Arbeid gir helse

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Relevant internasjonal forskning viser at arbeid er en svært effektiv rehabiliteringsmetode for personer med psykiske lidelser. Arbeid gir oss mennesker struktur, rutiner, mestring, sosialisering, egenverd og økt selvtillit. Fontenehuset fungerer som en arena der medlemmer kan forberede seg til ordinært arbeidsliv, og kan være et springbrett til ordinær jobb på sikt. Samtidig ser vi at det er ekstra krevende å komme inn på arbeidsmarkedet/studier etter langvarig psykisk sykdom. Våre medlemmer har derfor behov for særlig målrettet og strukturert bistand i dette.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet med prosjektet er å få flest mulig arbeidsklare medlemmer, særlig unge voksne i alderen 16-29, ut i arbeid og utdanning. Dette er svært viktig både for den enkelte, men også samfunnsøkonomisk. Vi har definert presise mål for hvert år, se vedlegg.

Målgruppe

Personer som har eller har hatt psykiske lidelser og/eller rusproblematikk. Vi har pr i dag 199 registrerte medlemmer i alderen 17 +. Se vedlegg for mer info.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

199

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi har stort fokus på å bistå medlemmer ut i arbeid og utdanning. I tillegg viser forrige arbeids- og studieundersøkelse i regi av Fontenehus Norge at over 60 % av medlemmer i norske fontenehus ønsker å komme ut i arbeid. Undersøkelsen viste også at vi bygger selvtillit og mot slik at flere våger å prøve seg i arbeidslivet, også hos de som har blitt erklært arbeidsuføre. Dette krever mye tid og utstrakt motivasjonsarbeid. For å kunne gi tilstrekkelig bistand gjennom kartlegging, kontakt med arbeidsgivere og utdanningsinstitusjoner, oppfølging, trening i jobbrelaterte temaer som søknader/CV, intervjutrening etc erfarer vi at det er behov for en jobbkonsulent på heltid. Dette underbygges av andre fontenehus som har oppnådd svært gode resultater ved å engasjere en jobbkonsulent som kan dedikere seg fullt og helt til dette formålet. Slikt sett får vi bedre struktur og bedre resultater av arbeidsinkludering. Se vedlegg for detaljert beskrivelse av prosjektet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Se detaljert fremdriftsplan over tre år i vedlegg.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Mye forskning understøtter viktigheten av arbeid for god psykisk helse. Ifølge Helsedirektoratet bidrar arbeidslivet til mange helsefremmende faktorer for de fleste og at arbeid er med på å gi struktur i hverdagen, skaper tilhørighet, gir økt selvfølelse og sikrer personlig økonomi. Målet for Fontenehuset Drammen er derfor å fremme mestring av eget liv, herunder arbeid, utdanning, bolig og sosial inkludering. Nettopp fokus på hele mennesket og deres ressurser styrker evnen til å komme ut og stå i arbeid- og utdanningsløp. Hovedmålet med prosjektet er å få flere personer, særlig unge voksne i alderen 16-29, som sliter med psykisk helse og rus, samt personer med bakgrunn fra Kriminalomsorgen, ut i arbeid og utdanning. Delmål 1: 10 personer ut i arbeid eller studie i 2019 Delmål 2: 15 personer ut i arbeid eller studie i 2020 Delmål 3: 15 personer ut i arbeid eller studie i 2021 Delmål 4: Sikre implementering av prosjektet i ordinær drift etter prosjektets slutt

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet har vært svært vellykket og gode resultater har vekket interessen hos Fontenehus Norge. De foreslo at vi presenterer vår arbeidsmetodikk til andre fontenehus. Vi har oppnådd alle delmål over det planlagte. I første prosjektåret gikk 16 personer ut i arbeid og utdanning, i andre 19 og i tredje år gikk 27 personer ut i arbeid og utdanning. Vi gjennomførte alle planlagte tiltak jfr. søknaden og mer enn det. Vennligst se detaljert informasjon om måloppnåelse i den vedlagte sluttrapporten. Prosjektet implementeres i daglig drift i samarbeid med NAV Drammen. NAV veiledere skal fortsette med ukentlig karriereveiledning på Fontenehuset og tilby diverse kurs. En ansatt og en medarbeider skal også involveres i videre karriereveiledning i samarbeid med NAV.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

62

Prosjektgjennomføring/Metode

Fontenehusets modell for arbeidsinkludering er tredelt: 1. Daglig deltakelse i arbeidsorientert dag på Fontenehuset. 2. Karriereklubb/ Samtaler og «Min Plan» 3. Overgangsarbeid (OA), Supported Employment og Individuelt ordinært arbeid. Prosjektet har gitt tett og strukturert oppfølging i alle faser av utdanning- og arbeidsprosessen. Det unike ligger i at medlemmer får kontinuerlig støtte som ikke slutter etter endt tiltak eller er tidsbestemt. Dette gjør det lettere å stå i arbeid over tid, og er med å bygge trygghet hos arbeidstakere som har utfordringer

Resultater og resultatvurdering

Vi har oppnådd svært gode resultater med dette prosjektet. Som nevnt ovenfor så gikk 62 personer ut i arbeid og utdanning. Mål for prosjektet var 40. Etter prosjektets slutt 30.06.2022 har 5 personer kommet ut i lønnet arbeid og 2 i utdanning på mindre enn tre måneder. Det bekrefter at prosjektet har blitt implementert i ordinært drift og fortsetter å gi gode resultater. For mer informasjon om resultater se sluttrapport i vedlegget.

Oppsummering og videre planer

Fontenehuset Drammen fortsetter stor satsing på det å få medlemmer ut i arbeid og utdanning. Vi har etablert veldig bra samarbeid med NAV Drammen som skal sammen med en av våre ansatte og et medlem fortsette med kontinuerlig karriereveiledning på Fontenehuset. NAV Drammen skal stå for CV-verksteder, jobbsøkertips og kurs i hverdagsøkonomi. De har laget kursopplegg som inneholder teori, praktisk øvelse og 1 til 1 veiledning.

Prosjektleder

Liv Elin Langlo

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Arbeid gir helse
Organisasjon
Fontenehus Norge
Beløp Bevilget
2019: kr 850 000, 2020: kr 850 000, 2021: kr 850 000
Startdato
01.07.2019
Sluttdato
30.06.2022
Status
Avsluttet