intro-ung i Asker. Vi har utviklet et godt samarbeid med Bleiker vgs. Basert på våre erfaringer og prosjektstyrelse har vi justert prosjektet underveis for å få midlene til å strekke to i stedet for ett år. Vi er også svært glade for å ha mottatt midler for Gjensidigestiftelsen slik at vi kan fortsette tilbudet for skoleåret 2023-2024.

Prosjektleder

Vigdis Hvaal

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
Aktiviteter for enslige, mindreårige flyktninger i Asker
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2021: kr 385 000
Startdato
01.08.2021
Sluttdato
20.06.2023
Status
Avsluttet