Hele Brønnøysunds tur-favoritt

Gapahuker, benker, treningsapparater og en tilrettelagt tursti gjør runden rundt Svarthopen til en opplevelse for alle.

I samarbeid med

Like utenfor Brønnøysund sentrum ligger vakre Svarthopen – et innelukket sjøvannsbasseng. Rundt vannet går en 2, 2 kilometer lang tursti, som har blitt en favoritt for lokalbefolkningen takket være iherdig dugnadsinnsats fra blant annet Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Tilgjengelig for alle

Her finner man nemlig ikke bare en flott opparbeidet tursti, men også en rekke benker, to gapahuker, treningsapparater, griller og en flytebrygge med rampe. Og for ikke å glemme fantastisk naturskjønne omgivelser. Noe for enhver smak og funksjonsnivå.

– Målet med prosjektet var å gjøre turområdet rundt Svarhopen mer tilgjengelig for eldre og funksjonshemmede og andre med helsemessige utfordringer. Når vi ser hvor mange som bruker området nå, så må vi si oss godt fornøyd, sier leder i LHL Brønnøy, Bjørnar Paulsen.

400 frivilligtimer

De to gapahukene er plassert i hver sin ende av Svarthopen, for å gjøre området mer tilgjengelig for dem som av ulike grunner ikke kan gå langt. Begge er også enkelt tilgjengelig fra parkering, og dersom det er nødvendig kan man kjøre helt inn til grillplassen.

Gapahukene er bygget av snekkerkyndige frivillige, og LHL Brønnøy anslår at det har gått med over 400 frivillige timer til byggingen.

Tur-favoritt

Turstien i området ble bygget med støtte fra Nordland fylkeskommune på 1990-tallet. Men de senere årene har den blitt universell utformet, slik at den er tilgjengelig for både rullator, rullestol eller barnevogn.

I 2015 fikk turstien også belysning, og med griller, badebrygge og benker har området nå blitt en helårsfavoritt for lokalbefolkningen.

– Turområdet er det mest brukte på Sør-Helgeland, og har
svært stor betydning for friluftsliv og folkehelse, sier Paulsen.

Dam-tur

Høsten 2019 skiftet Stiftelsen Dam navn, og i den forbindelse spurte stiftelsen alle medlemsorganisasjonene om de kunne invitere generalsekretær Hans Christian Lillehagen til et av sine favorittprosjekter.

LHL valgte «Bli med på tur til Svarthopen», og i april 2022 kunne Lillehagen endelig ta turen til Brønnøysund på besøk til prosjektet. Med på turen var leder av LHLs sentralstyre, Bjørn Egil Bjørnstad. De to var imponerte over turen.

– Svarthopen må være blant Norges flotteste turområder. Ikke bare er det utrolig vakkert her, men den tilretteleggingen som LHL har sørget for gjør området tilgjengelig for veldig mange. Det er folkehelse i praksis, sier Lillehagen.

Her kan du se alle prosjektene som skal besøkes gjennom Dam-tur:


Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport-Bli med på tur til Svarthopen.pdf

Prosjektleder/forsker

Elin Borkamo

Detaljer
Program
Rehabilitering (2015)
Prosjektnavn
Bli med på tur til Svarthopen
Organisasjon
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
Org.ledd
Brønnøy Frivilligsentral
Beløp Bevilget
2016: kr 148 000
Startdato
01.03.2016
Sluttdato
31.12.2016
Status
Avsluttet