Boligbrannskadeveileder for sårbare

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Brannskader i bolig er en alvorlig hendelse, og kan forverre sykdommen for sårbare grupper dersom skadene ikke utbedres tilstrekkelig. I de fleste tilfeller må totalrehabilitering til der skadde overflater og underliggende konstruksjoner fjernes og det bygges opp på nytt. NAAF mottar mange henvendelser fra fortvilte personer som har utviklet plager som følge av at boligene deres har blitt utsatt for brannskader og utilstrekkelig utbedret. Disse sårbare personene blir gjerne sykere av å bo i de sanerte boligene, og det er flere grep som kunne vært gjort på tidlige steg for å forhindret dette.

Målsetting for prosjektet

Utarbeide en faglig praktisk veileder som kan brukes av skadelidde i konstruktiv dialog med forsikringsselskap og skadesaneringsfirma. Bidra til at sårbare personer som blir utsatt for brann og røykskader får utbedret boligen tilfredsstillende, slik at utbedringen ikke bidrar til økt sykelighet.

Målgruppe

Private boligeiere og leietakere samt; saneringsfirmaer, folkehelsekoordinatorer, kommuner/servicesenter brannvesenet, fastleger og annet helsepersonell.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet tar som helhet sikte på å utvikle en veileder som verktøy for de skadelidende, for å sikre konstruktiv dialog med forsikringsselskap og saneringsfirma. Arbeidet deles opp i flere faser gjennom året. Fase 1 – tematisere og kartlegge eksisterende materiell. Det eksisterer en del materiell som retter seg mot generelle utbedringer, men lite er gjort på spesifikke råd rettet mot sårbare grupper. Fase 2 – utvikle veileder for håndtering av brann- og røykskader for Internett. Her gjelder det å samle relevante råd og spisse dem mot prosjektets målsetning. Fase 3 – kvalitetssikre, teste ut og justere. Brukergrupper og andre relevante parter må inn og uttale seg om de klarer å nyttiggjøre seg av materiellet. Fase 4 – realisere brann- og røykveilederen i pdf-versjon. Denne fasen innebærer å plassere veilederen på en nettside tilpasset formålet. Til dette skal også de planlagte korte filmene fungere som støtteverktøy for at brukeren raskt skal kunne sette seg inn i formålet og se verdien av veilederen. Fase 5 – formidling av resultater og erfaringer. Denne fasen inkluderer siste kvartal av 2018 og årene som kommer. Her skal innholdet spres gjennom relevante kanaler slik at målgruppene nås.

Fremdriftsplan for prosjektet

Kvartal 1: Etablere prosjektgruppen. Tematisere og kartlegge eksisterende materiell og litteratur. Kvartal 2 og 3: Utvikle veilederen Håndtering av brann- og røykskader for sårbare personer Utføre filmarbeid slik at det passer til nettside og veileder. Tilpasse veilederen og nettversjonen brukerne, deretter realisere veilederen på Internett og i PDF-versjon. Kvartal 4: Videreformidle og markedsføre veilederen sammen med ulike brukererfaringer.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

NAAFs rådgivingstjeneste mottar hvert år flere henvendelser fra medlemmer som opplever uro eller problemer i forbindelse med sot, røyk eller brannskader. Prosjektets overordnede målsetning er å bidra til at sårbare personer som blir utsatt for brann og røykskader får utbedret boligen tilfredsstillende slik at den ikke bidrar til økt sykelighet. Dette har ført til utarbeidelse av en faglig praktisk veileder som kan brukes av skadelidde i kommunikasjon med forsikringsselskap og skadesaneringsfirma. Egenmestring på området kan virke positivt på helsa, samt at konstruktiv kommunikasjon og dialog mellom forsikringsselskap og skadesaneringsfirma kan redusere konfliktnivået. Målgruppene for veilederen vil være forsikringstakere med astma, luftveisallergier og annen overfølsomhet med miljøhemming, representanter for saneringsfirma eller andre som involveres i undersøkelse og rehabilitering av boliger som er skadet av brann og røyk.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektets effektmål er ikke synlige før prosjektet har vært i drift i tilstrekkelig lang tid. Vi vil evaluere resultatene av prosjektet ved å måle hvor mange treff nettsidene får ett og to år etter at materiellet er publisert. I tillegg vil tilbakemelding fra brukere, samarbeidspartnere og helsepersonell være en viktig indikator på prosjektets vellykkethet, samt omtale i media lokalt og nasjonalt. Tilbakemeldingene fra brukerne er ofte mange og varierte. Ofte er de anekdotiske, men for dette prosjektet vil det over tid innhentes systematiske tilbakemeldinger ved hjelp av korte spørsmål til brukere og fagpersonell.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

250000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet besto av to arbeidsbolker. Det ene var produksjon av en skriftlig veileder og den andre var produksjon av en kortfilm til bruk som støttemateriale i markedsføring og promotering av veilederen. Filmproduksjonen ble påbegynt, men brukereksemplet med skade og deres situasjon i filmen viste seg mer utfordrende enn planlagt. Dette må ses i sammenheng med at forsikringstvister er uforutsigbare og kan føre til langvarige prosesser. Det resulterte etter hvert i at materialet ikke kunne ferdigstilles på en måte som egnet som støttemateriale for veilederen, og filmprosjektet måtte skrinlegges. Det kom likevel mange gode erfaringer fra filmprosjektet, og disse ble tatt med i det videre arbeidet, sammen med erfaringer fra rådgivingstjenesten. Veilederen ble skrevet som en prosess der de forskjellige temaene ble utforsket og systematisert på en logisk måte. Den presenteres som råd og veiledning i tre faser. Fase en; Forberedelser før ev. skade. Fase to; Forberedelser og tiltak når skaden har skjedd og man må planlegge utbedringer. Fase tre; Oppfølging og reklamasjon for å sikre at man får til det som er planlagt. Veilederen utarbeides som en tekst tilgjengelig over nett.

Resultater og resultatvurdering

Den ferdige veilederen publiseres på nett og markedsføres i relevante kanaler som for eksempel Huseiernes landsforbund, sosiale medier og til NAAFs medlemmer. Veilederen vil også bli omtalt ved personlig rådgivning gjennom NAAF og i interaksjon med fagmiljøer som har interesse av veilederens innhold. Flere av disse resultatene kan ikke vurderes fullstendig før det har gått tilstrekkelig med tid. Midlertidige resultater skriver seg fra de erfaringer man har fått underveis gjennom rådgiving der rådene har blitt prøvd ut, med lovende utfall der man ser at de som har fulgt metodikken har fått til en god prosess. Nå eksisterer det ingen kontrollgruppe, så det kan ikke sies noe om hva som hadde skjedd uten rådgiving.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet ønsker å tilby bredere og konsis rådgiving til sårbare personer i forbindelse med skader etter røyk/sot/brann i boliger. Dette har resultert i en veileder som samler relevante råd og tips og rette slik veiledning inn mot målgruppene. Prosjektet publiseres på nett og markedsføres mot aktuelle grupper for å nå ut bredt. Det er på lang sikt mange muligheter for å videreutvikle veilederen ved å innlede samarbeid med andre fagmiljøer. Erfaringer underveis i arbeidet har gitt signaler om at dette er ønskelig og viktig. Slike samarbeid vil kunne skape gode synergier på tvers av fagmiljøene

Prosjektleder

Kent Hart

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Boligbrannskadeveileder for sårbare
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2018: kr 400 000
Startdato
06.01.2018
Sluttdato
29.06.2020
Status
Under gjennomføring