Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Mange pasienter har lang reisevei og mange unge vegrer seg for sykehusopphold. Vi ønsker derfor å tilby desentrale og digitale tjenester som et tiltak for å øke tilgjengeligheten og bygge opp om det «utadvendte sykehuset». Den teknologiske utviklingen ligger godt til rette for at flere tjenester som bidrar til økt mestring av helsesituasjon kan ytes til pasientene utenfor sykehus. Behov for økt helsekompetanse underbygges i ny rapport fra Helsedirektoratet fra 2021. Økt helsekompetanse kan bidra til mindre bruk av helsetjenester og føre til at flere opprettholder deltagelse i arbeidslivet.
Målsetting for prosjektet
Målet med prosjektet er å sikre at aktuelle behandlings-, opplærings- og oppfølgingstilbud er tilgjengelige og tilpasset den enkeltes behov. Vi ønsker å styrke pasientens helsekompetanse og fremme samhandling mellom primær- og spesialisthelsetjenesten.
Målgruppe
Personer over 18 år med revmatisk sykdom i Innlandet som behersker norsk språk godt.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
23003000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
For å nå målene med prosjektet må det først detaljplanlegges hvordan behandlingstilbud utenfor sykehus skal bekjentgjøres for målgruppa og helsepersonell samt praktisk gjennomføres. I denne fasen er Elverum kommune, brukerutvalg og Elverum revmatikerforening sentrale samarbeidspartnere. Planlegging kan foregå digitalt og ved fysiske møter. I gjennomføringsfasen skal det gjennomføres sju temadager og minimum én gruppe poliklinisk rehabilitering som går over seks enkeltdager i gruppe med to ukers mellomrom, og med en individuell oppfølgingskonsultasjon etter to mndr. Oppstartsamlingen går over to dager. Det gis også tilbud om individuell oppfølging underveis. Pasientene utarbeider egne mål og tiltak. Det blir også mulighet for enkeltkonsultasjoner på Elverum. Temadager kan være diagnosespesifikke eller diagnoseuavhengige som eksempelvis «Fatigue» eller «Helse og arbeid». Evaluering og brukerinvolvering er viktige elementer i denne fasen for å se om mål om økt helsekompetanse og endrede levevaner oppnås. Et tredje område er å styrke samhandlingen mellom tjenestenivå. Dette vil foregå gjennom alle faser i prosjektet og vil først innebære informasjon og planlegging, deretter deltakelse i aktivitetene for så å være med i evalueringer.
Fremdriftsplan for prosjektet
2021: Informasjonsmateriell utarbeides, informasjonsmøte for brukere holdes, praktisk gjennomføring planlegges. 2022: Gjennomføre temadager og poliklinisk rehabilitering. Evaluering gjennomføres, etter temadager og midtveis, og hospitering tilbys. 2023: poliklinisk rehabilitering avsluttes, erfaringssamling for samarbeidsparter gjennomføres, data analyseres og sluttrapport skrives. Formidling av resultater planlegges.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
De fleste pasienter med revmatiske sykdommer er avhengig av regelmessig poliklinisk oppfølging i spesialisthelsetjenesten, og tidvis har de behov for innleggelse i sykehus. Gjennom prosjektet «Det utadvendte Revmatismesykehus» ønsket vi å tilrettelegge for at tjenestene kan ytes uten at pasientene trenger å komme til sykehuset, gjennom å flytte deler av tilbudet nærmere pasienten ved å tilby temadager og gruppebasert tverrfaglig undervisning og rehabilitering. Målgruppa for prosjektet er pasienter i Elverum kommune med revmatisk sykdom, herunder inflammatorisk revmatisk sykdom, fibromyalgi og artrose, som er over 18 år og beherske norsk skriftlig og muntlig. Målsetting for prosjektet er å utvikle en fleksibel modell innen revmatologisk behandling, styrke pasientens helsekompetanse gjennom tilbudene samt fremme samhandling mellom primær- og spesialisthelsetjeneste og utvikle en klar ansvars- og rollefordeling mellom nivåene i heletjenesten til pasientens beste.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Regionale temadagene ble gjennomført i forhold til opprinnelig prosjektplan som ble anonymt evaluert av deltakeren. Det som ikke ble gjennomført under prosjekttiden pga. manglende deltakelse til gruppebasert tverrfaglig undervisning og rehabilitering med mulighet for videre digital oppfølging med aktuelle behandlere i pasienters hjemkommune over en 12 ukers periode med 6 samlinger.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
57
Prosjektgjennomføring/Metode
I samarbeid med NRF avdeling Elverum og Elverum kommune ble det gjennomført tverrfaglige undervisningsdager (videre kalt temadager) regionalt. Temadagene var åpne for både pasienter etter henvisning fra lege og deres pårørende. Innholdet i temadagene var diagnosespesifikke og tilpasset pasienter med leddgikt, fibromyalgi og håndartrose I tillegg ble det arrangert temadag som ikke var spesifikt tilpasset diagnoser, men for– yrkesaktive pasienter med revmatisk sykdom som har utfordringer relatert til arbeid og fatigue. Det tverrfaglige teamet fra Revmatismesykehuset Lillehammer bestod av fysioterapeut, ergoterapeut, sosionom, kostveileder og revmatolog. Disse deltok i gjennomføringen av de regionale temadagene både fysisk og digitalt.
Resultater og resultatvurdering
Måloppnåelse i prosjektet har variert av forskjellige grunner. Vi har klart å gjennomføre deler av prosjektet som har gitt pasienter et opplæringstilbud i form av temadager. Vanskeligere ble det å gjennomføre et gruppebasert behandlings- og oppfølgingstilbud på grunn av manglende deltakelse av pasienter samt helsepersonell fra primærhelsetjenesten som ikke gav grunnlag til noen evaluering eller få svar på om pasientene har økt sin helsekompetanse, gjort endringer i levevaner, opplevd bedre livskvalitet, etc. eller om modellen kunne ha bedret samhandling mellom primær- og spesialisthelsetjeneste.
Oppsummering og videre planer
I dag arrangeres våre temadager både for de som vil møte opp fysisk på sykehuset og parallelt gis det digitalt slik at pasienter som ikke har kapasitet av helsemessige årsaker eller ikke kan komme til sykehuset pga. lang reisevei, får mulighet til å delta. Gruppetilbudet går som vanlig på Revmatismesykehuset. Prosjektet har blitt presentert i forskjellige fora og videre planlegges det å formidle prosjektet som en artikkel i samarbeid med veileder for prosjektet, professor emerita Anne Marit Mengshoel fra Universitetet i Oslo.