Dig In – smart mat for ungdom

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Forskning viser at ungdom som må flytte alene på hybel sliter med overgangen til alenetilværelsen. Både ungdom som flytter fra hjemstedet for å fullføre videregående skole, men spesielt ungdom som er under ettervern i regi av barnevernet. Samtidig viser Ungkost 3 et for høyt inntak av mettet fett, tilsatt sukker, og for lite frukt, grønnsaker og fisk blant ungdom. Prosjektet Dig In – smart mat for ungdom er en videreutvikling av et pågående prosjekt. Kurset gir ungdom opplæring i matlaging, økonomistyring og helse. Sanitetskvinner landet rundt bidrar med frivillig innsats som kursholdere.

Målsetting for prosjektet

Etter Dig In-kurs skal ungdom ta i bruk det de har lært om smarte livsstilsvalg i hverdagen. Bruke oppskriftene de har lært på kurset, ta riktige matvarevalg i butikken, ha riktig oppbevaring av mat hjemme, prioritere innkjøp ut ifra egen økonomi og ta vare på sin egen helse.

Målgruppe

Primærmålgruppen er ungdom som bor alene som er under ettervern i regi av barnevernet mellom 18-23 år. For sekundær målgruppe se prosjektbeskrivelse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

380

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet har tre tiltak: 1. Dig In – smart mat for ungdom, kurs for aleneboende ungdom, 2. Prosjektleder/ernæringsrådgiver i N.K.S. skal videreutvikle eksisterende kursmateriell om kosthold og ernæring, 3. Prosjektleder/ernæringsrådgiver i N.K.S. skal utvikle et opplæringskurs for frivillige Dig-In kursholdere. Se prosjektbeskrivelse for mer detaljer rundt aktivitetene.

Fremdriftsplan for prosjektet

Start i juni 2019 og varer til juni 2021. Prosjektleder har løpende kontakt med lokalforeninger (LF) og lokale barnevernskontorer, utvikle kursmateriell, spørreskjema og opplæringskurs, totalt 20 nye LF starter Dig In-kurs i perioden, minst 10 eksisterende LF opprettholder sin aktivitet, prosjektleder evaluerer prosjektet og skriver sluttrapport. Se prosjektbeskrivelse for detaljert fremdriftsplan.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Dig In-kostholdskurs for ungdom ble startet som en aktivitet i Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) i 2016. Aleneboende ungdom møter utfordringer som å mestre hybellivet alene, som å ta de smarte matinnkjøpene og matlaging. Mange mangler slik kunnskap når de flytter tidlig hjemmefra. Ved å arrangere Dig In-kurs ønsker N.K.S å hjelpe ungdom til å få gode vaner med hensyn til kosthold, matlaging, budsjettstyring og livsstil når de flytter for seg selv. Hovedmålet var å bidra til å utjevne sosiale helseforskjeller og gi økt livskvalitet hos ungdom som bor alene, og redusere tilfeller av livsstilsykdommer på lang sikt. Målgruppen for prosjektet var primært ungdom mellom 18-23 år som er under ettervern i regi av barnevernet. Sekundært ønsket vi også å nå aleneboende ungdom mellom 15 og 23 år som har/skal flytte på hybel for å fullføre skole, eller må flytte av andre grunner.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I løpet av prosjektperioden fra 2019-2022 har 15 foreninger blitt tildelt oppstartstilskudd. De fleste fikk tilskudd i 2022, da pandemien gikk mot slutten. Vi har rekruttert en rekke nye foreninger til prosjektet, og har også fått direkte henvendelser fra mulige frivillige som ønsker å bidra på Dig In-kurs flere steder i landet. Basert på antall foreninger som har holdt kurs i løpet av prosjektperioden, har vi beregnet at om lag 200 ungdommer har deltatt på Dig In-kurs i løpet av prosjektperioden. I prosjektbeskrivelsen satte vi klare mål for hvor mange vi ønsket å nå i primær- og sekundær-målgruppen. Vi så imidlertid underveis at primærmålgruppen var utfordrende å nå, og pandemien gjorde dette arbeidet ytterligere komplisert. Vi har derfor fokusert mer på å nå ut til sekundærmålgruppen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

200

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet hadde oppstart i juli 2019. I første halvår ble det jobbet med å opprette kommunikasjon med personer og institusjoner som hadde direkte kontakt med ungdommer under ettervern. I oktober 2019 ble det arrangert en erfaringssamling for 17 frivillige som ønsket å starte opp med Dig In. Fra mars 2020-mars 2022 var det en rekke utfordringer med å gjennomføre prosjektet som planlagt som følge av koronapandemien. Dig In er en aktivitet som det viste seg å være nærmest umulig å drive under en pandemi på grunn av restriksjoner på fysiske treff og hjemmeskole for målgruppen. Prosjektleder hadde jevnlig kontakt med lokalforeningene for å motivere til oppstart av kurs så fort det lot seg gjøre. For å tilpasse oss den nye situasjonen der mye måtte gjennomføres digitalt fremfor fysisk, ble det utviklet e-læringskurs om Dig In for frivillige. Per januar 2023 har kurset hatt over 250 besøk. I juni 2022 var det en samling om barn og unge med 50 frivillige fra organisasjonen. Dig In var en stor del av sesjonen, og vi informerte om aktiviteten og la til rette for utveksling av erfaringer. I november 2022 gjennomførte vi en Dig In-samling i Lillestrøm med 17 deltakere.

Resultater og resultatvurdering

En kort oppsummering av rapportene vi har fått inn fra lokalforeningene sier blant annet: – Dig In har blitt arrangert på skoler, ungdomsklubb og i lokalforeningers egne lokaler. – Noen har gjennomført matlagingskurs med store grupper ungdommer (inntil 20 stykker) mens andre har hatt mindre grupper (4-6 stykker). – Flere samarbeider med lokale fagpersoner om teori-delene i kurset. For eksempel hadde noen invitert inn namsmannen for å snakke om økonomiske forpliktelser og hva som skjer når de ikke følger med på pengebruken. Elevene synes det var svært lærerikt. Mat og helsefagslærere og ernæringsfysiologer har også vært gode fagpersoner i mange samarbeid. Vi har foreløpig ikke mottatt utfylte evalueringsskjemaer fra deltakerne. Flere lokalforeninger måtte utsette kursene til 2022/2023, og vi vil jobbe med å innhente evalueringsskjemaer i første halvdel av 2023.

Oppsummering og videre planer

Flere lokalforeninger har fått interesse for kosthold og matlaging for ungdom. Vi har gjort oss nyttige erfaringer med rekruttering, utvikling av digitale verktøy, gjennomføring av både digitale og fysiske samlinger og samarbeid med ulike aktører. Vi har erfart at Dig In-kurs kan være krevende å gjennomføre for foreningene. Etter å ha utviklet en lavterskel-variant i tillegg til det originale kurset, har vi fått flere med på aktiviteten. Vi ser samtidig på muligheten for å inkludere andre familiemedlemmer til ungdommene i kursene for å bidra til gode vaner i hele familien.

Prosjektleder

Stine Nordhagen

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Dig In – smart mat for ungdom
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2019: kr 893 000, 2020: kr 883 000
Startdato
01.07.2019
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet