Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Partnervold rammer mange kvinner og den har økt kraftig under koronatiltakene. Likevel bruker voldsutsatte akutte helsetjenester, politi og rettsapparat i liten grad. For å nå flere må vi derfor utvikle nye «lavterskelmetoder». Videre mangler det fortsatt kompetanse rundt voldsutsatte innvandrerkvinner i helse- og sosialtjenester. For å øke den trengs det en målrettet og strukturert dialog mellom brukere og representanter fra hjelpeapparatet. Resultatene fra disse dialogene skal brukes som grunnlag for utviklingen av et nytt kurstilbud.
Målsetting for prosjektet
Hovedmål: Bevisstgjøre og støtte kvinner utsatt for partnervold Delmål: 1. Øke lokalsamfunnets bevissthet om partnervold og veien ut (nå 10.000 personer) 2. Øke ferdighetene til helse- og sosialarbeidere (50) i sitt arbeid i møte med kvinner med minoritetsbakgrunn utsatt for partnervold
Målgruppe
Hovedmålgruppen er kvinner utsatt for partnervold med og uten innvandrerbakgrunn og fagfolk i helsetjenester som støtter dem.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
5500
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
1. Podkast A. Produsere en podkast. Vi vil produsere åtte episoder hvor hver episode vil bestå av et intervju med en kvinne som har opplevd partnervold og et intervju med forsker og/eller behandler B. Distribuering. Publisere og markedsføre podkast. Organisere samtaler rundt den 2. Rundebordssamtaler med representanter fra tjenesteapparatet og brukere med minoritetsbakgrunn Formålet med rundebordssamtalene er å drøfte konkrete utfordringer, problemstillinger og løsninger. Vi planlegger fire rundebordssamtaler med fem deltakere hver (2-3 brukere og 2-3 representanter fra tjenesteapparat et). Løsningene danner grunnlag for webinaret, og brukerne blir med på å utforme den 3. Webinar for helse- og sosialarbeidere A. Utvikle et webinar om minoritetskvinner utsatt for partnervold. Vi vil fokusere på behovene og utfordringene til de som jobber i krisesentre og andre støtteorganisasjoner for voldsutsatte kvinner. En kortform av webinaret publiseres som presentasjon B. Rekruttere 40 deltakere og gjennomføre webinar (1-2 dager hver) 4. Ferdigstilling og fortsettelse A. Publisere en videopresentasjon og en prosjektrapport om alle aspekter ved prosjektet B. Sikre videre utnyttelse og søke støtte til forskning
Fremdriftsplan for prosjektet
Del 1. Forberedelse av podkasten (md. 1-2). Produsere og publisere podkasten (md. 3-9) Del 2. Utvikling av rundebordssamtalene (md. 3). Gjennomføring og analyse (md. 4-6) Del 3. Forberedelse, rekruttering, gjennomføring og evaluering av webinaret (md. 6 -12) Del 4. Prosjektet og resultatene vil formidles gjennom videopresentasjon og en skriftlig prosjektrapport. (md. 11-12)
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Partnervold rammer mange kvinner og den har økt kraftig under koronatiltakene. Likevel bruker voldsutsatte akutte helsetjenester, politi og rettsapparat i liten grad. For å nå flere må vi derfor utvikle nye «lavterskelmetoder». Videre mangler det fortsatt kompetanse rundt voldsutsatte innvandrerkvinner i helse- og sosialtjenester. For å øke den trengs det en målrettet og strukturert dialog mellom brukere og representanter fra hjelpeapparatet. I tillegg trengs det et nytt målrettet kurstilbud. Hovedmålgruppen var kvinner utsatt for partnervold med og uten innvandrerbakgrunn og fagfolk i hjelpeapparatet som støtter dem. Hovedmålet var: Bevisstgjøre og støtte kvinner utsatt for partnervold. Delmål 1: Øke lokalsamfunnets bevissthet om partnervold og veien ut (nå 10.000 personer) Delmål 2: Øke ferdighetene til helse- og sosialarbeidere (50) i sitt arbeid i møte med kvinner med minoritetsbakgrunn utsatt for partnervold.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Delmål 1: Vi hadde minst 4.600 podkastlyttere totalt, og episodene ble avspilt rundt 32.000 ganger. I tillegg nådde vi titusenvis flere gjennom arrangementet, Facebook-siden, annonser, plattformene selv og mediekampanjen/avisartikler. Delmål 1 er dermed oppfylt. Delmål 2: Totalt 67 fagfolk som bistår kvinner som har blitt utsatt for partnervold, deltok i våre nyutviklede webinarer. Dette inkluderte helse- og sosialarbeidere (51) og studenter (16) innen psykologi og medisin. Opplæringsinnholdet ble delt ut til deltakerne som planlagt, og filene er lastet opp på prosjektets nettside og sosiale medieplattformer. I tillegg økte vi kompetansen i hjelpeapparatene gjennom rundbordssamtaler med representanter fra 12 institusjoner. Vi har utarbeidet en handlingsrettet oppsummering og syntese av samtalene, som vi deler på nettsiden vår. Disse ressursene bidrar til å bygge nettverk, lage strategi for kompetanseheving og sikre kvalitet i tjenestene. Delmål 2 er dermed oppfylt.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
15000
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi produserte åtte episoder av podcasten «Ut av Stillheten – Historier om partnervold». med Filt Produksjonsselskap i Oslo. Kildene som ble intervjuet inkluderte ni brukere (kvinner, personer med funksjonsnedsettelser, LGBTQ) og ti eksperter. Prosjektgruppen rekrutterte og valgte ut kildene med minoritetsbakgrunn. Vi markedsførte podkasten gjennom følgende tiltak: (1) lanseringsarrangement på Domus juridica, (2) legge ut på sosiale medier og betalte annonser, (3) sentral nettside på PSI og Facebook side, og (4) sluttkampanje med Hensikt byrå – betalte annonser og mediearbeid/avisartikler. Deretter gjennomførte vi fire rundbordssamtaler med 13 representanter fra hjelpeapparatet og brukere om å ivareta kvinner med minoritetsbakgrunn utsatt for partnervold. Vi tilrettela for erfaringsutveksling med vekt på å lære fra hverandre og finne forbedringspotensial. Vi sendte ut en samlet rapport om potensial for nettverksbygging og forbedring. Til slutt utviklet vi et kurs om dette temaet. 67 fagpersoner deltok i 5 kurs (2 samlinger hver). Den skriftlige evaluasjonen viste at deltakerne lærte mye, og hjalp oss til å forbedre opplegget. Et fagforedrag med 17 deltakere avrundet tilbudet.
Resultater og resultatvurdering
Gitt den store rekkevidden til podcasten, håper og tror vi at vi kunne støtte kvinner i voldelige forhold med å finne en vei ut. De som allerede har forlatt en voldelig partner kunne få både emosjonell og praktisk støtte gjennom podcasten. Prosjektgruppen lærte mye gjennom prosjektperioden. Studentene fikk en intens opplæring i alle aspekter ved gjennomføring av et prosjekt. Brukerne satte pris på muligheten til å bidra til å skape bevissthet og støtte andre kvinner som ønsker å komme seg ut av voldelige forhold. PSI kunne utvide nettverket gjennom prosjektet og mange studenter deltok på webinarene. Prosjektet også støttet opp under NKS sitt arbeid for kvinnehelse, særlig programmet «ressursvenn» som kunne øke kompetansen gjennom podkasten. Rundbordssamtalene muliggjorde at tjenesteutøvere og brukere kunne bygge nettverk og lære sammen hva som fungerer og hva som trenger forbedringer. Deltakerne satte pris på denne muligheten. Vi vurderer resultatene som svært positive.
Oppsummering og videre planer
Gjennom en profesjonell og informativ podcast, samt kampanjen rundt den, klarte vi å bringe temaet partnervold inn i den offentlige debatten i Norge. Vi tror dette har bidratt til økt kunnskap om partnervold og støttet voldsutsatte kvinner. Vi utviklet og testet et kurs og en foredrag og arrangerte en rekke rundbordssamtaler med representanter av hjelpeapparatet. Vi anbefaler tjenestene å omsette de forslåtte tiltakene og å kurse medarbeidere i kulturell kompetanse og partnervold. Vi tilbyr ressurser og faglig veiledning for å lykkes med denne prosessen.