Den som vet hvor skoen trykker
Et medmenneske, en i samme båt, en støttespiller, en som vet hvor skoen trykker, en som vet at livet kan være vanskelig. Det er mange måter å beskrive en likeperson på.
Det som er sikkert og visst er at likepersoner har en stor betydning for mennesker som er i krevende livssituasjoner.
En likeperson er en som har gjort seg noen erfaringer, lært av de erfaringene og som ønsker å bruke disse erfaringene til å hjelpe andre. Mange foreninger har en likepersonsordning, nettopp fordi det ofte kan være givende for folk som har det vanskelig å komme i kontakt med noen som har vært «i samme båt» som en selv.
Afasiforbundet har også likepersoner rundt om i foreningene. Og det er vi glad for. Afasiforbundets administrasjon mottar telefoner fra folk som ønsker informasjon om ulike temaer, for eksempel rettigheter. Men noen ringer også inn for å prate. De føler seg alene. Ensomme. Frustrerte over hvordan livet tok en annen retning enn det de tenkte seg. Hva skal de gjøre nå? Hvordan takler man denne nye hverdagen? Venner har forsvunnet. Ting er ikke som før… Vi prøver å hjelpe til så godt vi kan. Og for noen hjelper det litt. Det som imidlertid er fordelen med likepersoner at likepersoner kanskje har kjent litt på de samme tankene og følelsene som denne personen som har det vanskelig. Og derfor har likepersonen bedre forutsetninger til å vise forståelse. Det er jo dette som er likepersonens styrke.
Denne saken er skrevet av Annika N. de Leon for Afasiposten.
Likepersonskonferanse
Helgen 5. – 7. oktober organiserte Afasiforbundet og likepersonsutvalget en likepersonskonferanse på Gardermoen. Det er viktig å ta vare på de likepersonene vi allerede har, samtidig som det er viktig å rekruttere nye likepersoner. Vi er utrolig glade for det fantastiske oppmøtet. Hele 18 foreninger var representert på konferansen! Det tolker vi som at engasjementet er stort. Forbundet og likepersonsutvalget samarbeidet om å organisere konferansen og vi setter stor pris på de flinke foredragsholderne som stilte opp. Helgens program bestod av motivasjonsinnlegg, innføring i hva en likeperson er, ulike måter å drive likepersonarbeid på, hvilke egenskaper en likeperson bør ha, utfordringer som kan oppstå og organisering av likepersonsordningen. Vi fikk høre om personlige erfaringer rundt det å være likeperson, og også om det å bli pårørende. Vi fikk også mange nyttige tips og råd om hvordan man kan legge til rette for kommunikasjon med folk som har afasi.
Det var ulike grunner til oppmøtet på helgens konferanse. Noen av deltakerne har vært likepersoner en god stund og ønsket kunnskapspåfyll og inspirasjon, andre har aldri vært likepersoner tidligere og ønsket informasjon om hva dette var for noe. Likevel hadde alle noe til felles – Et ønske om å bruke sin erfaring til å hjelpe andre. For det er nettopp det likepersoner gjør. De stiller opp for andre som har det vanskelig.
En likeperson
En likeperson er en som lytter og viser interesse, det er en som støtter og tar initiativ, det er en som viser omsorg og gir trygghet. Når afasien rammer snus livet på hodet for mange og utfordrende tanker og følelser opptar sinnet. Dette gjelder både for de som får afasi, men også pårørende. Man kan miste kontakt med nettverket sitt og isolere seg. Da kan det være likepersonens rolle å for eksempel invitere vedkommende til et foreningsmøte som personen ellers ikke ville blitt med på. I sosiale sammenhenger kan likepersonen være den som inkluderer, den som gir et klapp på skulderen, setter seg ved side av personen og kanskje introduserer han/henne til resten av gruppa slik at det blir litt lettere for vedkommende å bli en del av det sosiale fellesskapet.
Man sier at «like hjelper like». Har man som likeperson gått gjennom noe av det samme selv, så kan det være en hjelp å fortelle om hvordan man selv møtte sine utfordringer. Det å høre at andre har gått gjennom noen av de samme tingene kan være med på å redusere følelsen av ensomhet. Det å få snakke med andre mennesker som har klart å innrette seg eller finne gode måter å møte hverdagen på, gjør at man kanskje selv kan få øye på muligheter som man umiddelbart ikke så.
Når det kommer til afasi, så er det jo mange som ikke vet hva det er før man selv eller noen du er glad i rammes. Og når man vet så lite om afasi fra før, samtidig med at hele livet plutselig snus på hodet, så er det neimen ikke sikkert man vet hva man har behov for og hvor man kan skaffe seg informasjon og hjelp. Dette er noe likepersoner kan hjelpe til med. Hvor kan man henvende seg for hjelp og informasjon. Å sitte alene med vanskelige tanker og følelser, kan gjøre deg til verdensmester i grubling, og det er lett å tenke at man er den eneste som tenker og føler som man gjør. For eksempel «Dette var ikke det livet jeg så for meg», «Jeg er sliten», «Er jeg en dårlig person fordi jeg tenker og føler som jeg gjør?». Kanskje man trenger profesjonell hjelp. Kanskje kan det være noe hjelp å vite at man ikke er alene disse tankene og følelsene.
Det er viktig å vite at likepersoner ikke er overmennesker. Likepersoner kan ikke alt. De trenger ikke å kunne alt om rettigheter, paragrafer og forskrifter. De skal heller ikke innta rollen som fagperson. Men likepersoner vet kanskje hvor man skal henvise videre.
Stort behov for likepersoner
Det er kjempeviktig for forbundet og avgjørende for den som tar kontakt og har fått afasi eller blitt pårørende å ha tilgang til personer lokalt, som har erfaring med noen av de samme vanskene.
Afasiforbundet gjorde en undersøkelse i 2017 der vi kartla logopeddekningen i utvalgte kommuner i Norge. Resultatene var hårreisende, med altfor dårlig dekning i mange kommuner. Det var store forskjeller mellom kommunene. I tillegg var det veldig lite kunnskap om afasi der ute. Manglende kunnskap gjorde at det var svært vanskelig å komme frem til rett sted og rett person. Dette var utrolig frustrerende, og tenk på hvor frustrerende dette da kan være for afasirammede eller slitne pårørende som skal prøve å nå frem i systemet. Denne mangelen på kunnskap gjør at mange afasirammede og pårørende faller utenfor og isolerer nettopp på grunn av svikt fra det offentlige som ikke fanger dem opp når de skrives ut fra sykehuset. Derfor er det ENDA viktigere med engasjerte likepersoner som kan fange opp disse personene og tilby dem tiden sin og et sosialt felleskap i foreningen.
I tillegg til å være kjempeviktig for personer som rammes er også likepersoner en viktig ressurs for Afasiforbundet. Likepersoner har direkte kontakt med medlemmene. De har ekte og inngående kunnskap om situasjonen rundt om i kommunene. Dette er verdifull kunnskap som jo for eksempel kan brukes i interessepolitisk arbeid. Vi ønsker jo en bedre situasjon for de som er rammet av afasi og deres pårørende og da er likepersoner viktige informasjonskilder for oss om hvordan ting står til rundt omkring.
Hva nå?
Afasiforbundet jobber nå sammen med likepersonsutvalget med å videreutvikle likepersonordningen. Likepersonskonferansen var et skritt i den prosessen. På konferansen fikk deltakerne påfyll, ny kunnskap og inspirasjon. Konferansen ble organisert med finansiering fra Stiftelsen Dam, og som en del av det samme prosjektet skal det utvikles en likepersonsperm. Denne permen vil også gjøres elektronisk tilgjengelig. Håpet er at både eksisterende og nye likepersoner å setter seg inn permen. På sikt vil det også lages et nettkurs.
Vi er helt avhengig av å ha engasjerte likepersoner, og vi er utrolig glade for at så mange stilte opp på konferansen. Det er mange fler enn de som deltok på konferansen som er likepersoner og som gjør en viktig jobb. Det er også noen av dere som driver med likepersonarbeid uten at man er helt bevisst på det selv. Vi trenger flere som ønsker å engasjere seg i likepersonarbeid, også yngre med afasi og pårørende som vil engasjere seg. Det er mange der ute som trenger noen å snakke med, noen å støtte seg på, noen som kan fortelle og vise hvordan de fant ut av ting, hvordan de møtte utfordringene sine, noen til å gi dem en liten håndsrekning. Det viktigste for å gjøre en god jobb som likeperson er engasjement og medmenneskelighet.
Takk til alle som var med i organiseringen av konferansen, alle som holdt foredrag og alle deltakere som var med på konferansen!
Prosjektet i tall
i målgruppen300
Rapport
Bakgrunn
Afasiforbundet søkte om midler til å organisere en likepersonskonferanse for nye og eksisterende likepersoner. Målgruppen var personer med afasi og pårørende som ønsker å bruke erfaringene sine til å hjelpe andre mennesker i samme situasjon som dem selv. Konferansen skulle inspirere, gi kunnskapspåfyll og bidra til nyrekruttering. Konferansedeltakerne skulle i etterkant følges opp via spørrekjema og telefonsamtaler. Et likepersonshefte skulle utvikles, samt e-læring.
Oppsummering
Afasiforbundet syns at prosjektet har gitt positive resultater, og at vi nå har flere inspirerte likepersoner, og nye likepersoner. Afasiforbundet vil, i samarbeid med likepersonsutvalget fortsette å følge opp våre likepersoner med jevnlige telefonsamtaler. Vi ser at likepersoner har et behov for å møtes og utveksle erfaringer. Derfor vil vi fortsette å søke om finansiering til likepersonskurs fra Stiftelsen Dam og oppfordre våre lokalforeninger til å søke om lokale kurs. Vi vil fremover også ha et stort fokus på å gjøre likepersonsordningen mer kjent for potensielle brukere av ordningen.
Prosjektgjennomføring
Januar 2018 – september 2018 Planleggingsfase: o Planlegging av kursets innhold gjennom møter med Afasiforbundets likepersonsutvalg og en idedugnad som fant sted i april 2018. På idedugnaden deltok et utvalg likepersoner som ønsket å diskutere likepersonsordningen og som ønsket å gi innspill til den kommende konferansen. o Fastsetting av konferanseinnhold og avtaler med foredragsholdere. o Informasjon og program for helgen går ut, og det tilrettelegges for påmelding. o Logistikk, hotellbooking, mat osv. planlegges og bestlles. Oktober 2018 Gjennomføring av konferansehelg 5. – 7. oktober 2018 på Quality Airport Hotel Gardermoen. November 2018 – februar 2019 o Ettersending av dokumenter fra konferansen og deltakerbevis o Spørreskjema går ut o Likepersonsutvalg gjennomfører ringerunde/oppfølgingsrunde til deltakere og andre relevante likepersoner o Planlegging av læringsmateriell (likepersonshefte og e-læring) sammen med likepersonsutvalg Mars 2019 – desember 2019 o Utvikling av tekst til likepersonshefte o Avtale med designbyrå o Layout o Kvalitetssikring og korrektur o Utvikling av e-læringsmateriell på grunnlag av likepersonshefte
Antall personer i målgruppen
250
Sluttrapport/artikler (pdf)
Sluttrapport – Den som vet hvor skoen trykker.pdf
Sammendrag
Bakgrunn
Forbundet er avhengig av motiverte og dyktige likepersoner som kan ta imot og være et kontaktpunkt og en samtalepartner for afasirammede og pårørende. Mange av våre tidligere ildsjeler begynner nå å bli slitne, og vi trenger å rekruttere nye. I tillegg må eksisterende likepersoner motiveres og stimuleres til å utvikle kompetansen sin.
Målsetting
Produktmålene er å arrangere en relevant, interessant og nyttig konferanse og utvikling av matariell basert på konferansetematikken. Effektmålene er kompetanseutvikling, motivasjon, nyrekruttering av likepersoner samt en mer aktiv likepersonordning.
Målgruppe
Prosjektets målgruppe er personer med afasi og pårørende som er likepersoner, eller som ønsker å bli likepersoner.
Antall personer i målgruppen
300
Beskrivelse av gjennomføring
Hvordan kurset og materiellet skal gjennomføres og hvilken metode som skal benyttes vil diskuteres i planleggingsfasen da vi ønsker at brukere og fagpersoner skal være med på beslutningene.
Fremdriftsplan
Januar – mars Planleggingsfase: Kontakt med erfarne afasikontakter. Tema og problematikk. Gjennomgå tilbakemeldinger fra tidligere konferanser. Strategi for å fange opp nye likepersoner. April – mai Endelig oppsett av konferansens aktivitetsplan og innhold sammen med brukere. Praktiske tiltak – hotellbooking osv. August Gjennomføring av kurset(todagers-kurs). Oktober – Desember Utvikling av materiell og e-læringsvideoer
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Forbundet er avhengig av motiverte og dyktige likepersoner som kan ta imot og være et kontaktpunkt og en samtalepartner for afasirammede og pårørende. Mange av våre tidligere ildsjeler begynner nå å bli slitne, og vi trenger å rekruttere nye. I tillegg må eksisterende likepersoner motiveres og stimuleres til å utvikle kompetansen sin.
Målsetting for prosjektet
Produktmålene er å arrangere en relevant, interessant og nyttig konferanse og utvikling av matariell basert på konferansetematikken. Effektmålene er kompetanseutvikling, motivasjon, nyrekruttering av likepersoner samt en mer aktiv likepersonordning.
Målgruppe
Prosjektets målgruppe er personer med afasi og pårørende som er likepersoner, eller som ønsker å bli likepersoner.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
300
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Hvordan kurset og materiellet skal gjennomføres og hvilken metode som skal benyttes vil diskuteres i planleggingsfasen da vi ønsker at brukere og fagpersoner skal være med på beslutningene.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar – mars Planleggingsfase: Kontakt med erfarne afasikontakter. Tema og problematikk. Gjennomgå tilbakemeldinger fra tidligere konferanser. Strategi for å fange opp nye likepersoner. April – mai Endelig oppsett av konferansens aktivitetsplan og innhold sammen med brukere. Praktiske tiltak – hotellbooking osv. August Gjennomføring av kurset(todagers-kurs). Oktober – Desember Utvikling av materiell og e-læringsvideoer
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Afasiforbundet søkte om midler til å organisere en likepersonskonferanse for nye og eksisterende likepersoner. Målgruppen var personer med afasi og pårørende som ønsker å bruke erfaringene sine til å hjelpe andre mennesker i samme situasjon som dem selv. Konferansen skulle inspirere, gi kunnskapspåfyll og bidra til nyrekruttering. Konferansedeltakerne skulle i etterkant følges opp via spørrekjema og telefonsamtaler. Et likepersonshefte skulle utvikles, samt e-læring.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effektmålene for prosjektet var kunnskapspåfyll, inspirasjon og nyrekruttering. Disse målene vurderer vi å ha oppnådd i stor grad. Under selve konferansen bidro flinke foredragsholdere til mye god kunnskaps- og erfaringsdeling, både av faglig- og erfaringsmessig art. Det ble også gode diskusjoner, rollespill, nettverksbygging, og deltakerne virket inspirerte. En liten stund etter konferansen ble det sendt ut spørreskjema. Dessverre fikk vi lav repons på disse spørreskjemaene. Likevel var de muntlige tilbakemeldingene under konferansen gode. Konferansen bidro også til rekruttering av nye likepersoner. Afasiforbundets likepersonsutvalg gjennomførte en ringerunde en stund etter konferansen for å følge opp deltakerne/likepersonene. Dette, og konferansen resulterte i et Afasiforbundet nå har klart å opprette en likepersonskoordinator i 23 av våre 27 lokalforeninger. Et nyttig informasjonshefte og e-læring ble også utviklet.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
250
Prosjektgjennomføring/Metode
Januar 2018 – september 2018 Planleggingsfase: o Planlegging av kursets innhold gjennom møter med Afasiforbundets likepersonsutvalg og en idedugnad som fant sted i april 2018. På idedugnaden deltok et utvalg likepersoner som ønsket å diskutere likepersonsordningen og som ønsket å gi innspill til den kommende konferansen. o Fastsetting av konferanseinnhold og avtaler med foredragsholdere. o Informasjon og program for helgen går ut, og det tilrettelegges for påmelding. o Logistikk, hotellbooking, mat osv. planlegges og bestlles. Oktober 2018 Gjennomføring av konferansehelg 5. – 7. oktober 2018 på Quality Airport Hotel Gardermoen. November 2018 – februar 2019 o Ettersending av dokumenter fra konferansen og deltakerbevis o Spørreskjema går ut o Likepersonsutvalg gjennomfører ringerunde/oppfølgingsrunde til deltakere og andre relevante likepersoner o Planlegging av læringsmateriell (likepersonshefte og e-læring) sammen med likepersonsutvalg Mars 2019 – desember 2019 o Utvikling av tekst til likepersonshefte o Avtale med designbyrå o Layout o Kvalitetssikring og korrektur o Utvikling av e-læringsmateriell på grunnlag av likepersonshefte
Resultater og resultatvurdering
Resultater: – Likepersonskonferansen ble holdt helgen 5. – 7. oktober på Quality Airport hotel Gardermoen: Har bidratt til kunnskapspåfyll, inspirasjon og nyrekruttering. – Notater fra konferansen: Ble sendt ut til alle deltakere i etterkant av konferansen. (legges ikke ved her av personvernhensyn) – Spørreskjema: Ble sendt ut til deltakere etter konferansen, men med lav respons dessverre. – Likepersonshefte: Har blitt et nyttig, informativt, inspirerende og afasivennlig hefte, som vi får gode tilbakemeldinger på. – E-læringsmateriell: Er en oppsummering av likpersersonsheftets innhold som er gjort tilgjengelig i Afasiforbundets e-læringsportal. – Sak om konferansen i medlemsbladet Afasiposten Resultatene må sees i sammenheng med punktet om effektmål.
Oppsummering og videre planer
Afasiforbundet syns at prosjektet har gitt positive resultater, og at vi nå har flere inspirerte likepersoner, og nye likepersoner. Afasiforbundet vil, i samarbeid med likepersonsutvalget fortsette å følge opp våre likepersoner med jevnlige telefonsamtaler. Vi ser at likepersoner har et behov for å møtes og utveksle erfaringer. Derfor vil vi fortsette å søke om finansiering til likepersonskurs fra Stiftelsen Dam og oppfordre våre lokalforeninger til å søke om lokale kurs. Vi vil fremover også ha et stort fokus på å gjøre likepersonsordningen mer kjent for potensielle brukere av ordningen.