Barseltreff på tvers

Sanitetskvinnenes Kløverturer får nye mening sammen med nye mødre.

Gjennom møter på tvers av generasjoner og kulturer bidrar Sanitetskvinnene til både fysisk og pyskisk helse – for både unge og eldre. Illustrasjonsfoto: Adobe stock

I dette prosjektet er målet at flere innvandrerkvinner skal føle seg inkludert i barselaktivitet, og at de skal komme seg ut i fysisk aktivitet, sammen med andre.

Vanskelig å delta i barselgrupper

Samtidig sikrer prosjektet at eldre kommer seg på tur i nærmiljøet, og disse to gruppene møtes og deler erfaringer og opplevelser.

– Vi har fått tilbakemeldinger på at det kan være vanskelig for enkelte innvandrerkvinner å delta i barselgrupper. Her blir språk trukke fram som et hinder, og det kan være vanskelig å delta i rask og uformell dagligtale. Dette kan medføre at en del innvandrerkvinner blir ensomme og isolerte, forteller prosjektleder Marit Stene Severinsen.

Fysisk aktivitet og sosiale fellesskap har positiv effekt på den fysiske og psykiske helsen. Sanitetskvinnene har i en årrekke arrangert gåturer med eldre som hovedmålgruppe, kalt «Kløvertur».

Kløvertur + barseltreff = sant

I det nye prosjektet «Barseltreff på tvers» kombineres integreringsarbeid og Kløvertur, og her inviteres innvandrerkvinner som nylig har blitt mødre til å gå lavterskel trilleturer med eldre kvinner i sitt nærmiljø.

– Mange innvandrerkvinner savner å være en del av et større nettverk med kvinner i ulike aldre. Spesielt når de får barn er dette et savn, og noe som kan bli møtt gjennom «Barseltreff på tvers», forteller Severinsen.

De nye bekjentskapene får en viktig rolle i spedbarnas og de nye mødrenes liv, og møtene gir positive møter mellom kulturer og generasjoner som kan bidra til gjensidig positiv hverdagsintegrering.


Søknadssammendrag

I dette prosjektet ønsker vi å invitere innvandrerkvinner som nylig har blitt mødre og eldre kvinner til lavterskel trilleturer i nærmiljøene sine.

Den pågående pandemien har hatt konsekvenser for mange. I flere måneder måtte kvinner føde alene uten ledsager. Savnet etter, og bekymringen for, venner og familie i hjemlandet, kombinert med ensomhet i etterkant av en fødsel, kan være svært krevende. I tillegg ser vi at flere nybakte mødre har fått fødselsdepresjon under pandemien. Dette er bekymringsverdig når vi vet at enkelte grupper av innvandrerkvinner, under normale omstendigheter, oftere rammes av fødselsdepresjon enn andre.

Eldre har også over lengre perioder måttet isolere seg i løpet av de siste sju månedene. Det er bekymringer rundt helsekonsekvensene av dette. Det kan da være rimelig å anta at mange eldre har savnet sosial og fysisk kontakt.
Vår viktigste rekrutteringsarena er via lokalforeningene som tilbyr Flerkulturell doula-støtte. I tillegg vil samarbeidspartnere med kontakter i miljøer vi ønsker å nå bli viktige støttespillere i rekrutteringen.

Deltagere er innvandrerkvinner, ca. 70 personer, og deres babyer. Fortrinnsvis minoritetsspråklige kvinner med kort botid og lite sosialt nettverk. Frivillige sanitetskvinner i 4-7 foreninger som vil delta på kløvertur/trilletur. Vi ønsker at denne aktiviteten skal være en møteplass mellom kulturer og generasjoner. Derfor er mødre med etnisk norsk bakgrunn selvsagt også velkomne til trilleturene.

Målet er oppstart av trilleturer før påske 2021, og at disse turene blir et fast møtepunkt for mange resten av året, og at dette vil bli en aktivitet som vil vedvare i lokalforeningene.

Trilleturer på tvers av kultur og generasjoner vil bidra til at det blir et godt møte for begge parter. Terskelen for deltagelse settes litt lavere, og det er mindre grupper. Trilleturer bidrar til å redusere dørstokkmila, og at flere slik kommer seg ut og er fysisk aktive.

Prosjektleder

Marit Stene Severinsen

Detaljer
Program
Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten
Prosjektnavn
Barseltreff på tvers av kultur og generasjoner
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
Kr 700.000
Startdato
29.10.2020