Brukermedvirkere og erfaringskonsulenter

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Et av våre viktigste virkemiddel for å nå målene våre som organisasjon er å synliggjøre den erfaringsbaserte kunnskapen som medlemmene våre innehar, slik at denne kunnskapen kan bidra til bedre helsefremmende tjenester. Vi ønsker gjennom dette prosjektet å slå sammen og videreutvikle opplæring av unge brukere som i dag gjøres hver for seg i de tre organisasjonene. Som brukerorganisasjon må vi ta vår del av ansvaret for å sikre god og ikke minst reel brukermedvirkning. Gjennom en konsolidering sikrer vi at vi har trygge medvirkere som har kompetansen til å gjøre en god jobb.

Målsetting for prosjektet

At alle barn og unge som er brukerrepresentanter og erfaringsformidlere i psykisk helse, rus, barnevern er skolert i det samme kvalitetssikrede programmet for opplæring av unge brukermedvirkere/erfaringsformidlere. Kartlegge hvilke mangler dagens opplæring av brukermedvirkere/erfaringsformidlere har

Målgruppe

Barn og ungdom mellom 15–30 år som har opplevd psykiske helseproblemer, som er pårørende, med tiltak i barnevernet eller pårørende til foreldre med rusmisbruk.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi opplever en stadig økende etterspørsel av gode og utdannede brukermedvirkere og erfaringsformidlere. Organisasjonne er dyktige på å utdanne brukermedvirkere og organisasjonen, men har svært begrensede ressurser. Dette prosjektet har som mål å bruke disse ressursene hver og en sitter på, til å utarbeide et fremtidsrettet, solid og faglig godt brukermedvirkningsprogram for unge innen psykisk helse-, rus-, og barnevernssektoren i Norge. Gjennom å gå sammen i et prosjekt, utnytte hverandres styrker, og sikre en god faglig ramme, er målet at dette brukermedvirkningsprogrammet skal ta opp i seg erfaringer fra tidligere mindre prosjekter på brukermedvirkning i organisasjonene, og at dette programmet blir den nye standarden på feltet, ikke bare i psykisk helse-, rus-, og barnevernssektoren, men også innen helsevesenet for øvrig. Prosjektet er et toårig prosjekt med involvering og engasjement fra alle organisasjonene. Mental Helse Ungdom vil stå som vert for dette samarbeid. Det tilsettes en koordinator som skal ha som oppgave å koordinere innsatsen mellom organisasjonene. Det forventes en betydelig egeninnsats i organisasjonene, da dette er arbeid som organisasjonene har stor kunnskap om.

Fremdriftsplan for prosjektet

2018 Jan-feb:Kunnskapsinnhenting, samarb. Mar-mai:Design Jun-jul:Kvant. undersøkelse 1. Aug-Sep:Analysere kvantitative res. Okt-Nov: Kval. medv.prosess Nov-des:Analysere kval+kvant. res. Deleval. 2019 Jan-feb:Utvikling av undervisnings- og læremateriell Mar-apr:Pilot undervisning og program Mai-jul:Ferdig program Aug-okt:Gjennomføre ett kurs for brukermedvirkere og ett for erfaringsformidlere. Nov:Kvant. undersøkelse 2 Des:Implementering, Eval

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

For voksne finnes mange kurs i brukermedvirkning, men disse er ikke verken i innhold eller utvikling spesielt godt tilrettelagt for barn og ungdom. Mental Helse Ungdom og Barn av Rusmisbrukere har derfor under to års tid arbeidet for å utvikle en ny standard for opplæring og veiledning av unge medvirkere på feltet rus og psykisk helse. Det har det arbeidet for gjennom disse resultatmålene: 1. En kvantitativ og kvalitativ kartlegging, gjord av Nordlandsforskingen, som skulle gi svar på hvilke mangler dagens opplæring av brukermedvirkere har og hvordan disse kan tettes. 2. Utarbeide et konsolidert og faglig sterkt kursmateriell på to nivåer: a. Nybegynnere og b. Viderekommende. 3. Holde kurssamlinger for de ulike nivåene med formål om å teste kursmaterialet, revidere for og så holde kurs i de begge nivåene. Prosjektets målgruppe er unge alderen 15 – 30 år som har opplevd psykiske helseproblemer, hatt tiltak i barnevernet og unge pårørende til foreldre med rusmisbruk.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

At Landsforeningen for barnevernsbarn valgte å trekke seg har en innvirkning på effektmålet om at alle barn og unge som opptrer på feltet (se under punkt 1) er skolert i det samme programmet. Det har en innvirkning på den måten at målet ikke får den utstrekning som var ønsket fra starten. Foruten det så kan vi si at når kursmateriellet blir brukt og godt implementert i organisasjonene så vil dette effektmålet bli oppnådd i en høyere grad. Det har vært av stor verdi å samarbeide om prosjektet og erfaringsutveksling om syn på brukermedvirkning har vært veldig nyttig. Kartleggingen som gjennomførtes av Nordlandsforskning ga absolutt svar på hvilke mangler dagens opplæring av brukermedvirkere og erfaringsformidlere hadde, dette var prosjektets andre effektmål. Takket være medvirkningsprosesser sammen med organisasjonenes brukermedvirkere og erfaringsformidlere kunne vi finne ut av hvordan hullene kunne søkes tettet og på den måten nå prosjektets andre effektmål.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

250

Prosjektgjennomføring/Metode

-Rekruttere deltakere til referansegruppe. -Lage SWOT over organisasjonenes opplæring i brukermedvirkning. -Prosjektkoordinator (PK) og Nordlandsforskning utvikler den kvalitative og kvantitative kartleggingen sammen med referansegruppen. -Spørreundersøkelsen blir distribuert blant medvirkere. -Analyserer resultatene fra spørreundersøkelse. -Holder medvirkningsprosess med Voksne for Barn. -Kvalitativ kartlegging over telefonintervjuer. -Nordlandsforskning produserer arbeidsnotat. -PK arrangerer en midtveisevaluering. -Startet 2019 med å etablere et samarbeid med Kompetansesenteret for livsmestring og folkehelse for å utvikle kursmateriell. -Styrings og- referansegrupp evaluerer første utkast av materiell. -Materiell bli testet under pilotsamling -Gjennomfører workshop og evaluering. LFB beslutter seg for å avgå. -Endrer fremdriftsplanen å lage en animasjonsfilm. -Arrangerer kurssamling. Deltakere svarer på spørreundersøkelse lagd av Nordlandsforskning. -Produserer innhold til animasjonsfilm, lagd av Zoaring, -Ferdigstiller kursmateriell designet av Arvú. -Lanserer kursmateriell og film. -Sluttevaluerer, rapporterer og planlegger videreføring.

Resultater og resultatvurdering

Resultatmål 1: Kartlegging Vi er veldig fornøyde med den, kvalitative og kvantitative kartleggingen, og Nordlandsforsknings bidrag som har vært av stor verdi. Uten hadde prosjektet ikke kunnet utvikle et materiell basert på målgruppens behov. Resultatmål 2: Kursmateriale Vi er fornøyde med kursmaterialet og dokumentene ble ryddige, oversiktlige og inneholder flere konkrete oppgaver. Kursmaterialets styrker er at det blitt testet mange ganger og det har tatt utgangspunkt i de resultater som kartleggingen viste til. Det hadde stått enda sterkere om kursmaterialet hadde rukket å blitt brukt innad i organisasjonene før ferdigstilling. Resultatmål 3: En animasjonsfilm Vi er veldig fornøyde med hvordan filmen ble. Vi tror at filmen er viktig da den dekker et behov hos flere målgrupper gjennom å lett forklare hva reel brukermedvirkning innebærer.

Oppsummering og videre planer

Vi har fremdeles en vei å gå når det kommer til å nå målet om at alle barn og ungdom som opptrer som brukerrepresentanter og erfaringsformidlere på feltet psykisk helse og rus er skolert i det samme kvalitetssikrede programmet. Men dette prosjektet har gjort oss bevisste på hvordan vi skal jobbe for å sikre at vi har trygge medvirkere og representanter som har kompetansen til å gjøre en god jobb. En jobb som BAR og MHU gjør både hver for seg og gjennom samarbeid. Som en del av videreføringen av prosjektet planlegger BAR og MHU en evaluering og erfaringssamling i 2020.

Prosjektleder

Thisbe Agnes Maria Verner-carlsson

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Brukermedvirkere og erfaringskonsulenter
Organisasjon
Mental Helse Ungdom
Beløp Bevilget
2018: kr 598 000, 2019: kr 687 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.12.2019
Status
Under gjennomføring