– De kalte meg døvejævel

Supervisuell håper dokumentaren «Døvejævler» blir en øyeåpner.

I samarbeid med

Dokumentaren «Døvejævler» handler om brødrene Thomas og Andreas, som er født døve. De forteller om en barndom preget av mobbing og utenforskap, men også om lysere tider, takket være styrken de fant i seg selv og den støtten de fant i hverandre. Foto: Supervisuell/Døvejævler

– Det er skremmende å tenke på at det nok er mange som er helt alene, om det enten skulle være på barneskolen, ungdomsskolen, eller senere i livet, sier prosjektleder Finn Arild Thordarson i Supervisuell.

Nyttårsaften 2023 er det premiere på dokumentaren «Døvejævler», som handler om brødrene Andreas og Thomas, som begge er hørselshemmede.

De to ble utsatt for alvorlig mobbing og utenforskap på skolen, som endte med at Thomas forsøkte å ta livet sitt som tolvåring.

Ikke alene

Først da brødrene begynte på Briskeby videregående skole for elever med nedsatt hørsel, fikk de to brødrene livet tilbake.

– Filmen handler om hvor viktig det er å ha noen som står med deg. Å kunne møte likepersoner er nøkkelen til en god tilværelse, slik at man kan ha tilgang – og ikke minst energi – til å bidra til samfunnet, sier Thordarson, og legger til:

– Brødrene hadde hverandre og Briskeby, men det var en lang og brutal vei til Briskeby for de to. Da de endelig kom dit og delte sin historie med skolen og etter hvert media, sa rektoren at de hadde en tøff historie bak seg, men at de dessverre ikke var alene i å ha en slik historie.

Se Døvejævler her:

Du kan også se filmen hos Tegn.Tv her.

Sterk og vond historie

Det er en sterk historie som formidles i dokumentaren, som bærer navnet «Døvejævler». Tittelen er hentet fra et sitat fra brødrene selv, som forteller at de blant annet ble kalt «døvejævler» under oppveksten.

Historien deres er komplisert og vond, særlig fordi brødrende opplevde å stå helt alene på skolen gjennom nesten ti år. Dessverre er ikke historien deres unik.

– Mange hørselshemmede barn i dag er den eneste døve eller hørselshemmede i sin klasse eller på skolen. Ofte har de aldri opplevd å være inkludert i et fellesskap med likepersoner, eller jevnaldrende. Nettopp dette burde være en naturlig del av oppveksten for alle, sier Thordarson, og legger til:

– Vi håper at denne filmen er en øyeåpner for de som sitter med makta og bestemmer hvordan hørselshemmede barn skal vokse opp.

Viktig åpenhet

Han tror mange vil kjenne seg igjen i historien til Andreas og Thomas. At brødrene er åpne om mobbingen og ensomheten betyr mye for andre som går gjennom liknende opplevelser.

– Som brødrene selv sier, er det viktigste å være åpen om mobbingen, ensomheten og de skumle tankene som kommer av en slik tilværelse. Kun da kan man finne styrke i sitt miljø og gå videre i livet. 

– Det har vært en stor glede å jobbe med Andreas og Thomas og det betyr mye for oss at vi har fått muligheten til å fortelle denne historien. Vi gleder oss til å se hva de gjør videre, sier Thordarson.

Dokumentarfilmen «Døvejævler» er laget av Supervisuell, mens Tegn.TV tar ansvar for videreføring og distribusjon. Filmen kan du se hos Tegn.TV her.


Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er vitenskapelig påvist at gode historier utløser fysiske reaksjoner i hjernen, som kan påvirke oss til å handle. Historien til trillingbrødrene (hvorav to er døve) er meget sterk, og brødrene har stått fram i media, holdt forelesninger og fortalt om sin oppvekst som var preget av grov mobbing og vold. De som hører historiene blir beveget, tårene renner. Det er viktig å synliggjøre at dette har skjedd, for å forhindre at det skjer igjen. For å nå ut til enda flere med brødrenes historie og skape empati og styrke inkluderingsmusklene i samfunnet, bør vi formidle historien som film.

Målsetting for prosjektet

Resultatmål: Lage en dokumentar om de tre brødrene. Klippe ut flere korte snutter til sosiale medier/reklamefri dager. Distribuere på nett og spesielt til grunn- og videregående skole i samarbeid med TV2 Skole. Effektmål: Redusere mobbing av døve/hørselshemmede – spesielt barn/ungdom.

Målgruppe

Effektmålgruppe: Døve og hørselshemmede, med vekt på barn i skolealder Resultatmålgruppe: Den generelle befolkningen, med vekt på barn i skolealder

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

700000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet organiseres og drives som en dokumentarfilmproduksjon. Gjennomføring og metode beskrives i dette prosjektet godt gjennom fremdriftsplanen (neste avsnitt). Det sentrale er å formidle en sterk historie, og i samarbeid med HLF, TV2 Skole/Elevkanalen, Redd Barna og tegn.tv sørge for at denne historien blir formidlet til flest mulig – med særskilt fokus på barn i grunn- og videregående skole.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar 2021: Prosjektoppstart. Opprette prosjekt- og referansegruppe. April 2021: Opptak, forløpende logging/grovredigering (1 år). Feedback m/referansegruppa. Pitche til TV kanaler. Mars 2022: Postproduksjon og ferdigstilling. August 2022: Lansering/distribusjon/infokampanje i samarbeid med HLF, TV2 Skole/Elevkanalen, Redd Barna og tegn.tv. Distribusjon. Evaluering. Juni 2022: Samarbeidspartene viderefører bruken av filmen. Sluttrapport.

Prosjektleder

Finn Arild Thordarson

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
De kalte meg døvejævel
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Org.ledd
Supervisuell (mediebedrift og sosial entreprenør med kun hørselshemmede ansatte)
Beløp Bevilget
2021: kr 530 000, 2022: kr 625 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
30.12.2024
Status
Under gjennomføring