De andres blikk

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Min far har Tourettes syndrom med motoriske og vokale tics. Gjennom livet har han klart å ignorere blikket fra omverden som forteller ham at han er annerledes, men de senere årene har dette blitt vanskeligere. Han opplever i økende grad uønsket oppmerksomhet fra fremmede i det offentlige rom og i arbeidslivet. Negative reaksjoner fra omverden kan skape store psykiske problemer, og ny forskning viser at angst og depresjon er et større problem for barn og unge med TS enn selve lidelsen. Det er derfor et stort behov for å la folk flest bli kjent med dette syndromet og slik skape større toleranse.

Målsetting for prosjektet

Målet med filmprosjektet er å forebygge psykiske problemer hos mennesker med Tourettes Syndrom og andre mennesker som av ulike grunner føler seg annerledes. Jeg vil nå et bredt publikum for å skape større toleranse for annerledeshet i det offentlige rom, i arbeidslivet og i sosiale miljøer.

Målgruppe

Primærmålgruppen for prosjektet er mennesker med Tourettes syndrom i Norge i dag, og kommende barn som får diagnosen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

53000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Jeg skal selv være både fotograf og lydkvinne, og vil filme hverdagslige situasjoner og samtaler med pappa for å gi et bilde av pappa slik jeg kjenner ham, og bruke disse situasjonene som ramme for å reflektere over hvorfor han føler seg mer annerledes i dag enn tidligere. Videre vil jeg skildre hvordan han møter situasjoner som tidligere var komfortable for ham men som nå er problematiske, som f.eks. å holde foredrag i jobbsammenheng. Filmen vil drives fremover av mitt ønske om at pappa skal få tilbake den sunne selvtilliten han en gang hadde og klare å se på seg selv som et menneske på lik linje med andre. Filmen vil bindes sammen av mine egne refleksjoner omkring temaene vi tar opp, og visualiseringer av disse. Når jeg filmer pappa blir kameraet en metafor for de andres blikk både for meg og ham, og selve filmprosessen kan fortelle mye om hvordan vi håndterer dette blikket. Derfor ønsker jeg å la tilblivelsen av filmen være et eget fortellerlag. Jeg ser på det som skjer bak kamera som en naturlig del av filmen, der pappa skal få komme med forslag til hvilke temaer filmen skal ta opp, og får se opptak av seg selv underveis i prosessen for å kunne være med på å påvirke fremstillingen av seg selv.

Fremdriftsplan for prosjektet

Planen er at prosjektet utvikles ferdig og finansieres i løpet av 2019. Jeg vil inngå et samarbeid med et produksjonsselskap i løpet av 2019 som vil kunne hjelpe meg med videre finansiering og samproduksjonsavtale med NRK. Filmen går så i produksjon fra starten av 2020. Vi vil da gjøre de siste opptakene til filmen og ansette klipper, komponist, lyddesigner og fargekorrigerer på prosjektet. Filmen skal lanseres høsten 2021.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet med filmprosjektet De andres blikk er å forebygge psykiske problemer hos mennesker med Tourettes Syndrom og andre mennesker som av ulike grunner føler seg annerledes. Ved å portrettere min egen far vil jeg la folk som ikke kjenner til TS få bli vant til pappa og hans rykninger slik jeg kjenner dem, som noe normalt og ufarlig. For å få til dette er det først og fremst viktig at mennesker som ikke kjenner til TS fra før, eller som ikke selv har erfart å leve med en diagnose som gjør deg ”annerledes”, skal se filmen. Dette betyr at jeg må lage en film som er mest mulig allmenngyldig, slik at den får et bredt publikum. Ved å skildre min fars prosess med å få tilbake synet på seg selv som normal etter å ha fått selvtilliten knekt, vil jeg lage en beretning som angår oss alle. Primærmålgruppen for prosjektet er mennesker med TS i Norge, ca. 53 000. Sekundærmålgruppen er andre mennesker med nedsatt funksjonsevne, anslagsvis 1,5 millioner nordmenn.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Graden av måloppnåelse vil kunne måles gjennom filmens seertall. Målet er at filmen vises på NRK1 i og får 500 000 seere. I tillegg vil jeg nå ut med filmen til 50 ungdomsskoler og videregående skoler i hele landet. Siden søknaden om tilskudd ble innvilget har jeg jobbet målrettet for å etablere samarbeid med produksjonsselskap. Dette anser jeg som nødvendig for å kunne lage en film av god nok kvalitet for å kunne blir vist på NRK 1. Fra sommeren 2020 har prosjektet vært tilknyttet Fenris Film AS. I samarbeid med dem har vi fått inn nye utviklingsmidler fra Fritt Ord og Viken Filmsenter. Vi har imidlertid landet på at det vil ta lengre tid å få ferdig filmen enn det vi planla med i søknaden til Stiftelsen Dam, med tanke på både finansiering og filmens innhold. Vi søkte dermed om omgjøring av filmatisk sluttprodukt fra ferdig film til pilot, og fikk dette innvilget. Det er først når filmen er ferdigstilt at vi vil kunne beskrive i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

0

Prosjektgjennomføring/Metode

Gjennomføringen av prosjektet er i stor grad gjort i tråd med beskrivelsen i søknaden. Jeg har selv vært fotograf og lydkvinne på opptak, med unntak av et par opptakssituasjoner der jeg selv er medvirkende eller vi hadde behov for lyssetting. Jeg har grovklippet materiale underveis, samt jobbet med utformingen av filmens formmessige uttrykk. Jeg har også inngått samarbeid med produksjonsselskapet Fenris Film AS, og sammen med dem fortsatt finansieringsprosessen. Prosessen med å lage filmen tar imidlertid lengre tid enn forventet, og først høsten 2022 fikk vi klippet en pilot for filmen med klipper Erland Edenholm. Denne vil være til god hjelp i den videre finansieringsprosessen. Prosjektets metode, altså hvordan jeg ønsker å lage filmen, stemmer godt overens med beskrivelsen i søknadsteksten. Vi har imidlertid lagt større vekt på å få frem pappas virke som arkitekt, og trekke linjer mellom hans faglige styrker og hans indre liv. Samtidig vil vi skildre en hendelse han opplevde på jobben, som er mye av grunnen til hans ødelagte selvbilde. Ettersom pappa har startet i terapi vil reisen mot å bygge seg selv opp igjen få et mer konkret uttrykk gjennom psykologtimene vi får ta del i.

Resultater og resultatvurdering

Planen er fortsatt at det konkrete resultatet skal bli en lang dokumentarfilm på omkring 60 minutter som skal sendes på NRK1 og bli sett av 500 000 seere. I tillegg forventer jeg å få til en avtale med Den kulturelle skolesekken så snart filmen er ferdig, slik at jeg kan vise filmen for elever på ungdomskoler og videregående skoler rundt om i landet. Med en historie som vokser i omfang, og med et dyktig og erfarent produksjonsselskap i ryggen, har jeg gode grunner til å tro at det er realistisk å oppnå forventet resultat. Det foreløpige resultatet som vi leverer i denne sluttrapporten er en pilot på 9 minutter, som viser essensen av innholdet vi har skapt så langt. Her ser vi eksempler på ulike typer sekvenser som den ferdig filmen vil bestå av.

Oppsummering og videre planer

Arbeidet med prosjektet De andres blikk har så langt fulgt planen godt med tanke på gjennomføring og metode, bortsett fra at prosessen går langsommere enn først antatt. Den videre planen er nå å bruke piloten til å søke utviklingstrinn 2 hos Fritt Ord og Viken Filmsenter, og i kjølvannet av dette søke støtte hos NFI. Vi ønsker også å gå i dialog med NRK om mulig samarbeid. Parallelt med finansieringsprosessen vil jeg fortsette opptak frem mot at pappa går av med pensjon sommeren 2023. Mest sannsynlig vil vi kunne starte klippeprosessen av selve filmen i 2024, og lansere den i 2024/2025.

Prosjektleder

Kristine Gausereide Jacobsen

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
De andres blikk
Organisasjon
Norsk Tourette Forening
Beløp Bevilget
2019: kr 100 000, 2020: kr 100 000, 2021: kr 100 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet