Bærekraftige sosiale møteplasser
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Vi ønsker å prøve ut en likemannstilnærming som kalles Intentional Peer Support (IPS). Denne tilnærmingen er skapt av, for og med brukere/likepersoner i USA. Gjennom kurs, samlinger og digitale møter er målet å etablere et solid nettverk basert på personlig erfaringer med psykisk uhelse og rusutfordringer. Prosjektetleder har lang erfaring med likemannsarbeid og brukermedvirkning, og sammen med Fontenehus i Norge ønsker de å prøve denne traumebaserte tilnærmingen til psykisk helse i Norge og Norden.
Målsetting for prosjektet
Et pilotprosjekt som skal implementere og etablere et norsk og nordisk nettverk relatert til likepersonstilnærmingen Intentional Peer Support. Det vil foregå gjennom fire samlinger og månedlige digitale møter. Samlinger og nettverk driftes av prosjektgruppe for å fremme aktivitet og deltakelse.
Målgruppe
Medlemmer i fontenehus, erfaringskonsulenter, uavhengige likepersoner, likepersoner i frivillige organisasjoner innen somatikk, ansatte i helsetjenesten
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
200
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Dette tiltaket er delt inn i flere faser. Fase 1 omfatter oversettelse/kvalitetssikring av opplæringsmateriale gjort av en prosjektgruppe på 12. Søke samarbeid med et fontenehus i USA og IPS international. Fase 2 Opplæring og praktisering av IPS-tilnærmingen i Fontenehus og markedsføring mot andre tjenester/brukerorganisasjoner/erfaringskonsulenter i Norge og andre nordiske land. Fase 3 Etablering og drift av et Norsk og nordisk nettverk for å sikre at IPS fortsetter etter endt prosjektperiode. Fase 4 Nytt grunnkurs i IPS. Denne gangen på norsk. Fortsatt drift av nettverk og møteplasser. Det vil være et viktig fokus for arbeidet i andre driftsår å sikre videre drift av IPS. Evaluering av prosjektet.
Fremdriftsplan for prosjektet
Oppstart: 1. januar 2021. Da vil litteraturen bli oversatt og prosjektgruppen etablert. Denne kjernen er sentrale i utbredelsen av IPS i Norge og Norden, både når det gjelder markedsføring og opplæring av nye likepersoner. Midtveisevaluering planlegges høsten 2022 og sluttevaluering vil foregå høsten 2023. I det siste året vil mye samarbeid foregå mot andre nordiske land for å sikre en videre drift og overføre implementeringskunnskap til andre.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektets hovedmål er å utvikle bærekraftig/varig norsk og nordisk nettverk for likepersonsarbeid gjennom tilnærmingen Intentional Peer Support (IPS). Dette er et pilotprosjekt hvor målet er å teste ut tilnærmingen i en norsk sammenheng. Fontenehusene i Gjøvik og Tromsø vil være delta i dette arbeidet. Pilotprosjektet vil bestå av fire faser; 1) oversettelse og kvalitetssikring av IPS’ håndbok og slides, 2) Opplæring i IPS-tilnærmingen, 3) Etablering av nettverk og møteplasser for hvor IPS-tilnærmingen prøves ut i Norge og Norden, 4) Evaluering av pilotprosjektet. Målsettingen er da å etablere fysiske og digitale møteplasser for likepersoner som jobber frivillig her i Norge, men det vil være en styrke å sikre utbredelse av IPS i de nordiske landene. Denne tilnærmingsmåten har ingen begrensning i anvendelsesområder, og passer både for frivillighetsarbeid så vel psykisk helse og rus, somatikk, frivillighetssentraler og andre ideelle organisasjoner
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi har klart følgende: 1) Oversettelse av kursmaterialet og slides ble ferdig, og dette ble kvalitetssikret. 2)Vi har holdt 10 grunnkurs i Norge, det nordiske samarbeidet ble overtatt av IPS International 3)Etablering av nettverk – vi har holdt både digitale åpne refleksjoner og fysiske. Det er blitt etablert to avdelinger av BLi – ett i Kongsberg og ett på Senja. 4) Vi har hatt inne en forsker som har evaluert implementeringsarbeidet. Det har vært vanskelig å rekruttere kursdeltakere på grunn av pris. Derfor har vi valgt å kjøre mange kurs som er sponset eller at organisasjoner har hatt egne likpersonskurs som de har vært lojale til.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
100
Prosjektgjennomføring/Metode
Det var store rekrutteringsutfordringer til kursdeltakere og -instruktører som følge av økonomiske situasjonen. Det nordiske samarbeidet som det ble lagt til rette for i søknaden var vanskelig å gjennomføre fordi andre land ikke hadde fått på plass en egen organisasjon. Vi har hele veien forsøkt å finne alternative måter å finne finansiering på, både nordiske søknader og prosjekter rettet mot arbeidslivet. Vi håpet å nå erfaringskonsulenter og likepersoner som kunne tenke seg å jobbe mot instruktørutdanning. De var vanskelige å rekruttere til kurs fordi de ikke fikk fri fra jobben til å delta på kurs. Vi forsøkte å nå frivillige interesseorganisasjoner knyttet til Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Det var en utfordring å vise hvordan et kurskonsept utviklet på psykisk helsefeltet kunne være relevant for dem. Utover i prosjektperioden har det blitt klart at vi har fokus på likepersonsrollen og utfordrende samtaler den møter i sitt virke. Erfaringskonsulenter, likepersoner og fontenehusmedlemmer har deltatt på kurs og fått utbytte.
Resultater og resultatvurdering
Innføringen av noe nytt tar tid, men prosjektleder at tid og ressurser også har blitt utnyttet godt. BLi Norge ble opprettet som et eget ideelt as. Skulle jeg startet på nytt, hadde vi opprettet en ideell organisasjon. Det er nå i prosess. Vi har oversatt ei grunnbok som benyttes i opplæringen, og godt norsk språk var en forutsetning for suksessen. I utgangspunktet var språket i den engelske utgaven ganske «snirklete». Dette måtte oversetter ta hensyn til, og noen tilbakemeldinger viser også til at språket kan oppleves litt tungt. Innføringen av Bevisst likepersonsarbeid og tilhørende metodikk har gjort at vi legger vekt på levd erfaring fremfor diagnoser. Det gjør også noe med deltakerne. At tilnærmingen har fokus på traumer og erfaringer, og hvordan dette påvirker oss, har en sentral plass etter at kursdeltakerne skal bygge og styrke egne relasjoner.
Oppsummering og videre planer
Sosialt entreprenørskap og velferdsstaten er ikke alltid lett å kombinere. I vårt tilfelle er det et stort marked med mange tilbydere og aktører. Gjennom nettverksbygging, tålmodighet, mye reisevirksomhet og markedsføring har dette ringvirkninger. Intentional Peer support er blitt omtalt i håndbok for Erfaringskonsulenter og har fått presseoppslag. Vi har forsøkt å komme inn i organisasjoner. Vi ser nå at etterspørselen øker, både i FFOs organisasjoner og blant erfaringskonsulenter som trenger faglig påfyll. Vi ønsker også få til prosjekter som inkluderer personer som skal ut i arbeidslivet.