Bildet fanger

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I en undersøkelse fra Medietilsynet kommer det frem at ni prosent av barn mellom 13 og 16 år har sendt nakenbilder av seg selv det siste året. Ofte havner bildene på avveie og deles av langt flere enn de var ment for. Den offentlige ydmykelsen oppleves som en invadering av privatlivet, og kan være en voldsom påkjenning. Politiet og praktikere kjenner til flere saker der bilder er brukt til å presse ungdom til fysiske overgrep. Overgrep og krenkelser som skjer i tilknytning til utprøving på nettet, har omfattende skadevirkninger som gir seg utslag både fysisk og psykisk.

Målsetting for prosjektet

Overordnet mål for prosjektet er å styrke barn og ungdoms helse, trivsel og sunne seksuelle utvikling gjennom å beskytte dem mot seksuelle krenkelser på nettet. Målet vil oppnås gjennom å utvikle relevante råd for hvordan ungdom kan øke egen mestringskompetanse i møte med dette presset.

Målgruppe

Barn og unge som eksperimenterer med å ta intime bilder av seg selv og deler dem med andre, eller som utsetter andre for press om å sende bilder.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil rekruttere fire fokusgrupper med til sammen rundt 30 ungdommer i alderen fra 15-18 år som vil formidle sine synspunkter og erfaringer med deling av nakenbilder, hva som kan være gode strategier for å håndtere press om å sende bilder, og hva slags respons og støtte de ønsker fra voksne tillitspersoner. Videre skal ungdomsdeltagerne sammen utarbeide fem konkrete råd til jevnaldrende om hvordan man kan bli tryggere på å markere egne grenser og respektere andres. De skal også foreslå fem råd til voksne om hvordan de kan hjelpe barn med å håndtere trusler om deling av bilder. Basert på fokusgruppeintervjuene vil det skrives en rapport, og vi vil intervjue fagmiljøer innen digitale medier og seksuell helse som kan bistå i analysen og sette ungdommenes holdninger og oppfatninger inn i en bredere forståelsesramme. KRIPOS, Kors på halsen, ung.no og andre hjelpetjenester er aktuelle kilder. Rapporten vil gjøres tilgjengelig på nett og i opptrykk for relevante fagmiljøer, og rådene fra ungdom vil trykkes opp på plakater som skal gjøres tilgjengelig for skoler, skolehelsetjenester og fritidsklubber hvor de kan brukes som utgangspunkt for samtaler og diskusjon om seksuell utprøving, grenser og respekt i nettkommunikasjon.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet vil vare i 12 måneder og har følgende fremdriftsplan: – Ansette prosjektleder, som knytter kontakt med partnere vi tidligere har samarbeidet med på prosjekter knyttet til nettvett og seksuelle overgrep – Prosjektleder utvikler en intervjuguide og tar kontakt med samarbeidspartnere for gjennomføring av fokusgrupper – Gjennomføring av fokusgrupper – Analyse av data, rapportskriving – Lansering og distribusjon

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Det overordnede målet har vært å styrke barn og ungdoms helse, trivsel og sunne seksuelle utvikling gjennom å beskytte dem mot seksuelle krenkelser på nettet. Målet ble søkt oppnådd gjennom å utvikle kunnskap og gode, relevante råd for hvordan ungdom kan øke egen mestringskompetanse i møte med press om deling av nakenbilder, og hvordan voksne kan hjelpe barn med å håndtere dette presset. Rapporten og rådene som ble utviklet, er både rettet mot ungdom selv og mot relevante fagmiljøer som skolehelsetjeneste, fritidsklubber og andre oppvekstarenaer. Prosjektet har sitt utgangspunkt i at 13 prosent av norske 13-18-åringer har sendt nakenbilder av seg selv det siste året, og 37 prosent av jentene oppgir at de har følt seg presset til å sende bilder. Hver fjerde ungdom i 13-16-årsalderen har videresendt bilder og videoer av andre uten at vedkommende har sagt ja til det. De helsemessige og sosiale konsekvensene av å få nakenbilder spredt mot sin vilje, er alvorlige for mange av de utsatte.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Rapporten fikk bred omtale i Aftenposten og NRK ved lansering, og det har vært stor pågang fra ulike fagmiljøer. Det er allerede kommet flere forespørsler om å presentere den i ulike faglige fora, og vi har blant annet presentert den på to større konferanser for barne- og ungdomsarbeidere (Sandefjord og Asker), samt på Safer Internet Day i Bergen, i regi av Mobbeombudet. Rapporten er trykket opp i 500 eksemplarer samt gjort tilgjengelig digitalt. Den trykkede rapporten er på forespørsel distribuert til skoler, helsestasjoner, fagmiljøer og andre offentlige instanser og hjelpetjenester. Det vurderes å søke midler til nytt opptrykk. Vi planlegger å besøke to skoler som har fått materiell/plakater med ungdomsråd for å vurdere i hvilken grad elever har fått med seg budskapet, og om det har påvirket atferd knyttet til deling av bilder.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

20000

Prosjektgjennomføring/Metode

Arbeidet med rapporten og ung-til-ung-rådene bygger på intervjuer og fokusgrupper med ungdom. Vi har i løpet av 2017 og 2018 gjennomført syv samlinger i små og store grupper med til sammen nær 70 ungdommer som har formidlet sine erfaringer og synspunkter. Demografisk har vi søkt å rekruttere ungdom med en jevn kjønnsfordeling, en aldersspredning fra 14-19 år, ulik sosial og etnisk bakgrunn og ungdom både fra by og småsteder. To fokusgrupper ble rekruttert via en fritidsklubb på Oslos østkant – her møtte vi en guttegruppe og en jentegruppe i 13-15-årsalderen, de fleste med minoritetsbakgrunn. Videre snakket vi med to guttegrupper på en ungdomsskole i Akershus, og to større grupper med hovedsakelig jenter på 18-19 år ved en videregående skole utenfor Fredrikstad. Avslutningsvis møtte vi en mindre jentegruppe ved en helsestasjon for ungdom i Akershus. Rapporten bygger også på intervjuer med sentrale aktører i forebyggingsarbeidet: forskere, sexologer, helsesøstre, politi og hjelpetjenester. Faglitteratur samt flere store mediesaker om deling av nakenbilder har bidratt til kunnskapsgrunnlaget. Et fåtall sitater er hentet fra nyhetsartikler og leserinnlegg fra ungdom.

Resultater og resultatvurdering

Rapporten synliggjør behovet for en bredere og mer nyansert forståelse av ungdoms deling av nakenbilder, både hos foreldre og voksne som jobber med forebygging av nettrelaterte krenkelser. Ungdommene hadde klare råd om hvordan skolen kan spille en viktigere rolle i forebyggingen, og at ungdom trenger langt mer kunnskap om rettslige aspekter ved deling av bilder. De hadde også mange tanker om hvordan politi og hjelpeapparat kan ta et større ansvar når bilder havner på avveie.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har tilført organisasjonen viktig kunnskap og kompetanse som vil være til stor nytte i Redd Barnas videre påvirkningsarbeid, og rapporten foreslår en rekke tiltak som Redd Barna vil følge opp. To av Redd Barnas lokallag på Vestlandet har allerede planlagt arbeid med frivillige aktiviteter basert på funnene i rapporten. Rapporten vil støtte Redd Barnas arbeid med nettvett i skolen og opplæringstiltak rettet mot ulike profesjoner som jobber med barn. Vi vil dele funn i våre faglige nettverk, og vi vil søke å få delt ung-til-ung-rådene på ung.no, som har mange unge brukere.

Prosjektleder

Silje Berggrav

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Bildet fanger
Organisasjon
Redd Barna
Org.ledd
Silje Berggrav
Beløp Bevilget
2017: kr 480 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
29.12.2018
Status
Avsluttet