Behovsanalyse likeverdige helsetjenester

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mennesker med minoritetsbakgrunn oppsøker i mindre grad helsetjenester og har mindre kunnskap om sine helserettigheter innenfor seksuell og reproduktiv helse enn etniske nordmenn. Heller ikke alle norske kvinner i en ny eller sårbar situasjon opplever tilgang til fellesskapet. Tilgang til likeverdige helsetjenester er et omfattende felt og behovet for tilrettelagte tjeneste i de mest sårbare målgruppene trenger å kartlegges samt analyseres bedre enn idag for å skape mer tilpassende tjenester som matcher målgruppens behov.

Målsetting for prosjektet

Kartlegging og behovsanalyse i Bergen og omegn som grunnlaget for innretning, målgruppe innenfor et lavterskel frivilligdrevet kvinnehelsehus.

Målgruppe

Minoritetskvinner Norske kvinner som er i en sårbar eller ny livssituasjon. Kvinnenes familie og nettverk.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi ønsker gjennom et forprosjekt å kartlegge om og hvordan N.K.S. kan nå minioritetskvinner samt sårbare norske kvinner og gi dem bedret reproduktiv og seksuell helse. Det finnes i dag mange gode enkelttilbud av både offentlige og ideelle instanser som ikke brukes i tilstrekkelig grad. Gjennom forprosjektet ønsker vi å få svar fra brukerne på hvordan disse tilbudene kan bli brukt i større grad, og om disse tilfredsstiller alle behov. Målet slik vi ser det i dag vil være å samle aktuelle, eksisterende tilbud i et kvinnehelsehus og opprette eller videreutvikle aktiviteter der dette er mulig. Informasjon om tilbud andre steder vil selvsagt være tilgjengelig. N.K.S. ønsker å søke om midler til et forprosjekt for å undersøke mulighetene for lavterskel kvinnehelsehus med fokus på minoritetskvinners seksuelle og reproduktiv helse samt særlig sårbare norske kvinner som av sosioøkonomiske forhold faller utenfor.

Fremdriftsplan for prosjektet

Utforme konkurransegrunnlag/stillingsannonse for prosjektleder Ansatt prosjektleder Identifisere nødvendige samarbeidspartnere og utforme prosjektstruktur Gjennomføring av behovsanalysen ved bruk av kvalitative og kvantitative verktøy Sammenstilt kvalitativ og kvantitativ data Analyse og forslag til aktiviteter/tjenester utformet i en sluttrapport

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

N.K.S. sitt hovedmål er at alle kvinner skal ha lik tilgang til helsetjenester. Det er fortsatt nødvending i Norge i dag at kvinnehelse løftes frem som et eget område. Ved gjennomføring en behovsanalysen, fikk N.K.S. sammen med samarbeidspartnere kartlagt hvilke typer tjenester et lavterskel frivilligdrevet kvinnehelsehus bør inneholde. Videre fikk N.K.S i samarbeid med aktører fra frivillige organisasjoner og offentlig etat kartlagt hvordan eksisterende helsetilbud kan bli brukt i større grad, og om disse tilfredsstiller alle behov. Pilotprosjektet har hatt hovedfokus på seksuell og reproduktiv helse blant minoritetskvinner samt etnisk norske kvinner i en sårbar eller ny livssituasjon. I dagens samfunn viser det seg at det er fortsatt store utfordringer på følgende områder; Seksuell og reproduktiv helse , vold mot kvinner , inkludering , ensomhet , likeverdige helsetjenester og sosial ulikhet i helse. Dette er bakgrunnen for behovsanlysen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

-Dybdeintervjuer ble gjennomført med kvinner i sårbare livsituasjoner. -Intervjuer med ansatte ved helsestasjoner og senter for migrasjonshelse ble gjennomført. Videre samarbeid ble også en realitet. – Fokusgrupper ble arrangert og mangfoldsamtaler ble holdt for over 50 kvinner. – Nettbasert spørreundersøkelse ble gjennomført. – Kartlegging av 43 organisasjoner og offentlige etater – Dialog og samarbeid med ulike frivillige organisasjoner, forskermiljø og helsepersonell (KK). – Dokumentstudie av handlingsplaner og rapporter ble gjennomført. Det er blitt skrevet tre delrapport fra dette arbeidet,

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

110

Prosjektgjennomføring/Metode

Med utgangspunkt i mål og delmål for pilotprosjektet utarbeidet prosjektleder en detaljert prosjektplan som la føringen for de ulike prosjektfasene fra oktober 2019 – juni 2020. En kombinasjon av kvalitativ og kvantitative metode ble brukt som grunnlag i behovsanalysen. På grunn av omfanget av datamateriell ble det utarbeidet tre delrapporter (kartleggingsrapport, kvalitativ metoderapport og kvantitativ metoderapport) som dannet grunnlaget for resultatene og anbefalingene i behovsanalysen. Kartlegging av relevante organisasjoner/nettverk i Bergen og omegn ble utført for innspill til tiltak og mulig samarbeid. I tillegg ble det utført 4 dybdeintervjuer, 2 fokusgrupper og 2 workshop/mangfoldsamtaler med totalt 60 kvinner. Videre ble spørreundersøkelsen besvart av 50 kvinner og 12 helsepersonell/personer fra frivillige organisasjoner.

Resultater og resultatvurdering

I samtaler med kvinner, personell i offentlig etat og frivillige organisasjoner, kom det frem at for å styrke eksisterende helsetjenenester for kvinner er det behov for å sikre ivaretakelsen av kvinners individuelle behov, sikre tilgang til helsetjenester igjennom kommunikasjon, språk og kunnskap, sikre sosial likhet og sikre tilgang til felleskap. Behovsanalysen har tydeliggjort arbeidet til Bergen sanitetsforening ved å skape en ramme igjennom å potensielt bygge opp ett kvinnehelsehus og videre et redskap for å starte og videreutvikle aktiviteter i foreningen. De anbefalte satsningsområdene er basert på behovsanalysen og vil ha innvirkning på hvordan N.K.S. som organisasjon drifter sitt arbeid, samarbeider og utgjør sin rolle som samfunnsaktør.

Oppsummering og videre planer

Det foreligger tre delrapport og en sluttrapport for behovsanalysens resultater. Behovsanalysen viser at en god reproduktiv og seksuell helse henger sammen med andre faktorer som tilgang til jobb, utdanning og sosialt nettverk. Det er behov for å styrke det tverrfaglige arbeidet ytterligere. Resultatene viser behovet for å opprette et lavterskel frivilligdrevet kvinnehelsehus i Bergen. Resultatene fra behovsanalysen er utgangspunkt for iverksettelsen av nye tiltak for Bergen sanitetsforening i. Pilotprosjektet vil bli videreført til andre steder i Norge.

Prosjektleder

Brit Eirin Bøe Olssøn

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Behovsanalyse likeverdige helsetjenester
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2019: kr 724 000
Startdato
01.09.2019
Sluttdato
31.05.2020
Status
Under gjennomføring