Arbeidstiltak – også for personer i legemiddelassistert behandling?

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I jobb er et lavterskel arbeidstilbud i Kirkens Bymisjon for personer i aktiv rus / med lang rushistorikk. Heroinassistert behandling i Oslo (HABiO) er et prøveprosjekt for pasienter med alvorlig opioiddominert ruslidelse. I 2022 ble det opprettet kontakt mellom HABiO og I jobb da noen av HABiOs deltakere ønsket benytte I jobbs arbeidstilbud. Man erfarte imidlertid at det i praksis oppsto hindringer som gjorde det vanskelig for den enkelte å benytte begge tilbudene samtidig. HABiO og I jobb ser at behandlingstilbud og arbeidstilbud kan være en bra kombinasjon. Det viser seg at personer i legemiddelassistert behandling får mer tid til overs da de under behandling slipper å anskaffe rusen selv. Å fylle denne tiden med produktivt arbeid antas å være positivt. Hindringene er bl.a knyttet opp mot tidsskjemaene: Personer i legemiddelassistert behandling får medisinen på morgenen og på grunn av ventetid etter injeksjon, rekker man ikke frem til I jobbs oppstart. I jobb kan ikke utsette oppstart i særlig grad da man ønsker å minimere I jobbs arbeidere rusinntak før arbeidsstart. Vi ønsker teste ut et egnet samarbeid mellom I jobb og HABiO med hensyn til praktisk gjennomføring, motivasjon og resultater.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet vil ha som mål å finne frem til samarbeidsrutiner med spesialtilpasninger tids- og bemanningsmessig. Ved å skreddersy et opplegg for personer i legemiddelassistert behandling, kan deltakerne benytte disse to tiltakene samtidig. Man vil undersøke om det å fylle dagene med arbeid, og den struktur, mestringsfølelse og arbeidsfellesskap det medfører, også kan bidra til å styrke behandlingen. Prosjektet vil bestå av samhandling med behandlersystemet, praktisk tilpasning til I jobb, oppfølging og tilrettelegging for brukerne.

Antall deltakere

25

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Målet er at deltakerne gjennom arbeid skal erfare at det å bidra med sin arbeidsevne og det å være en del av et arbeidsfellesskap, at noen forventer noe av deg skaper livsglede, tilhørighet og økt livsmestring. At arbeid bidrar til rytme, forutsigbarhet og struktur i hverdagen, noe som igjen fører dette til redusert rusbruk og økt livskvaliteten. Dette vil være i tråd med regjeringens inkluderingsdugnad der man ønsker å «videreutvikle og styrke tilbudet for arbeidssøkere med psykiske lidelser og/eller rusproblemer, slik at flere kan delta i arbeidslivet. På sikt kan den enkelte motiveres til å øke antall arbeidsdager i arbeidstiltaket. I HABiO har vi fått opplyst at medisinen kan inntas på to måter, som injeksjon eller tabletter. Ventetiden etter inntak er lenger for førstnevnte, og med tabletter kan man tidsmessig rekke ned til oppstart ved I jobbs ordinære arbeidstilbud. Det betyr at økt antall dager på jobb kan bidra motiverende for å gå over til medisin i tablettform.

Plan for gjennomføring

Dialog med behandlingstilbudet (HABiO): – Kartlegge brukernes særskilte behov – Hva kjennetegner kandidater som kan ha nytte av samarbeidet (alder, rushistorikk) – overføring av kompetanse fra HABiO til I jobb – Utvelgelse av deltakere – Drøfte nødvendige tilpasninger og behov for opplæring – Grad av samhandling med behandlingsinstitusjon (samhandlingspunkt- og hyppighet) og I jobb Organisatorisk: Vi kan tenke oss å teste ut en modell der en egen gruppe på hhv verksted og gaterydding har en noe senere oppstart de andre ved I jobb, men slutter samtidig for felles honorarutbetaling. Opptil seks deltakere pr dag i 4 dager, hhv to dager gaterydding og to dager verksted. Vi starter opp forsiktig og øker antall deltakere avhengig av hvilke erfaringer man gjør seg underveis. Finne mer ut av – Påmeldingsrutiner – beholde lavterskelkonseptet ved påmelding på morgenen, dvs at man kommer når man er i form til det? – Grad av tilrettelegginger enkeltvis og som gruppe – Grad av samhandling med behandlingsinstitusjon – I hvilken grad bidrar samarbeidet til gode resultater for den enkelte i behandlingen? – Vil I jobb kunne motivere for inntak av medisin i tablettform?

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Prosjektet ble igangsatt våren 23. Bakgrunnen for prosjektet var at både HABiO og I Jobb så at behandlingstilbud og arbeidstilbud kunne være en bra kombinasjon. Mange som mottar behandling hos HABiO har fått mer tid til overs når de slipper å anskaffe rusen selv og å fylle denne tiden med produktivt arbeid antas å være positivt. Samtidig erfarte man at praktiske hindringer gjorde det vanskelig for deltakere ved HABiO å benytte seg av I Jobb sitt ordinære arbeidstilbud. Hindringene var blant annet knyttet opp mot tidsskjemaene, på grunn av intensiv behandling med medisinering morgen og ettermiddag var det vanskelig å rekke I Jobb sitt arbeidstilbud. Samtidig er det viktig at I Jobb ikke utsetter oppstarten, da man ønsker å minimere rusinntak før arbeidsstart. Prosjektets mål var å finne frem til samarbeidsrutiner og spesialtilpasninger tids- og bemanningsmessig, vi ønsket å skreddersy et opplegg slik at deltakere ved HABiO kunne benytte seg av begge tilbud samtidig. Underveis har det blitt testet ulike metoder ved driften hos I Jobb, det være seg åpningstider, dager med tilbud og ikke minst individuelle tilpasninger samme dag. Både vi og ansatte ved HABiO opplever at den viktigste forutsetningen for prosjektets gjennomføring handler om motivering, trygging og tilstedeværelse. Dette har blant annet blitt sikret ved at prosjektleder ukentlig har vært til stede i HABiO sine lokaler. Videre har viktig kunnskap om hva som fungerer/ikke fungerer blitt formidlet av deltakerne selv.

Gjennomføring

Mars- April Prosjektet hadde oppstart i midten av mars 23. Det ble tidlig opprettet kontakt mellom sosionomer på HABiO og prosjektkoordinator. Vi fikk kartlagt hvem målgruppen er, særskilte behov, tidspunkt for behandling o.l. Videre ble nødvendige tilpasninger og grad av tilrettelegging ved I Jobb diskutert og planlagt. Mai I starten av mai var det opprettet et mer tilrettelagt tilbud hos I Jobb for deltakere ved HABiO. Tilbudet ble noe forenklet sammenlignet med den opprinnelige planen, vi valgte blant annet tre og ikke fire dager med drift. Før oppstart av første arbeidsdag 8. Mai inviterte vi deltakere og ansatte ved HABiO til besøksdag hvor vi informerte om prosjektet og tilbudet. Juni – Oktober Driften var i gang, individuelle tilpasninger ble gjort underveis. Opplæring av deltakere både på verksted og gaterydding. Stort fokus på rekruttering, samt å informere og motivere deltakere. Dette ble gjort gjennom tilstedeværelse i HABiO sine lokaler, stort sett før arbeidsdagen begynte. Tett oppfølging av deltakerne har vært viktig hele veien. Oktober- Februar Drifting og justeringer. Evaluering og veien videre for prosjektet.

Resultater og virkninger

Siden Mai 23 har 13 deltakere benyttet seg av I Jobb sitt arbeidstilbud. Vi erfarer så langt at behandlingstilbud og arbeidstilbud virker positivt for den enkelte. Flere av deltakerne forteller om økt mestringsfølelse og bedre struktur i hverdagen når de benytter seg av I Jobb sitt arbeidstilbud. Ansatte ved HABiO og vi opplever at rekruttering og tilstedeværelsen i HABiO sine lokaler har vært svært viktig. Både for å komme i kontakt med nye deltakere, men også som en påminnelse om tilbudets eksistens for de som allerede benytter seg av tilbudet. Videre oppleves det som positivt blant målgruppen å jevnlig få spørsmål om å bli med på jobb. Forhåndskjennskap til I Jobb gjennom besøksdag, flyers og jevnlig tilstedeværelse har vært viktige faktorer for resultatet. Vi ser at individuell tilrettelegging fungerer bra, samtidig krever det mye personallressurs. Derfor har vi søkt om nye prosjektmidler. Dersom disse blir innvilget vil vi fokusere på økt grad av tilstedeværelse hos HABiO, samt å skape kontinuitet og stabilitet for de 13 deltakerne som allerede benytter seg av tilbudet. Om søknaden ikke blir innvilget vil vi vurdere om og hvordan vi kan opprettholde et begrenset tilbud.

Prosjektleder

Johanne Friis

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Arbeidstiltak – også for personer i legemiddelassistert behandling?
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon
Beløp Bevilget
2023: kr 400 000
Startdato
08.03.2023
Sluttdato
29.02.2024
Status
Avsluttet