Demokratisk tilgang til ASK-symboler i Norge
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Alle barn trenger språk for å utvikle seg. Noen barn kan ikke kommunisere ved hjelp av talespråk. Barn som helt eller delvis mangler tale, er barn som vil ha behov for alternativ eller supplerende kommunikasjon (ASK). Den vanligste formen for ASK er grafiske symboler som står for et ord eller begrep, og brukes av både barn og voksne. I dette prosjektet vil målgruppen hovedsakelig være barn, siden prosjektet bygger på tidligere erfaringer med ASK-språklige barn, og deltakere i dette prosjektet jobber direkte med barn og unge og deres ASK-språkmiljø. Mange opplever det å søke om og få tildelt ASK som tungvint og tidkrevende, og tilgangen avhenger av hvor man bor, opplæringsressurser og kompetanse. Symbolbankene som brukes per i dag krever betaling av dyre lisenser eller bestilling av egne designere. Det finnes hverken en gratis symbolbank eller en offisiell standard for ASK-symboler i Norge, men dette finnes i land som Spania (ARASAAC) og Sverige (Dart). Det er lite kunnskap om hva som må løses for å integrere eller utvikle en tilsvarende løsning i Norge. Hovedmålet i dette prosjektet er å identifisere barrierer for tilgang til grafiske symboler i Norge, samt kartlegge muligheter for å integrere og bruke eksisterende løsninger.
Aktivitet/tiltak/metode
Det å finne en felles løsning som dekker hele landet og kan brukes på tvers av alle sektorer krever en grundig kartlegging av behov og barrierer. Denne kartleggingen inkluderer å forstå i detalj hvordan barn og voksne med alternative kommunikasjonsbehov får tilgang til ASK-symboler i dag, og hvordan de brukes i dagliglivet og språkmiljøet deres. Metodikken «brukerreise med personas» passer med hovedmålet vårt. Denne metodikken er ofte brukt i tjenestedesign, og handler om, basert på data fra brukere, å beskrive i detalj hvordan de navigerer alle delene av tjenesten. Vi skal gjennomføre dette i form av «samskapingsverksted» med relevante aktører (ASK-språklige voksne, foreldre av ASK-språklige barn, forskere og fagpersoner med fagspesifikk kompetanse og lærere med erfaring i bruk av ASK i utdanningen for barn og unge). Under workshopen skal vi også utvikle et spørreskjema med nasjonal dekning som gir data om hvordan personer og deres språkmiljøet får tilgang og bruker ASK-symboler over hele landet. Data fra spørreskjemaet vil gi et horisontalt (landsdekkende, generelt) perspektiv på tilgang til ASK-symboler i Norge, mens brukerreisene vil gi et vertikalt (dypere, konkret) perspektiv. Prosjektets mål oppnås ved å skrive en rapport som beskriver nåværende barrierer og muligheter i forbindelse med tilgang til ASK-symboler i Norge. I tillegg vil vi skrive en fagartikkel som oppsummerer funnene og gjør det tilgjengelig for fagmiljøet. Målet vil oppnås ved å skrive en rapport som inkluderer resultater fra den beskrevne metodikken. Disse resultatene vil danne et kunnskapsgrunnlag for hvordan forbedre ASK-tilgangen for de som er avhengig av ASK i Norge. Det anses ikke store risikoer for deltakere. Samarbeidspartnerne skal innhente SIKT-godkjenning og informert samtykke. Spørreskjemaet skal være helt anonymisert. Vi vil vurdere risikoer ved videreutvikling av en foreslått åpen løsning, men disse håndteres nærmere i senere søknader som finansierer selve utviklingen.
Antall deltakere
100
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Metodikken brukerreisen med personas, i tillegg til samskaping, legger til rette for at deltakere identifiserer faktiske barrierer og beskriver grundig nåværende tjenester som trenger forbedring. På kort sikt vil fordelen for deltakerne bli at de får bidra til ny kunnskap for en åpen ASK-tjeneste som mange forskjellige aktører kan benytte. Prosjektet gir interessentene en møteplass og mulighet til å medvirke. En positiv effekt for målgruppen vil være at relevante aktører vil få belyst problemstillingen og bidra til en forandring. Prosjektet vil ha like stor betydning for ASK-språklige voksne, altså for ASK i alle livsfaser, derimot vil gode språktiltak tidlig i livet få positive følger for deltakelse og språklig fungering videre i livet. Involvering av brukere, faglige eksperter, ansatte fra offentlige sektor (lærere og NAV) og helsevesenet vil gjøre at analysen treffer de faktiske behovene og barrierene de møter med å få tilgang til ASK-symboler. Dette vil øke sannsynligheten for at integrering av åpne løsninger fjerner barrierene og blir en brukbar, effektiv og bærekraftig tjeneste. På lang sikt vil dette prosjektet legge grunnlaget for en felles løsning som gjør at barn, voksne og deres språkmiljø får tilgang til en åpen symbolbank. Denne banken vil kunne bli brukt på tvers av sektorer, hjelpemidler og skolenivåer. Åpen tilgang til standardiserte symboler vil hjelpe alle med å kommunisere bedre, utvikle seg og delta i samfunnet. Dette vil også bidra til Norges innsats for å oppfylle FNs bærekraftsmål nr. 4 (god utdanning), 10 (mindre ulikhet), 12 (ansvarlig forbruk og produksjon) og 17 (samarbeid for å nå målene).
Plan for gjennomføring
Arbeidspakke 1 – Rekruttering JCTV vil innhente godkjenning fra SIKT, JCTV, VS og CHB vil rekruttere deltakere til samskapingsverkstedet. Dette vil gjennomføres med støtte fra ISAAC Norge med de kommunikasjonskanalene beskrevet i punkt 2.2.1. Varighet: februar 2025 – mars 2025 Ansvarlig: JCT, VS og CHB Arbeidspakke 2 – Samskapingsverksted JCTV vil lage et digitalt forslag til spørreskjema og en plan for å veilede samskapingsverkstedet (veiledning av brukerreise med personas-metodikken, og gjennomgang av spørsmål fra spørreskjema). Samskapingsverksted vil foregå i april 2025 (med alle aktørene involvert). Varighet: april 2025 Ansvarlig: JCT, VS og CHB Arbeidspakke 3 – Datainnsamling og analyse med spørreskjema JCTV vil bearbeide spørreskjemaet etter tilbakemelding fra samskapingsverkstedet. Spørreskjemaet vil sendes ut i begynnelsen av mai 2025. Svartid til spørreskjemaet vil være omtrent en måned, med mulig forlengelse avhengig av antall respondentene. Datanalyse vil være fra juni til september 2025. Varighet: mai 2025 – september 2025 Ansvarlig: JCTV Arbeidspakke 4 – Formidling Perioden etter analyse frem til prosjektslutt innen utgangen av januar 2026 vil brukes for rapportskriving og publisering. JCTV vil være ansvarlig for både analyse og rapportskriving, med innspill til rapport fra VS og CHB. Varighet: oktober 2025 – januar 2026 Ansvarlig: JCTV