Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Fremtidstroen til barn i Norge er fallende, det samme er engasjementet for klima. En fjerdedel av unge er engstelige for klima. Derfor vil det være viktig å se på barn fremtidsutsikter i lys av klimaendringene, samt løfte barns stemmer. I dag finnes det lite forskning som spesifikt ser på klima og hvordan barns rettigheter trues av klimaendringer i norsk kontekst. Dette hullet ønsker Redd Barna å dekke i samarbeid m/CICERO. Sammen skal vi utarbeide en rapport som får frem klimaendringer og barns rettigheter knyttet til mental helse. Rapporten bygger på den globale rapporten utarbeidet av Redd Barna internasjonalt Born into the climate crises (BCC) 2.0, litteraturgjennomgang av eksisterende forskning og litteratur og analyse av de norske dataene av BCC og barns stemmer. BCC kartlegger og viser hvordan barns rettigheter globalt trues i dag og i fremtiden. Konsekvensene for barn og unge i Norge vil ikke nødvendigvis være det samme som for barn globalt. Derfor ønsker vi å supplere BCC med vår egen som løfter situasjonen for og erfaringer fra barn i Norge. Det er også interessant å se på regionale forskjeller i landet, da konsekvensene av klimaendringene kan være ulike i landet og kan ramme ulikt. Vi er også opptatt av å få frem mangfold blant barn, deriblant samiske barns stemmer.
Aktivitet/tiltak/metode
Innhold: RB vil gjennomføre medvirkningsprosesser i hele Norge for å innhente barns tanker, refleksjoner, erfaringer og følelser om fremtiden sett i lys av klimaendringer. Vi skal ha samlinger med elever ved seks skoler godt spredt geografisk i Norge, med målgruppen 5.-10.trinn (tot. 30 elever, 5-8 elever per besøk). Skolene skal gjenspeile mangfoldet i samfunnet slik at vi sikrer bred representasjon. Barns stemmer vil være en viktig del av rapporten. Deretter skal RB og CICERO lansere rapporten på et klimaarrangement under Arendalsuka. Her vil barns stemmer bli løftet, og vi vil knytte klimaendringer til barns mentale helse. Til stede på arrangementet vil det være fagpersoner som kan underbygge koblingen mellom klimaendringer og barns mentale helse. Evaluering: I slutten av august vil Redd Barna sammen med CICERO gjøre en evaluering av prosjektet. Prosjektgruppen ser på: -Barns stemmer er løftet i rapporten og under lanseringen -Barns mentale helse knyttet til klimaendringer -Hvilke læringer vi kan ta av funnene, og hvordan vi videre kan jobbe med barns mentale helse knyttet til klimaendringer Sikkerhet: Medvirkende barn vil få god informasjon om prosjektets formål og bruk, og skal gi samtykke før de bidrar med informasjon til prosjektet. Personlige eller utleverende opplysninger om barn vil ikke bli benyttet, særlig sensitive uttalelser om egen mental helse. Alle bidrag er frivillig, og det skal være mulig å trekke sine bidrag underveis. Alle innsamlet data vil bli behandlet anonymt og i tråd med retningslinjer fra GDPR. Redd Barna følger FNs barnekomites 9 prinsipper om medvirkning. Utfordringer: Medvirkningsprosessene må gjennomføres i et kort tidsrom, i løpet av mai. Vi benytter oss av skolenettverket vårt, og regionkontorene bistår med rekruttering. Samtalene med barn kan være sensitive og vanskelige for noen av barna. Vi har erfarne ansatte som ofte fasiliterer dette, og vet å skape trygge rammer i disse situasjonene i tråd med FNs prinsipper.
Antall deltakere
130
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
På kort sikt: Deltakere: «Genuin tro på at man ikke kan gjøre en forskjell kombinert med ønsketenking er handlingslammende. Man tenker man er liten og det har ikke noe å si hva jeg gjør.» Barn forteller at de kjenner på apati, avmakt og at det ikke hjelper å engasjere seg i klimasaker siden de ikke blir lyttet til. Barn som medvirker til rapporten, vil oppleve å bli hørt i klimaspm. Etter ferdigstilling av rapport vil de svare på enundersøkelse for å se om medvirkning og deltakelse har påvirket fremtidstroen deres. Målgruppe: «Vi som tenker mye på klima er veldig bekymret, og føler på mye skyld og skam for å ikke leve klimavennlig nok.» Klimaendring er det unge er mest bekymret over i 2024. Å innhente erfaringer og tanker fra barn om hvordan klimaendringene påvirker livene deres vil være viktig for å avdekke hvordan disse truer og påvirker barns rettigheter i Norge, og hva barn selv tenker om dette. Rapporten vil løfte barns stemmer i tillegg til å samle all relevant forskning på temaet. På lang sikt: Samfunn: Rapporten vil kunne vise sammenhengen mellom klimaendringene og mental helse for barn som kan føre til at barnets beste blir fremhevet enda tydeligere i plan for klimatiltak i Norge, samt at barn får medvirke i klimasaker som angår dem. Målgruppe: Flere barn blir hørt og tatt på alvor i klimaspørsmål, og barns beste blir vurdert i klimasaker. Det kan gi barn tro på handling og at deres stemme blir lyttet til, som kan føre til økt klimaengasjement. Færre barn vil oppleve psykiske plager pga klimaendringer og liten tro på løsning og fremtid. Flere barn får økt kunnskap om handlingsalternativer for hvordan de kan uttrykke seg og dermed ikke føle på apati overfor klima, blant annet av oppfølgningen av medvirkningsprosessene, som vi ønsker å jobbe med fremover.
Plan for gjennomføring
Ved tilslag fra Stiftelsen Dam Helse, vil Redd Barna bruke skolenettverket til å inngå samarbeid med skoler i ulike regioner til å gjennomføre medvirkningsprosessene. Vi vil planlegge skolebesøkene og lage en mal til skolebesøkene i samarbeid med CICERO for å sikre faglig forankring samt at besøkene dekker inn dataene som trengs til rapporten. Denne malen vil vi støtte oss på når vi er ute på skolebesøk og legger til rette for medvirkningsprosesser, som vi vil gjennomføre i mai. Kunnskapen vi innhenter gjennom medvirkningsprosesser med barn og unge på skoler omkring i landet vil sammenfattes i rapporten som utarbeides med CICERO. Vi vil løfte barns erfaringer, tanker og refleksjon om klimaendringer og hvordan dette påvirker livene deres i dag og fremtiden. I perioden april-juni vil Redd Barna og CICERO sammen planlegge lansering av rapporten til arrangement i Arendalsuka. Vi vil ta inn relevante aktører som politikere samt barn, og spre arrangementet i våre kanaler. I juni og juli vil funnene fra medvirkningsprosessene bli skrevet inn i rapporten i samarbeid med CICERO. Her vil vi løfte frem helseaspektene ved klimaendringer for barn, og knytte dette opp til hvordan klimaendringer truer barns rettigheter i Norge. Arrangementet vil finne sted under Arendalsuka 11.august-15.august 2025 og er gratis (100 deltakere). Arrangementet vil være en del av et større klimaarrangement i regi av Redd Barna. Dette vil være med på å løfte tematikken samt treffer en bredere målgruppe. Barn og unges stemmer vil også være en del av arrangementet. I etterkant av lanseringen vil Redd Barna og CICERO sammen evaluere prosjektet. Redd Barna vil deretter se på mulige prosjekter videre basert på funnene.