Bedre selvstendighet med IBG

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I boliger for døve/hørselshemmede med flere funksjonsnedsettelser er det ønskelig med et system hvor brukeren selv kan hente informasjon og at denne på forhånd er tilpasset og tilrettelagt. Det kan være at informasjonen gis på tegnspråk via video eller at den er skrevet med bilder. Vi har lett etter digitale løsninger for dette og funnet en som heter «Interaktiv borgerguide». Denne løsningen ønsker vi å investere i og vil søker om midler for å gi brukere og ansatte opplæring i dette systemet.

Målsetting for prosjektet

Målsetting er at – brukerne skal være aktive med i hele prosessen – brukerne tar selvstendige valg – skjermen i seg selv skal bli ett sosialt samlingspunkt med gode muligheter for kommunikasjon – de ansatte skal bli trygge på å bruke tavlene – de opprettes egen nyhetsredaksjon på arbeidsplassen.

Målgruppe

Målgruppe er 30 hørselshemmede/døve/døvblinde alle med vansker eller funksjonsnedsettelser ut over sansetapet, oftest utviklingshemming eller lærevansker.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Gjennomføring av kurs og opplæring, utvikling og tilpasning er basert på likeverd. Ansatte og brukere skal bruke det samme systemet og i noen grad kommunisere med hverandre gjennom dette systemet. Vi legger vekt på at kurs og opplæring skal tilpasses brukerne som er med. Dette krever kjennskap til brukerne og dere forutsetninger. Derfor er ansatteressursen i prosjektet vesentlig. Brukermedvirkning vil være reell i alle dere av prosjektorganisasjonen, både i styringsgruppa og i prosjektgruppa. Brukerne vil også være aktive og deltagende i utvikling av innhold og form på det som presenteres.

Fremdriftsplan for prosjektet

Oppstart i januar 2019 med innkjøp av utstyr og avtaleinngåelse. Fortløpende kurs for ansatte og brukere utover 2019. Det etableres et arbeidstilbud for brukere knyttet til innhold i systemet fra januar 2020. Også i 2020 vil det bli gitt kurs og opplæring. Prosjektet skal evalueres høsten 2019 og i sluttfasen i 2020. Før prosjektet starter, skal det gjennomføres en kartlegging av nåsituasjonen.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Tilgang til informasjon er ikke selvfølgelig for alle. Mange kan ikke lese/skrive eller benytter alternative former for kommunikasjon Heller ikke for alle som har tegnspråk som førstespråk, er informasjon lett tilgjengelig. Personer som i tillegg har lærevansker, kognitiv funksjonsnedsettelse og eller synshemming, som er målgruppe for dette prosjektet, har enda større vansker med å finne og forstå informasjonen. Vi har lett etter digitale løsninger hvor brukeren selv kan hente informasjon og at denne på forhånd er tilpasset og tilrettelagt. «Interaktiv borgerguide» gjør det mulig, via skjerm i boligen eller app. Informasjonen kan gis på tegnspråk via video eller at den er skrevet med bilder. Målsetting: – brukerne er aktive med i hele prosessen – brukerne tar selvstendige valg – IBG-skjermen i seg selv skal bli ett sosialt samlingspunkt med gode muligheter for kommunikasjon – de ansatte skal bli trygge på å bruke skjermene – de opprettes egen nyhetsredaksjon på arbeidsplassen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

«Brukerne skal være aktive med i hele implementeringsprosessen». Brukerne har vært aktive i hele prosessen, men det ble ikke etabler noen brukergruppe. Brukere har kommet med innspill gjennom hele perioden. «Brukerne tar mer selvstendige valg». Ut fra svarene fra brukere og personalet har vi grunn til å tro at IBG har ført til økt selvstendighet «Skjermen skal i seg selv bli et sosialt samlingspunkt …». Målet er nådd. Noen av seksjonene har husmøter ved skjermen for å se hva som skjer fremover og snakke om aktiviteter de har vært med på. «Har de ansatte blitt trygge …» Stor variasjon. Ansatte har fått tilbud om opplæring, og det vil nok kreve en del «trygging» i fremtiden. Det har blitt laget ulike bruksanvisninger som skal hjelpe ansatte. «Har det blitt opprettet egen nyhetsredaksjon…»Nei. Pga omorganisering på arbeidsplassen samt koronarestriksjoner lot det seg ikke gjøre. Det er likevel i senere tid etablert en nyhetsredaksjon i Signo Vivo uavhengig av prosjektet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

30

Prosjektgjennomføring/Metode

Skjermene ble tatt i bruk 01.03.19. Kurs, opplæring, igangsetting og bruk har gått etter planen. Det er avholdt kurs for superbrukere, personal og brukere. Det ble kjøpt inn 7 skjermer i stedet for 5. Dette fordi flere seksjoner ønsket å være med på prosjektet og da økonomien tillot det ønsket vi å utvide prosjektet. I løpet av prosjektperioden ble det utskiftning av sentrale personer. Initiativtaker og prosjektleder sluttet ila perioden og nye personer overtok. Frekvensen av møter med prosjekt- og styringsgruppen avtok som følge av pandemien og utskifting av sentrale personer Evaluering viser at overlappingen kunne vært gjort bedre. Før oppstart og mot slutten av prosjektperioden ble det foretatt en ekstern kartlegging, utført av Ridderne. Der et også gjort en intern kartlegging høst-19 og vår-20. Jan-21 gav superbrukere, prosjektleder mfl. sin evaluering.

Resultater og resultatvurdering

Vi nådde de fleste mål som var satt. Iflg undersøkelser har brukere, superbrukere og øvrig personal uttrykt tilfredshet med IBG, og ønsker at det videreføres. Samtidig har noen uttrykt at en stor skjerm i boligen virker forstyrrende på enkelte brukere, noe vi må ta hensyn til ved plassering av skjermene. Flere bruker app på telefonen Det gjør IBG mer tilgjengelig for de som trenger det. Personalets digitale kompetanse for å kunne bruke skjermene er viktig og behovet for opplæring vil være avgjørende for videre drift. Nyhetsredaksjonen ble ikke opprettet. Vi vet at dette er noe som engasjerer brukerne. Derfor er det opprette en nyhetsredaksjon nå. IBG har mange muligheter; stor skjerm, app på telefon eller nettbrett eller på pc. Om brukere ikke ønsker å forholde seg til sto skjerm, men foretrekker nyheter i papirformat, kan personalet skrive det ut og gi til de som ønsker det. Vi anser prosjektet som vellykket.

Oppsummering og videre planer

Vi er svært fornøyd med resultatet vi har målt i prosjektet. Både personal og brukere benytter i stor grad IBG-tavlene. Informasjonen flyter lettere og brukerne er blitt mer selvstendige, slik vi håpet da vi startet. Internt har vi en jobb å gjøre med å få flere til å logge seg på. Våre erfaringer er så gode at vi anbefaler andre å benytte IBG som plattform, tavlene der det passer, app for de som ønsker det eller pc der det er best. Nyhetsredaksjonen er opprettet som en følge av prosjektet, og vi ser frem til å publisere tilrettelagte nyheter og informasjon for og med brukere.

Prosjektleder

Bodil Ellingsen

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Bedre selvstendighet med IBG
Organisasjon
Stiftelsen Signo
Beløp Bevilget
2019: kr 225 000, 2020: kr 75 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.12.2020
Status
Avsluttet