Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Foreldres uttalte behov for støtte og veiledning. Foreldrene som forteller de finner støtte i å dele erfaringer med ansatte i barnehagen og med andre foreldre. Forskning som viser at tidlig innsats er viktig for å fremme god psykisk helse og livsmestring. Ønske om å bidra til universell helsefremming og forebygging, gjennom å støtte og bevisstgjøre barns nærmeste omsorgspersoner Erfaring fra at det å veilede og støtte foreldre i mange tilfeller kan være den beste måten å fremme barns psykiske helse på. Mental helse Oslo vil framover ha fokus på oppvekst, nærmiljø og forebygging.
Målsetting for prosjektet
Økt kunnskap om hvordan foreldreveiledningsprogrammet ICDP kan brukes systematisk i barnehager for å gi et enda bedre tilbud til familien, gjennom å støtte og styrke foreldrene i deres rolle og utfordringer som omsorgsgivere. Delmål: Deltagernes utbytte, god organisering, erfaringsdeling
Målgruppe
Barnehageforeldre
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
32
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Foreldreveiledning i gruppe, basert på ICDP, standardversjonen. Veiledningen består av 8 samlinger á 2 timer, der deltagerne arbeider med bevisstgjøring av sitt samspill og kommunikasjon med barn. Innholdet i møtene vil være foreldrerollen, foreldrenes oppfatning av barnet sitt og åtte tema for godt samspill. Hver gruppe har to veiledere. Tidspunkt for veiledningen vil være rett etter barnehagens stengetid, kl. 16.30-18.30/17-19. Det vil bli servert et lett måltid for foreldrene som skal delta og deres barn, de som går i barnehagen + eventuelle søsken ved behov, ca. Kl. 16/16.30. Mens foreldrene har veiledning, vil ansatte i barnehagen være sammen med barna deres. Med dette tidspunktet vil de fleste foreldre kunne komme rett fra jobb, uten å måtte hjemom først. Både barn og foreldre vil få et måltid sammen, på et tidspunkt dere de gjerne er sultne. Foreldrene kan være trygge for at barna har det bra, og de selv kan ha fokus på veiledningen. Og de slipper å gå i gang med matlaging når de kommer slitne hjem. Parallelt med veiledning i grupper, tilbys enkeltstående refleksjonskvelder som er åpne for alle foreldre. Refleksjon over tema ønsket av foreldrene, der vi bruker elementer fra ICDP.
Fremdriftsplan for prosjektet
Februar 2020: Informasjon til alle foreldre og SU September 2020: Oppstart rekruttering til veiledningsgruppene Oktober 2020-februar 2021: Veiledningsgrupper 1 barnehageår November 2020: Oppstart refleksjonskvelder Oktober 2021-februar 2022: Veiledningsgrupper 2 barnehageår Mars/april 2022: Sluttevaluering Juni 2022: Veien videre: Plan for videre bruk av ICDP November 2022: Vi deler våre erfaringer: Samling for andre barnehager
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Overordnet mål: Økt kunnskap om hvordan foreldreveiledningsprogrammet ICDP kan brukes systematisk i barnehager for å gi et enda bedre tilbud til familien, gjennom å støtte og styrke foreldrene i deres rolle og utfordringer som omsorgsgivere. Delmål: Økte kunnskaper og ferdigheter om barns oppvekst og egen rolle for foreldre som deltar. En god organisering for systematisk foreldreveiledning i barnehager. Vi samler og deler våre erfaringer; skriftlig notat og samling for andre barnehager Målgruppe: Foreldre med barn i barnehagealder Bakgrunn for prosjektet: I tillegg til å være et godt pedagogisk tilbud for barna, vil vi i Diakonhjemmets barnehager være en støtte for familien og bidra til å styrke foreldrene i deres omsorgsrolle. Diakonhjemmets barnehager jobber med foreldrestøtte på ulike måter, blant annet veiledning med ICDP som metode. Gjennom prosjektet ønsket vi å prøve ut nye måter å organisere arbeidet med foreldreveiledning på, for å kunne gi et enda bedre tilbud til foreldrene.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Foreldrerollen var i prosjektperioden tema for hele personalgruppa, på personalmøter og fagseminar, og personalet i våre barnehager fikk økt bevissthet om foreldrenes utfordringer og hva veiledning kan bety for foreldre. Gjennom aktivitetene i prosjektet fikk de ansatte bredere erfaring med hvordan veiledning kan brukes systematisk på ulike måter. Foreldrene som deltok i aktiviteter i prosjektet ga svært positive tilbakemeldinger, både på organisering og innhold. Mange trakk fram at de hadde merket en positiv forskjell i sin hverdag. De beskrev at de hadde fått innsikt og kunnskap om barns behov og utvikling, blitt mer bevisst og lært å se barnet sitt med nye øyne og hjelp til å håndtere vanskelige situasjoner bedre. De fleste foreldrene sa at tidspunktet, kombinert med tilbud om barnepass og mat, gjorde det mulig for dem å delta i gruppeveiledning. Foreldrene som deltok med sin partner opplevde at de fikk et felles grunnlag, kunne fortsette samtalen seg imellom og utvikle seg sammen
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
75
Prosjektgjennomføring/Metode
Hovedaktiviteten i prosjektet har vært veiledning av foreldre, med basis i vår satsning på ICDP som metode. Det ble gjennomført ICDP-veiledning i gruppe, totalt fem grupper, og tre enkeltstående refleksjonskvelder. Aktivitetene ble ledet av våre sertifiserte veiledere. Veiledningen i gruppe fulgte struktur, temaer og aktivitet i henhold til standardversjonen i ICDP. Refleksjonskveldene bygget på metodene i ICDP, tema ble valgt ut fra spørsmål som foreldre ofte tar opp. Det har vært to fagseminar knyttet til prosjektet. Høsten 2023 var foreldrerollen tema på et åpent seminar for småbarnsforeldre og barnehageansatte, med tittel «Hvordan støtte barn til å tåle livets ruskevær?». Høsten 2024 hadde vi sluttseminar for våre ansatte, med kurs om «Den viktige foreldrestøtten», oppsummering av erfaringer i prosjektet og drøfting av veien videre. Deltakerne i veiledningsgruppene fylte ut evalueringsskjema på siste gruppesamling. Refleksjonskveldene ble evaluert muntlig på slutten av kvelden. I tillegg sendte vi ut spørreundersøkelse til deltakerne ved prosjektslutt. Pedagogene som ledet aktivitetene skrev logg underveis, alle ansatte i barnehagene deltok på sluttevaluering av prosjektet.
Resultater og resultatvurdering
Foreldrene som deltok i prosjektet ga svært positive tilbakemeldinger, både på organisering og innhold. Mange trakk fram at de hadde merket en positiv forskjell i sin hverdag. De fleste sa at tidspunktet, kombinert med tilbud om barnepass og mat, gjorde det mulig for dem å delta i gruppeveiledning. Foreldrene som deltok med sin partner opplevde at de fikk et felles grunnlag, kunne fortsette samtalen seg imellom og utvikle seg sammen. Prosjektet har gitt barnehagen mulighet til å tilby mer systematisk foreldreveiledning gjennom veiledningsgrupper og refleksjonskvelder. Tilbudet om barnepass og mat gjorde at flere foreldre kunne delta. Hyppigheten i tilbudet og fornøyde deltagere senket terskelen i foreldregruppa for å melde seg på, og det ble lettere å rekruttere. Ansatte har gjennom erfaring og fagseminar blitt mer bevisste på betydningen av foreldreveiledning. Prosjektet har ført til at veiledning er blitt mer tydelig etablert som en del av vårt tilbud til foreldrene.
Oppsummering og videre planer
Våre barnehager vil bruke erfaringene fra prosjektet i arbeidet med foreldrestøtte. Vi vil fortsette å tenke forebyggende psykisk helse i det daglige; i samspill med barn og foreldre, samt i samtaler og møter med foreldre. Vi vil lage ny mal for foreldresamtaler, bygget på prinsippene i ICDP. Barnehagene vil fortsatt tilby foreldregrupper, minst en gang i året i hver barnehage, og arrangere refleksjonskvelder for foreldre, en-to ganger i halvåret i hver barnehage. Vi vil fortsette å prøve ut veiledning i andre typer grupper, f.eks. besteforeldre, og nye måter å organisere veiledningen på.