Digital høytlesning, Hobbyrommet og Stuekonsertene

Søknadssammendrag

Vi ønsker gjennom plattformen Fellesskap for seniorer å videreutvikle to aktiviteter, samt etablere en ny aktivitet: Stuekonsertene, Digital høytlesning og Hobby-rommet.

Stuekonsertene er konserter sendt fra artistenes egen stue. N.K.S. har under pandemien invitert kjente artister til å holde digitale konserter fra sin egen stue. Vi har hatt artister som Trygve Skaug, Solveig Slettahjell og Espen Grjotheim. Denne formen har vært uvant for artistene, men det gir nærhet til publikum at artistene sitter sårbare foran et direktesendt kamera. Formen gir en form for fellesskap som ikke oppleves like nært i polerte sendinger på TV.

Vi har utviklet direktesendt Digital høytlesning med Ine Hoem som leser sin far, Edvard Hoem, sine romaner om norsk utvandring til Amerika fra slutten av 1800-tallet. Vi vil også kunne få andre forfattere eller skuespillere til å lese for oss. Direktesendt høytlesning har en annen effekt på publikum enn lydbok. Ved å se den som leser er konsentrasjonen og nærværet mer tilstede, også ved at leseren kommenterer innholdet underveis, og hjelper lytteren til å sammenfatte essensen og de lyriske sammenhengene.

Et helt nytt tiltak vi ønsker å innføre for ytterligere å motivere til aktivitet, er
Hobby-rommet med videokonferanse der brukerne også kan delta live. Vi vil bruke tjenesten «Rooms» som minner om Zoom/Teams, men er enklere å logge seg inn på for seniorer som håndterer Facebook. Her vil vi legge opp til felles samtaler og undervisning i hobby-aktiviteter som interesserer målgruppen: fugleliv, frimerker, strikking, snekring, maling, brodering, lappeteknikk. Vi vil inspirere på grunnlag av egen og innleide gjesters kompetanse, men også gi stort rom for at deltakerne selv har mye de kan gi hverandre av erfaringer. Bruken av «Rooms» vil introduseres gradvis, slik at de eldre får erfare hvordan videokonferanser kan oppleves nært og være til inspirasjon i eget liv.

Prosjektleder

Ane Lillian Tveit

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
Digital høytlesning, Hobbyrommet og Stuekonsertene
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
Kr 700.000
Startdato
28.06.2021