Aktivitetsguide Oslo

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Et av Oslo Idrettskrets’ (OIK) mål er å senke tersklene for å delta i idrettsaktivitet, og vi ønsker at flere barn og unge blir med og blir værende lenger i idretten. Statistikk viser at over 80 % av barn (6-12 år) i Norge er med i idretten. Forskning viser at deltakelse i stor grad er knyttet til økonomi og om barnas foreldre har kjennskap og erfaring fra idretten. Oslo er i norgestoppen når det gjelder antall barn som lever i husholdninger med vedvarende lavinntekt. 17,6 %, det vil si 19 000 barn, regnes som fattige i Oslo, og antallet er stigende. Vi ønsker å få med flere av disse barna.

Målsetting for prosjektet

– 600 barn og unge fra lavinntektsfamilier som medlemmer i idrettslagene. – Bedre kommunikasjon og informasjonsflyt mellom idrettslag, bydel og barnefamilier – Lavere terskel for deltakelse i fritidsaktiviteter og frivillig arbeid

Målgruppe

Barn og unge fra lavinntektsfamilier i alderen 6-19 år og deres foreldre.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

600

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Ansatte i NAV, barnevern og skoler ser barn og unge som med fordel kan bli med i organisert aktivitet men de har sjelden tid eller ressurser til å følge opp. Å orientere seg og finne informasjon om aktiviteter kan være en utfordring for mange dersom man ikke har kjente som allerede er med. Mange har ikke denne kunnskapen, og spesielt for familier med minoritetsbakgrunn kan det være utfordrende å forstå hvordan norsk idrett fungerer. Idrettslagene informerer via hjemmesider men skriftlig informasjon er ikke tilstrekkelig dersom du ikke kjenner idretten.Med ordningen Aktivitetsguide ønsker vi, gjennom oppsøkende virksomhet, å gi foreldre informasjon om hvordan man blir med i idretten. Vi vil bevisstgjøre klubbene med tanke på kostnader og hvordan de tar imot nye medlemmer, og vi vil bedre kommunikasjonen mellom lavinntektsfamilier, idrettslag og bydelen. Med Aktivitetsguider mener vi at vi kan nå ut til flere barn og unge fra lavinntektsfamilier enn vi gjør i dag. Siden aktivitetsguidene våre snakker 16 ulike språk kan vi formidle praktisk informasjon om idrettsdeltakelse på familienes morsmål, noe som vil lette kommunikasjonen. Med direkte informasjon og en støttespiller når man skal inn i idretten vil terskelen for å delta senkes.

Fremdriftsplan for prosjektet

innen Milepæl 31.12.2018 Opprettet samarbeid i Gamle Oslo, Grünerløkka, St. Hanshaugen og Sagene. 01.08.2019 Rekruttert 150 barn til aktivitet 01.12.2019 satt i gang i Frogner og Søndre Nordstrand. 01.08.2020 Rekruttert 200 barn til aktivitet 31.01.2021 Satt i gang i Grorud og Bjerke 30.06.2021 Rekruttert 250 barn til aktivitet 30.06.2021 Formidlet informasjon om resultatene vi har oppnådd til andre kommuner

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Mange barn og unge er ikke med i idretten. For noen blir det for dyrt, andre mangler informasjon om hvilke tilbud som finnes eller hvordan de kan bli med i idretten. Oslo idrettskrets ønsker at alle barn og unge som ønsker å begynne med idrett, skal ha muligheten til å starte. Det var derfor vi startet prosjektet «Aktivitetsguide Oslo», som senere har skiftet navn til «Aktivitetsguiden». Det startet i en bydel, og det har utviklet seg slik at vi i dag er i alle bydelene i Oslo. Målgruppen til prosjektet er barn og unge mellom 6-19 år fra lavinntektsfamilier. Vi har hjulpet over 700 barn inn i idretten siden oppstarten i 2017. Av søknadene som har kommet inn det siste året er 82% for barn og unge i alderen 5-12 år, mens 18% er for ungdom mellom 13 og 19 år. 56% av familiene som søkte om en aktivitetsguide, oppgir at de har utfordringer med å kommunisere på norsk.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

– Lavere terskel for deltakelse i fritidsaktiviteter og frivillig arbeid Ansatte i bydelene er glade for å ha noen å henvise til når de er i kontakt med familier hvis barn ønsker å begynne med idrett. Samtidig får vi inn mange søknader i etterkant av deltagelse på bydelsarrangementer der vi informerer om ordningen. Det at aktivitetsguidene våre snakker mange ulike språk gjør at vi kan formidle praktisk informasjon om på familienes morsmål, noe som letter kommunikasjonen. Med direkte informasjon og en støttespiller når man skal inn i idretten, senkes terskelen for å delta. – Økt opplevd tilhørighet blant bydelenes befolkning Dette er en effekt som vi jobber med å sikre blant annet gjennom samarbeidet med OIK sitt konsept «Nabolagsklubb». I tillegg er det viktig at foreldrene blir dratt med og at de føler seg inkludert i idrettslaget. Vi ser mange steder i byen at idrettslagene står sterkt, og at de er en viktig del av tilknytningen innbyggerne føler til sitt lokalområde.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

772

Prosjektgjennomføring/Metode

«Aktivitetsguiden» er et gratis tilbud for å hjelpe denne målgruppen og deres familie med å finne veien inn i et organisert idrettstilbud. Aktivitetsguidene skal i all hovedsak jobbe med oppsøkende virksomhet og gi praktisk hjelp. De skal gi foreldrene informasjon om hvordan man blir med i idretten, hvordan idretten i Norge fungerer, om frivillighet og dugnad og annen praktisk informasjon. De kan også ta dialogen med idrettslaget, rundt blant annet innmelding, betaling, treningstider, utstyr og lignende. Guidene kan følge til og fra trening i starten og bistå med å finne betalingsløsninger hvis familien ikke kan dekke kostanden ved deltakelse. Det at aktivitetsguidene våre snakker 24 ulike språk, inklusivt tegnspråk, gjør at vi kan bistå i kommunikasjonen med idrettslaget og trenerne, og på den måten bidra til en god oppstart for begge parter.

Resultater og resultatvurdering

Det er totalt 772 barn det er søkt guide for, og der familien er blitt kontaktet av en aktivitetsguide, og da er det grunn til å tro at vi har nådd målet om å hjelpe 600 barn og unge inn i idrettsaktivitet. I perioden 1.august 2020 til prosjektets slutt viser søknadskjemaene våre at for 32 % av disse barna ble søknaden sendt inn fra ulike bydelstjenester og skoler i hele Oslo. Det at nesten hver tredje søknad kommer med hjelp fra bydel og skoler, viser at ordningen begynner å bli kjent hos de offentlige tjenestene og at de ser at dette er et nyttig bidrag inn mot barnefamilier, og at det kan være et supplement til deres egne tjenester inn mot lavinntektsfamilier.

Oppsummering og videre planer

Aktivitetsguiden har med oppsøkende arbeid gitt foreldrene informasjon om idretten. Vi har bevisstgjort klubbene på kostnader og hvordan de tar imot nye medlemmer, og vi har bidratt til at kommunikasjonen mellom lavinntektsfamilier, idrettslag og bydelen har blitt bedre. Vi når ut til flere barn og unge fra lavinntektsfamilier enn vi gjorde tidligere. Fremover ønsker vi å utvide fokuset vårt til å jobbe mer for at de vi hjelper inn, også skal bli værende i aktiviteten og idrettslaget. Vi samarbeider i dag med aktører som NAV, skoler og bydeler og kommer til å videreutvikle samarbeidet.

Prosjektleder

Katrine Klungland

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Aktivitetsguide Oslo
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2018: kr 380 000, 2019: kr 514 000, 2020: kr 563 000
Startdato
01.07.2018
Sluttdato
29.06.2021
Status
Under gjennomføring