Diagnonsense
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Ane-Martha Tamnes Hansgård fikk sin første psykiatriske diagnose som 15 åring. Hun fikk over ti til i løpet av de neste 15 årene. Hun forsøkte å lage en film om å leve med en diagnose, men med nye diagnoser og stadig flere medisiner ble anstrengelsene avbrutt. I en alder av 30 år tar hun avstand fra diagnosene og venner seg av medisinene. Med fortiden på trygg avstand spør hun om diagnosene bidrar til å patalogisere normale følelsesmessige reaksjoner og livskriser? Filmen ønsker å belyse dette problemet ved å ta et kritisk blikk på dagens system og å se på om noe kan gjøres for å endre det.
Målsetting for prosjektet
Å nå ut til så mange som mulige i den primære målgruppen, da de er mest sårbare. Visninger via kinodistribusjon, event-baserte kinovisninger, TV og online. Avholde arrangement rundt i Norge sammen med fagfolk og brukerorganisasjoner for å åpne til debatt og diskusjon rundt tematikken.
Målgruppe
Forebygging: Unge kvinner mellom 14 -26 år. Rehabilitering: Fagpersoner i psykiatri/omsorgsyrker Håp til de som er/har vært i psykiatrien og pårørende.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
300000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Regissør Ane-Martha Tamnes Hansgård vil ha ansvar for det kunstneriske innholdet i filmen, og Andrew Grant vil være ansvarlig for produksjonen. Øyvind Gregersen er prosjektleder. Alle jobber i produksjonsselskapet Mattima Films. Vi jobber mot nasjonal kinodistribusjon etterfulgt av visning på TV/web-TV. Vi er i dag i dialog med NRK om visning på deres plattformer. I forbindelse med kinodistribusjon har LOI fra den norske distributøren Tour de Force og vi har også en intensjonsavtale med de franske salgsagentene Cats & Docs for det internasjonale markedet. De siste årene har vi gjort store mengder research på tematikken og vi har opparbeidet et stort internasjonalt nettverk bestående av både brukere, tidligere brukere og fagpersonell. Vi har valgt ut sterke stemmer, eksempelvis fra den tidligere DSM-komiteen, norske psykologer og tidligere brukere som sammen har engasjert seg for å kjempe frem en endring. De ulike medvirkende sammen med Ane-Marthas personlige engasjement og fortid i psykiatrien vil belyse forskjellige aspekter av tematikken. Pilot (9 min.): https://vimeo.com/254269403 passord: diagnonsensepilote
Fremdriftsplan for prosjektet
I 2019 vil prosjektet etter planen være fullfinansiert og produksjonen starter. I løpet av året vil vi gjennomføre opptak av rekonstruksjoner, møter mellom protagonist og medvirkende, opptak i filmstudio. På slutten av året logges materialet. På nyåret 2020 starter postproduksjon, med tre faser klipping, jobbing med grafiske animasjoner og musikk. Prøvevisning på høsten og lås av klipp på slutten av året. Lansering nyåret 2021.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Diagnonsense er en selvreflekterende dokumentar av regissør Ane-Martha Tamnes Hansgård, som skildrer hennes erfaringer med gjentatt diagnoseutredning i en periode på over 15 år. Gjennom privat arkivmateriale gir filmen et ærlig, gripende og tidvis også humoristisk innblikk i en fragmentert oppvekst. Målsettingen er å skape forståelse og empati for personer med lignende utfordringer, samt å gi publikum innsikt i hva psykiatriske diagnoser innebærer, og hvordan gjentatt diagnostisering i tildig alder kan påvirke unges naturlige identitetsutvikling. Filmens primære målgruppe er unge voksne og voksne som interesserer seg for temaer rundt mental helse, pårørende, samt helsepersonell. Bakgrunnen for prosjektet ligger i regissørens personlige opplevelser og ønske om å bruke film som medium for å belyse kompleksiteten i det å leve med psykiske diagnoser og å belyse hvilke utfordringer som kan oppstå i behandling av ungdom i sårbare situasjoner.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Diagnonsense har delvis oppnådd de oppsatte effektmålene, særlig med tanke på publikums mottakelse og formidlingen av psykisk helse. Filmen hadde premiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival 2024, der den fikk stående applaus og svært positive tilbakemeldinger. Visninger på Kosmorama og NordicDocs bekreftet igjen at filmens resonnerer hos et bredt publikum. Førpremierer for ungdomstrinnet har vist at filmen også appellere til et ungt publikum, og en visning for fagmiljøet på en fagdag i regi av Helse Vest fremhevet betydningen av filmen i deres arbeid med psykisk helse. På grunn av forsinkelser er ikke alle tiltakene gjennomført, men vi vil fortsette arbeidet i 2025 for å nå målgruppen. I samarbeid med WSO og filmdistributør planlegges visninger med regissør, lokale fagpersoner og helseorganisasjoner. Dialog med NRK om innkjøp av filmen pågår, noe som vil bidra til å nå et anda bredere publikum og styrke filmens effekt nasjonalt.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
2000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført med fokus på grundig planlegging, fleksibilitet og tett samarbeid med fagmiljøer for å sikre både autentisitet og relevans. En sentral del av prosessen var samarbeidet med den prisbelønte filmskaperen Margreth Olin, som bidro med faglig veiledning i utviklingen av filmens narrative struktur. Hennes innsikt hjalp teamet med å finne balansen mellom det personlige og det universelle, for slik å sikre at filmen ville appellere til målgruppen. Filmen deltok også på den internasjonale workshopen Doc. Inkubator, der erfarne fagpersoner innen dokumentarfilm ga viktige tilbakemeldinger som bidro til å styrke filmens uttrykk. Opptakene ble gjennomført i Norge og Berlin, og postproduksjonen inkluderte flere klippefaser med tilbakemeldinger fra dramaturger, testpublikum og klippere. Prosjektet ble forsinket på grunn av koronapandemien, som påvirket logistikk, reiser og muligheten for fysisk samarbeid. Til tross for disse utfordringene ble filmen fullført med høy kunstnerisk kvalitet. Den formidler regissørens personlige historie på en ærlig og gripende måte, og belyser tematikken på en måte som resonnerer hos publikum.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet har fått svært positive tilbakemeldinger etter visninger på Tromsø Internasjonale Filmfestival, Trondheim Kosmorama og NordicDocs Filmfestival. Festivalene har vist at filmen engasjerer et bredt publikum på tvers av alder og bakgrunn. I tillegg har foreløpige skolevisninger vist at filmen skaper sterk tilstedeværelse blant ungdom, med lærere som har bemerket filmens sjeldne evne til å engasjere. Filmen ble også vist på fagdagene i regi av Helse Vest, hvor tilbakemeldingene fra fagpersoner har vært utelukkende positive, noe som bekrefter filmens relevans i profesjonelle sammenhenger. I anledning Verdensdagen for psykisk helse ble det arrangert en vellykket førpremiere på Kunstnernes Hus, etterfulgt av en samtale med regissør og Mette Ellingsdalen fra WSO. Dette ga verdifulle erfaringer for fremtidige arrangementer. Samlet har prosjektet fått bred anerkjennelse og bidratt til økt bevissthet om psykisk helse.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet har fått svært positive tilbakemeldinger etter visninger på flere anerkjente filmfestivaler og skolevisninger. Filmen har engasjert et bredt publikum og fagmiljøer, og bidratt til økt bevissthet rundt psykisk helse. I 2025 planlegger vi visninger rundt om i landet, i samarbeid med WSO og lokale aktører. Vi er også i dialog med NRK om innkjøp av filmen, noe som vil bidra til å nå et enda større publikum. Dette er viktige steg i å videreføre filmens budskap og skape flere refleksjoner om temaet psykisk helse.