Aktiviteter og opplevelser for eldre med minoritetsbakgrunn
Søknadssammendrag
Koronatiden har vært spesielt vanskelig for eldre med minoritetsbakgrunn. Alle eldre gikk nærmest i hi når informasjonen om det farlige og ukjente viruset ble offentliggjort. Mange ble skremt, men fremmedspråklige eldre, mer enn noen annen gruppe.
Mange hadde traumer som bakteppe i livene sine, og når verden blir totalt usikker, trigges disse i tillegg til frykten for det nye. De første månedene fikk vi vite om mange som knapt turde å snakke med andre, og fortsatt er mange svært isolert.
Målet for oss som samarbeider for et godt liv for minoritetspråklige, ble raskt å ivareta psykisk helse for eldre over 65 år ved å kunne tilby trygge møteplasser og aktiviteter som kan drives sammen med en liten gruppe ut fra egne ønsker/behov.
Målgruppen er egne medlemmer og språkkafedeltakere i første omgang, men utlysningen er helt åpen, slik at medlemskap ikke er noen betingelse.
Det oppnevnes gruppeledere i forhold til de ulike aktivitetene og deltakerne vil få god mulighet til å følge sin egen lyst mht hva slags aktiviteter som er aktuelle for den enkelte.
Vi sender ut invitasjoner og annonserer tilbudet på sosiale medier og vil intervjue de som deltar. Aktivitetene vil være alt fra språktrening, helseopplysning, hobbyaktiviteter som strikking, søm/omsøm, spill/brettspill, film, musikk, maling og tegning og matlaging. Museumsbesøk, feiring av større begivenheter, besøk i norske familier og bussturer for å bli kjent i området.
Hensiktsmessig transport iverksettes.
Grupper settes sammen med tanke på å ha flere faste smågrupper. En del av programmet vil foregå i litt større grupper, og også disse gruppene skal samkjøres.
Vurdering av tilfredsheten i gruppene – vil bli fulgt opp etter møtene, og påkrevde endringer vil bli iverksatt fortløpende.
Vi forventer at minst 75 eldre vil delta på ulike aktiviteter.