Blind og gla’ i bakken

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

Bakgrunn for prosjektet ”Blind og gla’ i bakken” var å få synshemmede med som en del av den alpine aktiviteten innenfor den organiserte idretten. Prosjektet har vært et samarbeid mellom Norges Blindeforbund, Norges Skiforbund, Akershus Skikrets og Fremad-Hurdal.

 

Prosjektets målsetting var å gi synshemmede mulighet til å drive med alpint på det nivået de selv ønsker. Gjennom prosjektet har vi fått i gang alpinaktivitet for synshemmede både på mosjons- og konkurransenivå. Trenere har fått innblikk og erfaring med trening av synshemmede alpinister. Svært mange aktive alpinister, trenere og foreldre har fått nyttig erfaring som ledsagere.

 

Det er gjennomført samlinger både på ski og på barmark. Deltagerne har fått alt fra nybegynneropplæring til trening i klubb. Noen har blitt aktive konkurransealpinister og deltar jevnlig i renn. Andre har engasjert seg i idrettspolitikk. Langt de fleste har fått en ny meningsfull fritidsaktivitet. Prosjektet har lagt vekt på å få med utøvere fra hele landet. Vi har hatt med utøvere fra de fleste av landets fylker på våre samlinger. Skisamlingene har hovedsakelig blitt lagt til store skianlegg for å synliggjøre at det er mulig for synshemmede å drive med alpint.

 

Vår erfaring er at det trengs minimalt med tilrettelegging i alpinanleggene. Godt kommunikasjonsutstyr for de som trenger det kan kjøpes av den enkelte til en rimelig penge. Den største utfordringen er å skaffe faste ledsagere slik at de synshemmede kan kjøre på ski så mye de selv ønsker. Aktiviteten vil videreføres i regi av Norges Skiforbund med sine kretser og klubber.


 

Prosjektleder/forsker

Bodil Buraas

Detaljer
Program
Forebygging (2006)
Prosjektnavn
Blind og gla’ i bakken
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2007: kr 270 000, 2008: kr 290 000, 2009: kr 340 000
Startdato
01.01.2007
Sluttdato
31.12.2010
Status
Avsluttet