Arbeidsinkludering

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Bakgrunnen for prosjektet er et gjentakende ønske fra målgruppa om bistand til å få en ordinær jobb, som lønner nok til å leve av. Med en CV preget av hull stiller de på egen hånd svakt i arbeidsmarkedet, samtidig som arbeidskvalifiserende tiltak i regi av Nav har vist seg å sjelden skape ønsket resultat. Manglende inkludering, psykiske helseutfordringer og stigma knyttet til prostitusjon skaper ytterligere utfordringer i denne prosessen. Det er derfor behov for et nytt prosjekt som kombinerer høy målgruppespesifikk kompetanse og tillit, med bred arbeidsinkluderingskompetanse- og nettverk.

Målsetting for prosjektet

Å gjennom arbeid øke levekårene og fremme inkludering i samfunnet for deltakerne. Legge til rette for varig overgang til ordinær jobb for minst 60 % av deltakerne, i stillingsprosenten de selv ønsker og har kapasitet til. Utvikle og dokumentere en modell for arbeidsinkludering tilpasset målgruppa.

Målgruppe

Personer med migrantbakgrunn som selger eller har solgt seksuelle tjenester, som har oppholdt seg i Oslo over tid og som har ønske om og rett til å jobbe her.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Femtrinnsmodellen i Supported Employment fungerer som metodisk rammeverk for hovedtiltakene, men relevante tilpasninger gjøres basert på målgruppespesifikke behov. Prosjektteamet vil bestå av erfarne sosialkonsulenter fra Nadheim med en etablert relasjon til målgruppa, og erfarne jobbspesialister fra Unikum med sitt nettverk av arbeidsgivere. I tillegg skal det jobbes for et tett samarbeid med særlig Nav. Deltakerne skal gjennom prosjektet bistås til å finne, få og beholde en ordinær jobb. Nettverk og bistandsbehov skal kartlegges, og deltakerne skal selv sette realistiske mål for prosessen basert på egne ønsker og interesser. Utgangspunktet er at deltakerne skal raskest mulig ut i jobb, og at nødvendig opplæring og kompetanseheving skal skje ute i bedrift, ikke i et klasserom. Jobbspesialistene vil sørge for kontakt med og veiledning av arbeidsgivere, og for bred arbeidsrelatert opplæring og oppfølging av deltakerne – også i perioden etter de kommer i jobb for å sikre jobbfastholdelse. Sosialkonsulentene skal bistå med all praktisk bistand utenfor arbeidsplassen, nettverksbygging og støttesamtaler inn mot bl.a. psykisk helse. Metodikk, resultat og anbefalinger fra prosjektet skal dokumenteres i en egen rapport.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektets varighet er fra jan.21-des.22. Prosjektteamet etableres i jan-feb.21, med påfølgende informasjons- og rekrutteringsprosess mot målgruppa. 10-15 deltakere vil fra mars.21 være i gang med hovedtiltakene, med mål om å være i ordinær jobb innen 6 måneder for minst 60% av deltakerne. Nye deltakere vil hentes inn fortløpende basert på blant annet samlet oppfølgingsbehov og kapasitet i prosjektet. Sluttrapport presenteres i des.22.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Mange som selger eller har solgt seksuelle tjenester, ønsker å kunne forsørge seg med jobb i ordinært arbeidsliv. Barrierene har vist seg å være betydelige og årsakene sammensatte. Prosjekt «Arbeidsinkludering: Et samarbeidsprosjekt mellom Nadheim og Unikum» har hatt som mål å jobbe med arbeidsinkludering i denne målgruppa fra en ny og tverrfaglig innfallsvinkel.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet har gjennom arbeid og høy grad av brukermedvirkning fremmet inkludering og deltakelse i samfunnet, skapt økt stabilitet og selvstendighet, og bidratt til forbedrede levevilkår for deltakerne.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

28

Prosjektgjennomføring/Metode

Det unike i prosjektet er det tverrfaglige samarbeidet; at hver enkelt kandidat har fått tilbud om bistand både fra jobbveileder og sosialkonsulenter gjennom sin prosess med mål om å gi best mulig tilpasset oppfølging. Nadheim har bidratt med psykososial fagkompetanse, med god kjennskap til den enkeltes bakgrunn, status og eventuelle utfordringer, og har over tid opparbeidet stor tillit i målgruppa. Unikums bidrag har vært kompetanse innen arbeidsinkludering og et nettverk av arbeidsgivere. Dette har vært en unik kombinasjon av fagfelt som har vist seg å gi svært gode resultater. En viktig del har vært oppfølgingen av kandidater etter at kontrakt om lønnet arbeid er etablert. Dette skiller oss fra andre arbeidsrettede tiltak finansiert gjennom Nav. Vi har ansett det avgjørende i etableringsprosessen å samarbeide med arbeidsgiverne og følge alle kandidater helt til deltakeren er godt og varig etablert i jobben eller ved studiested.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har hatt 28 deltagere som har fått bistand til å nærme seg arbeidslivet. Av disse har hele 50% kommet i lønnet arbeid, hvorav halvparten i fast arbeid, og 2 kandidater er i kvalifiserende aktiviteter. Dette er svært gode resultater om vi sammenligner med andre adekvate arbeidsrettede tiltak, og viser også prosjektets bærekraft. Tilbakemeldingene fra deltakerne er nesten utelukkende positive, med beskrivelser om blant annet livskvalitet og opplevelse av inkludering. En bærebjelke i prosjektet har vært at deltakerne har hatt ansvar for egen prosess og selv har tatt avgjørelser i saker som har berørt dem. I oppfølgingsarbeid og fra ekstern evaluering, forteller deltakerne blant annet om opplevelsen av å ha oppnådd reell medvirkning i eget liv, positiv effekt inn mot psykisk helse og rett og slett bare det å bli sett og tatt på alvor av et hjelpetiltak i det norske samfunnet.

Oppsummering og videre planer

De gode resultatene, de positive erfaringene og behovet for dette tilbudet i vår målgruppe gjør at vi jobber med løsninger for å fortsette samarbeidet mellom Unikum og Nadheim med videre fokus på arbeidsinkludering

Prosjektleder

Cathrine Kornmo Skogen

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Arbeidsinkludering
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon
Beløp Bevilget
2021: kr 700 000, 2022: kr 700 000
Startdato
30.04.2021
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet