Aktivitetstilbud til ungdom – flere tilbud i ungdomsklubbens lokaler

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

En rapport fra Fafo (2021) viser at det er et hull i aktivitetstilbudet til elever på ungdomsskolen, særlig til elever som ikke ønsker å drive med idrett, som ikke har venner, eller som av andre grunner ikke oppsøker aktiviteter alene. Tilbudenes attraktivitet ser ut til å avhenge av populariteten i vennegjengen, men også av ungdommens egen interesse. Indre Østfold kommune (IØK), med ca 48 000 innbyggere, har få tilbud til ungdom som ikke er basert i idrett. Kommunen har mange folkehelseutfordringer og den siste folkehelseprofilen fra FHI viser at mange ungdommer er barn av enslige forsørgere, tilhører familier med vedvarende lav inntekt, bor trangt og erfarer å stå utenfor fellesskapet. Oppvekstprofilen fra FHI viser også at ungdom rapporterer at de ikke deltar i fritidsaktiviteter, at de sliter med psykiske lidelser og overvekt, og mange av dem gjennomfører ikke videregående skole. Ungdom ønsker aktivitet preget av sosialt samvær og moro, fremfor prestasjoner og konkurranse. De unge ønsker også mulighetene til selv å styre aktiviteter som kan bidra til både å forebygge utenforskap og rekruttere ungdommen til fritidsaktiviteter fra ungdomsskolealder (Fafo, 2021). Søkerne ønsker å bidra til at det etableres flere aktiviteter ved den eksisterende ungdomsklubben i Spydeberg, IØK.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet omfatter aktiviteter som er resultat av kartleggingen som ungdommene i klubbens styre har gjennomført. Ungdommene ønsker seg aktiviteter som strekker seg fra mekking og gaming til matlaging og lære seg forskjellig håndarbeid. Søkernes mål er at klubben skal være åpen fem dager i uken på ettermiddag og kveld. Klubben har i dag åpent to ettermiddager og en kveld pr. uke. Klubben har gode fasiliteter, ligger lett tilgjengelig for ungdom fra ulike deler av kommunen og er selv i gang med å bygge opp et gamingtilbud. Det er flere lag og foreninger i kommunen som ønsker å bidra med frivillig innsats, slik som Sanitetskvinnene, Lions, Motorklubben, Bygdekvinnene og Røde kors og konkrete forslag er i planleggingsfasen. Slik som å lage og tilby ulike middagsretter, tilby innføring i lokale mattradisjoner, lære bort å sy enkle klesplagg og håndarbeid i form av strikking, hekling og brodering. Klubben har også et musikkrom der frivillige vil tilby opplæring i bruk av musikkinstrumenter. Målet er at det skapes flere attraktive aktiviteter basert på ungdommens egne ønsker og behov, og at det etableres et inkluderende miljø ungdommene trives i. Særlig vil man ha oppmerksomhet på at jenter inkluderes i aktivitetene, da flere jenter unngår å søke seg inn i fellesskap. Målgruppen for tiltakene er ungdom fra ca. 12-19 år. Prosjektet skal evalueres underveis, være fleksibelt og tilby nye aktiviteter som ungdommene selv foreslår. Det legges opp til en struktur som gjør at endringer kan gjøres enkelt basert på etterspørsel. Prosjektet ønsker at representanter fra frivillige lag og foreninger bidrar med forslag til nye aktiviteter. For å ivareta ungdommene vil det alltid være en ansatt til stede i klubbens åpningstid. De har den nødvendige kompetansen for å ivareta ungdommene og er klarert med politiattest for denne type arbeid. De som deltar fra frivillige, er et positivt supplement til ansatte og bidrar til at voksentettheten øker ved aktivitetene og i klubblokalene generelt

Antall deltakere

70

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Målet med prosjektet er å øke fritidstilbudet til ungdom i kommunen og være et lavterskeltilbud som er tilgjengelig for alle, uavhengig av sosioøkonomisk status. Deltakelsen er spesielt viktig for ungdommer som ikke deltar i annen organisert aktivitet. Dette mener vi at det ligger til rette for da de aktivitetene som tilbys er i tråd med det ungdommene selv ønsker seg. Ved at det er en fleksibilitet i aktivitetene som tilbys, der man raskt kan komme med nye tilbud og legge ned det som ikke er så populært, vil man være dynamisk mht. å imøtekomme ungdommens behov. Det beste resultatet, eller virkning, vil være at det er mange ungdommer som benytter seg av tilbudet og at de trives med de aktivitetene de deltar på. Fornøyde deltakere vil også bidra til å rekruttere flere ungdommer, som en snøballeffekt. Man vet at de som deltar i en aktivitet lettere engasjerer seg i flere og ulike aktiviteter, så vi håper et variert tilbud kan ha en slik effekt der ungdommer finner aktiviteter og miljøer som de trives og føler seg hjemme i. En annen virkning kan være at ungdommene blir bedre kjent med hverandre og at det kan skape bedre miljø blant dem, noe som kan være positivt for å forebygge blant annet mobbing. Også de kulturelle tilbudene, som musikk, vil kunne ha en positiv innvirkning på psykisk helse. Noen av tilbudene som planlegges vil bidra til bærekraftige løsninger som for eksempel å reparere tøy og drive omsøm og at ungdommene inspireres til dette. Ungdommene vil også få kunnskap om matsvinn og å lære seg å bruke rester på en innbydende og bærekraftig måte. Å lære nye ferdigheter er viktig for mestringsfølelse og tro på seg selv. Videre vil økt åpningstid ved fritidsklubben ha en forebyggende effekt på blant annet ungdomskriminalitet og dette prosjektet kan bidra her.

Plan for gjennomføring

Før oppstart må frivillige rekrutteres. Det som er viktig er at de frivillige kan bidra til driften av de ulike aktivitetene og har en grunnleggende kunnskap om det de ønsker å bidra med, i tillegg til at de er interessert i å bidra til å skape en god møteplass for ungdommene. Personlig egnethet vektlegges også. I oppstarten vil det tilbys fire aktiviteter som rulleres slik at de samme aktivitetene gjentas hver 14. dag. Vi vil starte med musikkgruppe, der ungdommene kan lære å spille et selvvalgt instrument. Det er planlagt en kjøkkengruppe som vil forberede og gjennomføre et måltid fra innkjøp til servering for de som er på ungdomsklubben. Det startes også en håndarbeids- og sygruppe der de lærer seg enkel søm av klesplagg og bærenett og lærer å strikke, hekle og brodere. En mekkegruppe der man kan lære seg å reparere sykkel, radiostyrte enheter og eventuelt mopeder er også ønsket. Alle aktivitene igangsettes fra høsten 2024. Det planlegges en evaluering etter seks måneder som vil danne grunnlag for det videre tilbudet. – Reklamere for et utvidet ungdomsklubbtilbud på skolene, her vil elevene gjennom elevrådet være viktige, men også skolens administrasjon vil dele informasjon om tilbudet. – Skaffe avisomtale i lokalavisen ved å kontakte nyhetsredaktøren. – Bruke SOME i alle lag og foreninger som bruker det.

Prosjektleder

Hilde Sylliaas

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Aktivitetstilbud til ungdom – flere tilbud i ungdomsklubbens lokaler
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2024: kr 100 000, 2025: kr 200 000, 2026: kr 100 000
Startdato
01.09.2024
Sluttdato
01.08.2026
Status
Under gjennomføring