Bamse B familieferier 2017

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I Bodø kommune er det ca. 800 barn i skolepliktig alder som lever i familier som betegnes som fattige. Ser vi på alle barna i alderen 0-18 år blir tallet 2500. I vårt samfunn er de som faller utenom normene særlig utsatt for mobbing, utestengning og stigmatisering. Noe som kan fører til psykiske lidelser, utagering, rus og frafall fra undervisningen. Forskning viser at barn som opplever å bli sett, har noe å se frem til og kan dele felles opplevelser med andre har en større mulighet til å klare seg gjennom en tøff barndom. Det er dette vi i Bamse B bidrar til gjennom våre ferier.

Målsetting for prosjektet

Vi skal bidra til deltagelse, mestring og sosial inkludering gjennom planlagte aktiviteter. Deltakerne skal gis muligheten til å få nye venner og danne nytt nettverk. Vi skal gjennom medvirkning øke deltakernes selvbilde og bidra til mindre isolasjon og ensomhet hos den enkelte deltaker.

Målgruppe

Barn i familier med sosiale behov og deres familie. Der familien ikke selv er i stand til å gjennomføre en ferieopplevelse av sosiale eller økonomiske grunner

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

70

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi gjennomfører sommerferien på, Kjerringøy rorbusenter i Tårnvik og høstferien på Saltfjellet hotell Polarsirkelen, fra onsdag til søndag. Våre ferier er rusfrie og uten elektroniske spill, Pc, mobiltelefoner med mer. Det er 2 aktiviteter for familien per dag, der en av aktivitetene er utendørs. Og etter leggetid samler vi de voksne til sosialt fellesskap. Lunsj spises i utgangspunktet ute noe som utfordrer mange av deltakerne og kanskje særlig foreldrene. Det er foreldrene som har ansvaret for å passe på sine egne barn, men foreldrene oppfordres til å bidra i gjennomføringen, av oppgavene. Vi har særlig fokus på at alle skal delta så godt de kan og at gjensidig respekt for hverandre er et krav for deltagelse. Gjennom en fastlagt timeplan som fadderne, våre ledere, sjekker ut at deltakerne har forstått, styrer vi i høy grad deltakerne mot våre mål. Aktivitetene krever samarbeid av både voksne og barn. Og alle må ta hensyn til hverandre på tvers av språk, etnisk bakgrunn og kultur. Når mange som ikke kjenner hverandre tvinges til å være sosiale og må strekke seg litt ut av komfortsonen oppstår mestring og sosial inkludering. Vi oppfordre deltakerne til selv å bidra noe som bidrar til fellesskapsfølelse og inkludering.

Fremdriftsplan for prosjektet

Det er årsmøte til Bamse B som formelt vedtar handlingsplanen for året. Styret er pådriver for å iverksette planleggingen av feriene. Det opprettes en ledergruppe med de som skal delta på gjennomføringen av ferien. Ut fra økonomien vår fastsettes antall deltakere. Ledergruppen for ferien jobber frem programmet og sørger for transport, gjennomføring og evaluering. Styret utarbeider rapporter i samarbeid med de som var ledere.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bamse B målsetting med å arrangere ferier for barnefamilier er å gi barna, deres søsken og foreldre et tilbud som gir muligheter til å mestre hverdagen, unngå stigmatisering, forebygge psykiske lidelser og motvirke mobbing. Gjennom opplevelser og felles program skal mestring og nettverksbygging være med på styrke den enkelte og gi familiene metoder og erfaringer som de selv kan benytte seg av for å skape seg en bedre hverdag. Vi skal bidra til deltagelse og medvirkning gjennom planlagte aktiviteter som skal føre til sosial inkludering. Målgruppen er barn i familier som er fattigdoms utsatt, bor på krisesenter eller asylmottak, er immigranter uten nettverk, syke foreldre uten evne til ferie gjennomføring, familier med rusproblematikk og andre som av sosiale grunner trenger en oppmuntring i hverdagen. Bakgrunnen er Telemarksforsknings rapport, Sosiale ulikheter i oppvekst-en humanitær utfordring og Økonomi og levekår for ulike lavinntektsgrupper 2016.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi hadde som mål å ta med 70 deltakere på sommer og høstferie. Vi fikk med 55 deltakere totalt. Vi fikk 2 avbud på grunn av sykdom og manglende fri fra jobb. Totalt var det 8 søkere som ikke kom. En av årsakene er nedgang i familier på asylmottakene. En annen er at tilbudet ikke kommer frem til familiene som trenger tilbudet. Vi fikk gjennomført programmet vårt. Spesielt innenfor sosial inkludering og mestring føler vi at målet er nådd. Deltagelsen har vært svært god. Og barna har i stor grad funnet seg venner under feriene. De voksne har gjennom felles aktiviteter i stor grad vist engasjement sammen med sine barn. Og har fått nye bekjentskaper. På høstferien fikk vi tilbakemelding på at 2 av familiene hadde vært sammen flere ganger mellom feriene sammen med barna. Våre egne barn har kontakt med flere av deltakerne gjennom sosiale medier og på skolen. Vi er av den formening at vi har oppnådd den effekten vi ønsker av våre ferier.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

55

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi måtte finne en ny plass for sommerferien . Valget ble Saltfjellet hotell som vi har god erfaring med. Sommerferien og høstferien ble gjennomført fra onsdag til søndag. Deltakerne kommer med tog sammen med reiseledere fra oss. Vi har minimum 2 aktiviteter hver dag. Og egen aktivitet for foreldrene på kvelden. Våre arrangementer er rusfrie. Det er obligatorisk deltagelse på alle aktivitetene. Vi spiser lunsj ute alle dager utenom reisedagene. Vi har fokus på at alle skal delta så godt de kan og at gjensidig respekt for hverandre er et krav for deltagelse. Vår fadderordning bidrar sterkt til å stoppe konflikter og motvirke misforståelser. Og bidrar til at deltakerne føler seg tryggere. Gjennom en fastlagt timeplan styrer vi dagene mot vårt felles mål. Aktivitetene skal bidra til samarbeid mellom voksne og barn, mellom barn fra forskjellige familier og etnisk bakgrunn. Vi oppfordrer de største barna å ta vare på de som er mindre og få alle med på leken. Noe vi i stor grad ser fungerer. Her har våre egne barn er særskilt rolle. Gjennom felles mål og klare retningslinjer oppnår vi mestring på tvers av etnisk bakgrunn og kultur. Som bidrar til å skape fellesskapsfølelse og integrering.

Resultater og resultatvurdering

Vi mener at deltagerne har økt mestringsfølelsen. Barna har fått noe å fortelle om på skolen. De har fått styrket sin selvfølelse gjennom å bli sett og positiv tilbakemelding. Noen har fått nye venner og familier har utvidet sitt nettverk. Alle deltakerne ønsker å være med på ferie en annen gang. Vi ser at fadderordningen, leder har spesielt ansvar for en familie, fungerer godt. Og gir lederne våre en god mestringsfølelse. Vi ser at i familier som har deltatt flere ganger i større grad bidrar positivt til inkludering av nye familier. Og at de deltar mer aktivt i tilretteleggingen av aktivitetene. Ut fra tilbakemeldingene og egne observasjoner mener vi at en del av familiene i stor grad har utviklet seg selv til å ta tak i sin egen hverdag. Og blitt mer aktive i familiesituasjonen. Deltagelsen sammen med barna har økt. Vi er av den oppfatning at vi har oppnådd målene vi har satt oss på det faglige planet.

Oppsummering og videre planer

Vi ser at Saltfjellet hotell kan brukes til ferier på sommeren også. Inndeling i av deltakerne i grupper som var alderstillpasset fungerte bra. Vi er blitt en svært godt fungerende gruppe der vi kjenner styrker og svakheter godt og greier å utnytte dette til en god effektivitet og samhandling. Vi skal vurdere bruk av evaluerings skjema til neste år. Planen er å fortsette med å arrangere 3 ferier per år men å utvide søknads området til flere kommuner i Nordland.

Prosjektleder

Merethe Kathrin Iversen Lindqvist

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Bamse B familieferier 2017
Organisasjon
Bamse B
Beløp Bevilget
2017: kr 200 000
Startdato
31.05.2017
Sluttdato
27.10.2017
Status
Avsluttet