Arena for vennskap
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Fontenehuset er et lavterskeltilbud for mennesker som har eller har hatt psykiske helseplager. Vi tilbyr et arbeidsfellesskap der brukerne driver Fontenehuset med frivillig innsats, og hjelper hverandre til å nå sine yrkesmessige mål. Mange har ikke tilgang til arenaer der det naturlig dannes kontakter, da de har vært lenge utenfor arbeidslivet. Ofte også har de også dårlig råd. Målet med prosjektet er å styrke brukernes nettverk og deltakelse i samfunnsliv gjennom å tilby aktiviteter og opplevelser der deltakelse ikke begrenses av personlig økonomi.
Målsetting for prosjektet
Målet med prosjektet er å styrke brukernes nettverk og deltakelse i samfunnsliv gjennom å kunne tilby aktiviteter og opplevelser der deltakelse ikke begrenses av personlig økonomi. Vi mener at de beste relasjonene dannes i en uformell setting og gjennom delte opplevelser.
Målgruppe
Brukere av Fontenehuset i Tromsø. Fontenehuset er et lavterskeltilbud for mennesker som har, eller har hatt psykiske helseplager og står utenfor arbeidslivet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
200
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Prosjektet er brukerstyrt og bygger på frivillig innsats. Initiativ til søknaden kommer fra en bruker i organisasjonen, og utforming av søknaden skjer gjennom samskriving i google docs mellom bruker og daglig leder. Det vil bli satt opp et åpent møte to ganger i året der brukerne sammen bestemmer hvilke aktiviteter de ønsker å satse på et halvt år frem i tid. Dette kan inkludere alt fra feiring av jul og nyttår på Fontenehuset, til teltturer og teaterbesøk. Brukere vil være med å følge opp regnskap og rapportering sammen med ansatte. For hver aktivitet som gjennomføres vil det være to brukere som er ansvarlige for planlegging og gjennomføring. Antall timer vil variere fra aktivitet til aktivitet, men i snitt vil de ta omlag 6 timer med planlegging og gjennomføring for de som er ansvarlig. Vi planlegger 40 aktiviteter i løpet av året. Med to ansvarlige brukere per aktivitet utgjør dette 480 frivillige timer per år, 1440 frivillige timer i prosjektperioden. Aktiviteter som f.eks julebord vil kreve flere timer og brukere til både planlegging og gjennomføring. I tillegg kommer tidsbruk i forbindelse med rapportering og regnskap for prosjektet.
Fremdriftsplan for prosjektet
Oppstart av prosjekt jan.2018 for å planlegge aktivitet januar-juni. Aktiviteter gjennomføres med i hele perioden. Statistikk over deltakere samles inn etter hver aktivitet i hele prosjektperioden. 2. periode varer fra august – desember, og starter med et nytt planleggingsmøte. Trivselsundersøkelsen vil gjennomføres i oktober. Regnskap føres fortløpende. Planlegging og gjennomføring vil fortsette med samme intervaller frem til 31.12.2020.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Fontenehuset Tromsø er et lavterskeltilbud for mennesker som har eller har hatt psykiske helseplager. Vi tilbyr et arbeidsfellesskap der brukeren driver Fontenehuset med frivillig innsats.Flere av våre brukere har et lite og sårbart nettverk og har ikke tilgang til arenaer der det naturlig dannes kontakter.I tillegg gjør en trang økonomi det utfordrende å delt ai sosiale aktviteter. Vi mener relasjonene dannes i en uformell setting og gjennom delte opplevelser. Vi ønsker å styrke den enkelte deltagers mulighet til å delta i samfunnet og opparbeide seg et nettverk uten å hindres av en økonomisk dørterskel. Målet med prosjektet var å styrke brukernes nettverk og deltakelse i samfunnsliv gjennom å kunne tilby aktiviteter og opplevelser der deltakelse ikke ble begrenset av personlig økonomi.Målgruppen er brukeren av Fontenehuset, både eksiterende og fremtidige brukere.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vårt mål med prosjektet er utfordrende å måle da dette handler om personers forhold til nettverk og relasjoner. Vi var fra starten av vært tydelig på at vi ville avstå fra å kartlegge hver enkeltes opplevelse av utenforskap og ensomhet. Dette kunne føles stigmatiserende. Det vi derimot har gjort er å ser på vår årlige anonyme trivselsundersøkelse og sammenlignet tall fra før prosjektstart og ved prosjektslutt. Tallene fra undersøkelsen har ikke stor differanse fra 2018-2021. Men vi hadde allerede gode tall fra 2018 og de har holdt seg gode under hele prosjektperioden. Det vi derimot har erfart er at arbeidsmiljøet har knyttet seg tetter sammen og det har dannet seg vennskap på de sosiale aktivtetene. Brukerne har sammen gjort ting som de kanskje har vært redd for å gjøre tidligere, men nå fått en felles interesse for. feks klatring.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
80
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført tilnærmet lik prosjektbeskrivelsen i selve søknaden. Prosjektet har vært brukerstyrt og bygget på frivillig innsats under hele prosjektperioden. De har hatt åpne planleggingsmøter 2 ganger i året der alle har kommet med innspill til aktiviteter vi skal satse på. Brukere har også hatt ansvar med rapporter og regnskap underveis. Vi har hatt ca 40 ulike aktiviteter i løpet av et år der det alltid har vært en ansatt og 1-2 brukere som har vært ansvarlig for gjennomføringen.
Resultater og resultatvurdering
Vi anser at vi har klart å lage oss en Arena for vennskap basert på de tilbakemeldingene vi har fått fra våre brukere. Selv om vi ikke har nådd alle oppsatte mål om å ha 20 i snitt på hver aktivitet så ligger det en årsak bak dette. Pandemien har bidratt vesentlig til lavere deltakelse enn antatt. Men det har vært viktig å gjennomføre aktivtiteter selv om deltakelse har vært lav, og spesielt under de største bølgene i pandemien.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet har vært velykket for Fontenehuset sine ansatte og brukeren da vi har blitt et tetter arbeidsmiljø og vi ser at vennskap har oppstått underveis. Vi kommer til å fortsette med å tilby sosiale aktiviteter etter arbeidstid på sammen måte som under prosjekt perioden. Vi må ta mer hensyn til økonomi, men vi har opparbeidet oss en erfaring på hvilke sosiale program som er attraktiv og kan sette opp et budsjett som vi vet lar seg gjennomføre år etter år.