Aktivitetsgruppe – stavgang

Søknadssammendrag

Bakgrunn

Fysisk aktivitet som del av behandlingen for pasienter med revmatiske sykdommer er først og fremst begrunnet i behovet for å opprettholde eller bedre fysisk funksjon.Pasienter som har inflammatoriske revmatiske sykdommer også har økt risiko for hjerte- og karsykdom. Trening blir ekstra viktig for pasienter med revmatisk sykdom, for å både bedre symptomer og funksjon og begrense risiko for hjerte- og karsykdommer. Samtidig er det psykisk belastende å leve med kronisk sykdom, og viktig å snakke med likepersoner og andre i samme situasjon, derfor vil vi skape en sosial plattform med trening

Målsetting

Revmatikere er avhengig av bevegelse og trening for fysisk og psykisk helse. Målet er å få personer med spondyloartritter ut av ensomhet og isolasjon – og inn i treningsfellesskap for å skape treningsglede, bygge relasjoner og bidra til bedret folkehelse til tross for pandemien som rår.

Målgruppe

Unge og voksne med spondyloartritter. Mange har nedsatt funksjon og dårlig bevegelighet pga leddbetennelser og ødeleggelse i ledd.

Antall personer i målgruppen

50

Beskrivelse av gjennomføring

Stavgang er en enkel, effektiv og morsom form for trening. Her kan du kombinere god trening med frisk luft og gode naturopplevelser. Går du aktivt med staver får du bedre treningseffekt enn om du går uten. Du bruker både overkropp og ben aktivt, og øker dermed kondisjon og forbrenning. Stavgangstrening er dessuten en treningsform hvor du får trent de store muskelgruppene i øvre del av rygg, skuldre og armer, noe som bidrar til en bedre kroppsholdning. Stavgangstrening har også en god effekt på kondisjon, sirkulasjon og blodomløp, og er også bra for å motvirke hjerte og karsykdommer.. Treningsformen er skånsom for vektbærende ledd sammenlignet med andre treningsformer som for eksempel løping. En likeperson skal lede gruppen, og medlemmene kan både trene og oppleve å dele kunnskap og erfaringer rundt diagnosen. Vi ønsker å hindre og bryte isolasjon, og vil skape en sosial plattform. Mange av våre tilbud er stengt pga korona. Våre medlemmer er i risikogruppen, og holder seg mye hjemme pga frykt for smitte. Aktivitetsgruppene vil kunne holde alle smittevernsregler.

Fremdriftsplan

Vi vil kjøpe inn 50 turstaver som skal fordeles på flere grupper. Deltakerne får låne turstavene gjennom aktiviteten. Våre likepersoner i ulike deler av Norge skal opprette og lede turgrupper med medlemmer i Spafo Norge. Vi vil reklamere for aktivitetsgruppen på våre sosiale medier. Turene skal gå en gang i uken, fra september 2020 til juni 2021. Vi vil nå inntil 50 medlemmer i første omgang.

Prosjektleder/forsker

Elisabeth Opsahl Nilsen

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Aktivitetsgruppe – stavgang
Organisasjon
Spondyloartrittforbundet Norge
Beløp Bevilget
2021: kr 50 000
Startdato
02.01.2021
Sluttdato
16.12.2021
Status
Under gjennomføring