Brett for alle

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Ved å være til stede på aktivitetsdager sammen med FRIGO , Redd barna og DNT de tre siste årene har vi sett en gruppe som har glede av brettsport, men grunnet økonomi og tilgjengelighet ikke har mulighet til å delta i slik aktivitet. Brettforbundet er i en posisjon hvor vi må tenke nytt i møte med denne målgruppen da tradisjonell klubbtrening i arena ikke er et alternativ. Vi mener problemet løses ved å flytte aktiviteten til nærmiljøet og gjøre den kostnadsfritt. Vi ønsker å være en åpen og inkluderende idrett, der alle skal få utøve aktivitet ut fra sine ønsker og behov.

Målsetting for prosjektet

– Gi barn og unge i Oslo øst muligheten til å oppleve snow-skateboardglede i lokalmiljøet – Videreutvikle konseptet- Barn/unge i Trondheim/Bodø/Narvik mulighet til å oppleve snow-skateboardglede i lokalmiljøet – Totalaktivering på skate/snowboard år 1, 2, 3: 6750 enkeltindivider innenfor målgruppen

Målgruppe

Innvandrerbarn 2- 16 år Barn med innvandrerforeldre 2- 16 år Barn som bor i et lavinnteksthjem 2 – 16 år

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

6750

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet skal vare over 3 år og inkluderer både snowboard og skateboard. Første året er satt til Oslo øst. Organisering og gjennomføring skjer igjennom Tøyen sportsklubb som, stiller med frivillige og instruktører. Snowboardaktiviteten skal skje i Jerikobakken, Liabakken, Grefsenkleiva og Ola Narr. Skateboardaktiviteten skal skje i Oslo skatehall, Jordal skatepark og område utenfor Tøyen hallen. Rekrutteringen vil skje ved at representant fra forbundet sammen med klubb går rundt å snakker på skoler/barnehager og kontakt med NAV, UDI, asylmotak og moskéer. År to fortsetter de ukentlige treningene i Oslo, men vi starter opp samme tiltak i Trondheim gjennom Trondheim snowboardklubb og Stjørdal skateboardklubb. År tre skal Oslo og Trondheim fortsatt ha ukentlige treninger. I tillegg starter vi opp samme tiltak i Bodø og Narvik. Målet er at klubbene fortsetter aktiviteten etter prosjektslutt. Dette vil vi få til ved å fortsette tilpasset klubbtilbud for målgruppen. Idrettskretsene sine aktivitetsguider vil være et viktig ledd for klubbene i denne prosessen ved å hjelpe dem med å finne veien inn i en klubb.

Fremdriftsplan for prosjektet

År1: Aug: utarbeide planverk, kontakt klubber/samarbeidspartnere, workshop med samme gruppe fra Oslo øst, sikre finansiering; Jan: Bestille utstyr, produsere informasjonsfilm, sende invitajson skoler/barnehager, igangsette snowboard; April: igangsette skateboard; Juni: igangsette Trondhiem; Juli: Sluttevaluere; Jan – juli: Kontinuelig evaluering og justeringer. År 2 og 3: Likt som året før i Oslo og igangsetter Trondheim og Bodø

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

1.0 Bakgrunn Brettforbundet har i en årrekke hatt fokus på inkludering. Gjennom vårt prosjekt «Funkis Plankekjøring» så vi behovet for tilrettelegging av snowboardaktiviteter for mennesker med ulike funksjonsnedsettelser. I 2018 erkjente vi videre behovet for å inkludere en annen målgruppe, og ble med det medarrangører av «Snøfest» i Ola Narr parken i Oslo. Dette arrangementet ga barn og unge fra Oslo øst muligheten til å prøve ulike vinteraktiviteter, hvor nesten 90 barn kom og prøvde snowboard. Brettforbundet stilte opp med gratis snowboardutstyr og instruktører. Prosjektets overordnede mål • Gi barn og unge muligheten til å oppleve snowboard- og skateboardglede i lokalmiljøene sine. • Totalaktivering på skateboard/snowboard år 1, 2 og 3: 6750 enkeltindivider innenfor målgruppen. Prosjektets målgruppe Målgruppen for prosjektet Brett for alle har vært foreldre til innvandrerbarn 2-16 år, barn med innvandrerforeldre 2-16 år og barn som bor i et lavinntektshjem 2-16 år.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

For å måle effekten av prosjektet ble det i forkant av prosjektperioden satt ned noen vurderingskriterier knyttet til år 1, 2 og 3. Disse var: – Antall treninger gjennomført i de ulike klubbene. – Antall registrerte enkeltindivider på treningene. – Antall nye medlemmer i klubbene – Antall nye instruktører rekruttert gjennom treningene. Snowboardaktiviteten – Registrert utlån av snowboard og skateboardutstyr Grunnet koronapandemien og at vi gikk bredere ut enn først planlagt har vi ikke eksakte tall på hvor mange vi har aktivisert, men vi ser at vi ganske sikkert ligger langt over de første målsetningene vi satt oss. Dette kan også vises i antall nye klubber, medlemmer og instruktører. Prosentvis vekst i Brettforbundet under prosjektet: 2020 = 31,7% økning 2021 = 8,5 % økning 2022 = 25,7 % økning. Vi har i denne perioden gått fra 77 aktive klubber til 93, i tillegg til at flere av klubbene har starter opp som fleridrettslag (skateboard og snowboard).

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

6750

Prosjektgjennomføring/Metode

Frivilligheten er en viktig bærebjelke i den norske idretten og representerer en stor ressurs for samfunnet som både må bevares og forsterkes (NIF, u.å.). Dette prosjektet har derfor vært basert på frivillige og ildsjelene vi har rundt omkring i klubbene og snowboard/skateboardmiljøene våre. Mer presist har klubbene, i samarbeid med Brettforbundet, tatt ansvar for både administrasjon og gjennomføring, med dedikerte ildsjeler som har spilt en sentral rolle i inkluderingsarbeidet. Videre har vi også samarbeidet tett med lokale frivillige organisasjoner som allerede har/eller ønsker aktivitet for denne brukergruppen. Vi har også jobbet aktivt med lokale utlånsordninger for å sikre at de har tilgjengelig utstyr. Gjennom landingssiden BFA har vi bygget en merkevare og synligjort alt av aktivitet som skjer gjennom prosjektet. Her har vi også delt relevant informasjon som klubbene har nytte av.

Resultater og resultatvurdering

Forventningene våre til prosjektet var å inkludere minoritetsgrupper, spesielt innvandrerbarn, barn med innvandrerforeldre og barn fra lavinntektshjem. Vi ønsket at de skulle få oppleve gleden ved snowboard og skateboard, hvor målet var å gjøre disse aktivitetene så enkle og kostnadsfrie som mulig for målgruppen. Vi antok at nøkkelen lå i å skape en god introduksjon til gleden ved snowboard og skateboard, og med støtte fra våre klubber og fantastiske ressurspersoner i miljøet, forventet vi å lykkes. Etter prosjektets slutt og som denne sluttrapporten viser til sitter vi igjen med en oppfatning av at det nevnte over i aller høyeste grad er blitt realisert. Prosjektet har gått over all forventning, hvor potensialet i Brett for alle er enormt. I tiden fremover vil vi derfor ta prosjektet enda et steg videre og tilby det til alle våre klubber som kan bidra til å skape brettglede lokalt i hele landet.

Oppsummering og videre planer

Videre både håper og tror vi at de lokale klubbene og ildsjelene som til nå har vært med, også ønsker å videreføre prosjektet. Avslutningsvis anerkjenner vi at Brett for alle kan ha en stor overføringsverdi til andre klubber/lag/foreninger. Brettforbundet stiller seg derfor gjerne til rådighet for alle som vil se til vårt prosjekt, for å bidra og veilede basert på det vi har lært og erfart gjennom dette prosjektet.

Prosjektleder

Magnus Bye

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Brett for alle
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2020: kr 400 000, 2021: kr 286 000, 2022: kr 519 000
Startdato
01.08.2020
Sluttdato
01.08.2023
Status
Avsluttet