– CVT er en hyppig årsak til hjerneslag hos unge voksne

Nå skal langtidskonsekvensene kartlegges, for å kunne tilby bedre behandling for norske pasienter.

I samarbeid med

Navn: Iselin Teresa Syberg Dahl
Alder: 33 år
Stilling: Stipendiat
Arbeidssted: Nevroklinikken, Akershus universitetssykehus og Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo
Bakgrunn: Lege i spesialisering i nevrologi

– Forskningsprosjektet heter «Cerebral venetrombose i Norge – en langtidsoppfølging» (NoCVT). Dette er et nasjonalt forskningsprosjekt som omhandler blodpropp i hjernens venesystem, også kjent som cerebral venetrombose (CVT) eller sinusvenetrombose.

– I prosjektet skal vi beskrive hvem pasientene med CVT i Norge er, hvordan de blir behandlet og hvilke langtidsvirkninger sykdommen kan ha. Vi ønsker å samle og dele ny kunnskap som kan hjelpe oss å forbedre behandlingen og oppfølgingen av disse pasientene.

– Vi skal etablere et omfattende samarbeid mellom ledende nasjonale forskere innen hjerneslag, epilepsi og hodepine samt internasjonale eksperter på CVT. Det er 13 norske sykehus som deltar i prosjektet, og NoCVT har derfor en ambisjon om å danne et nettverk for likeverdig og kunnskapsbasert behandling av pasienter med CVT i Norge. I tillegg vil NoCVT være et tydelig kontaktpunkt for nasjonale og internasjonale samarbeid ved CVT.

Hvorfor er dette viktig? 

– CVT er en hyppig årsak til hjerneslag hos unge voksne, gjerne i en alder der folk har yngre barn og står i arbeidslivet. Til tross for at dette rammer mange i de mest produktive årene av livet, vet vi lite om de langsiktige konsekvensene av CVT.

– Den lille kunnskapen som finnes om disse temaene er hentet fra høyt spesialiserte og selekterte sykehus i utlandet, som betyr at kun de pasientene med mest alvorlige plager er inkludert i disse studiene. Vi tror derfor at funnene fra disse utenlandske studiene er mindre relevante for den «vanlige» pasienten med CVT i Norge. Det er derfor viktig å kartlegge langtidsfølgene av CVT i Norge, slik at denne kunnskapen kan komme pasientene, deres nærmeste og samfunnet til gode.

Hva ønsker dere å finne ut? 

– Vi ønsker å beskrive CVT (inkludert risikofaktorer, forløp og akutt behandling) i en stor og representativ gruppe fra norske sykehus. Videre ønsker vi å undersøke femårig prognose etter CVT når det gjelder arbeidssituasjon, nye diagnoser, medisinbruk, bruk av helsetjenester, reinnleggelser på sykehus og dødelighet. Vi ønsker også å undersøke langtidsfølger hos den enkelte fem år etter gjennomgått CVT, med særlig fokus på livskvalitet, hodepine, epilepsi, psykologisk stress, søvnvansker, kognitive utfordringer og arbeidsførhet.

Hvordan skal prosjektet gjennomføres? Har dere en tidsplan? 

– Vi samler inn data fra pasientjournaler på norske sykehus som skal kobles med landsdekkende registre og klinisk oppfølging av pasientene med CVT. Kombinasjonen av data fra pasientjournaler og data fra de norske helseregistrene gjør at prosjektet får noen helt unike muligheter til å følge disse pasientene over tid. Vi startet arbeidet i 2020, så prosjektet er allerede godt i gang. Fra januar 2024 til desember 2026 har jeg fulltidsstilling som doktorgradsstipendiat i prosjektet, med støtte fra Dam.

Prosjektgruppen

Hovedveileder: Espen Saxhaug Kristoffersen (Akershus universitetssykehus)
Biveiledere: Kjersti Grøtta Vetvik (Ahus), Else Charlotte Sandset (Oslo Universitetssykehus) og Ola Nakken (Ahus).
I tillegg deltar flere leger og forskere fra følgende sykehus:

  • Sykehuset Sørlandet Kristiansand
  • Drammen sykehus
  • Molde sykehus
  • Sykehuset Innlandet Lillehammer
  • St.Olavs Hospital
  • Nordlandsykehuset Bodø
  • Stavanger Universitetssykehus
  • Sykehuset i Vestfold Tønsberg
  • Sykehuset i Telemark Skien

NoCVT samarbeider tett med brukerorganisasjonen LHL Hjerneslag og Afasi.

Stiftelsen Dam stiller krav om brukermedvirkning. Hvordan er det ivaretatt i dette prosjektet? 

– Brukermedvirkning er en sentral del av dette prosjektet. Pasienter og pårørende med erfaring med CVT, hjerneslag, hodepine og epilepsi har gitt verdifulle innspill på prosjektets design og mål. Det skal etableres et brukerpanel som inkluderer både tjenestebrukere, tjenesteytere og forskere. LHL Hjerneslag og Afasi deltar, og en bruker er også med. Disse har bidratt med svært viktige innspill for at prosjektet skal bli så brukernært som mulig. Deres unike erfaringer vil også være veldig viktig når studieresultatene skal formidles.


Søknadssammendrag

Populærvitenskapelig sammendrag

Cerebral venetrombose (CVT) er den vanligste årsaken til hjerneslag hos unge voksne. Flest kvinner og yngre mennesker i de mest produktive familie- og arbeidsår rammes. Behandlingen er antikoagulasjon som for enkelte reduserer livskvaliteten. Prognosen er bedre enn ved andre hjerneslag, men enkelte studier tyder på at ca 50% av pasientene opplever kronisk hodepine, epilepsi, depresjon, fatigue og 20-40% kommer aldri tilbake til arbeidslivet. Dette er basert på få og små studier med dels motstridende resultater. Studiene har svakheter fordi det er selekterte pasienter i store spesialsentre i utlandet som er undersøkt. Disse pasientenes risikofaktorer, forløp og prognose er sannsynligvis ikke representative for «vanlige» pasienter med CVT. Hovedmålet med denne studien (NoCVT) er å beskrive forløpet og langtidsprognosen etter CVT i en representativ norsk befolkning og dermed bidra til bedre pasientbehandling og oppfølging etter CVT. Vi vil samle inn data fra pasienter med CVT ved ti norske sykehus som dekker mer enn 3 millioner innbyggere over hele landet. Detaljerte kliniske data fra sykehus vil bli koblet med prospektive data fra Statistisk Sentralbyrå, Forløpsdatabasen, Norsk Pasientregister, KUHR-databasen, Reseptregisteret og Dødsårsaksregisteret. En tilsvarende referansepopulasjon fra den norske befolkningen (uten CVT) vil bli brukt for å sammenlikne risiko for utvikling av CVT og langtidsplager. I tillegg til data fra sykehus og helseregister vil man gjennomføre en prospektiv studie der man undersøker og intervjuer pasienter 4-5 år etter gjennomgått CVT. Pasienter vil svare på en rekke validerte spørsmål om generell livskvalitet, møte med helsevesenet, depresjon/angst, hodepine, epilepsi, søvnvansker og arbeidsliv. NoCVT gjennomføres i samarbeid med brukerorganisasjonen LHL hjerneslag og problemstillingene er definert ut i fra kunnskapsmanglene og hva brukerorganisasjonen LHL hjerneslag og pasientene er opptatt av å belyse. Utkommemålene er utarbeidet i samarbeid med brukere med hjerneslag, kronisk sekundær hodepine og epilepsi. Brukerpanel er involvert. LHL Hjerneslag har kontakt med slagrammede og pårørende, slagenheter, rehabiliteringsinstitusjoner og ledende beslutningstakere – dvs målgruppen for kunnskapsspredning i prosjektet. LHL Hjerneslag vil gjennom sitt arbeid øke oppmerksomheten rundt CVT. Vi forventer at prosjektet vil ha kliniske og samfunnsmessige konsekvenser på kort og lang sikt. Prosjektet er svært pasientnært og resultatene vil først og fremst få konkret klinisk betydning for utredning, behandling og oppfølging av pasientene samt samhandling mellom de ulike aktørene og tjenestenivåene i helsevesenet. Koblingen av kliniske pasientdata og unike norske registerdata plasserer prosjektet i forskningsfronten på verdensbasis.

Prosjektleder

Iselin T. Syberg Dahl

Detaljer
Program
Forskning (2022)
Prosjektnavn
Cerebral venetrombose i Norge – en langtidsoppfølging
Organisasjon
LHL
Org.ledd
Akershus universitetssykehus
Beløp Bevilget
2023: kr 793 000, 2024: kr 793 000, 2025: kr 793 000
Startdato
01.06.2023
Sluttdato
31.12.2026
Status
Under gjennomføring