Dissimilis for alle Akershus og Buskerud

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Dissimilis har i mange år jobbet for likeverd og livskvalitet for mennesker med spesielle behov. Med bakgrunn i erfaringene fra musikkprosjektet på Ullevål, både når det gjelder manglende tilbud blant målgruppen og oppslutningen rundt prosjektet, er det naturlig å anta at barn og familier med minoritetsbakgrunn i andre områder også opplever en lignende situasjon. Dissimilis kompetansesenter ønsker derfor å utvikle et tilsvarende prosjekt i Akershus og Buskerud.

Målsetting for prosjektet

Kvantitative: Etablere et musikktilbud for minoritetsbarn/familier i Akershus og Buskerud. Øke deltakere med minoritetsbakgrunn ved Dissimilis kompetansesenter. Kvalitative: Bidra til opplevelse av tilhørighet og verdighet. Bidra til aksept for eget barns utviklingshemming.

Målgruppe

Familier med minoritetsbakgrunn og barn med utviklingshemming i Buskerud og Akershus.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil fra høsten 2017 ha jevnlige musikksamlinger for å bygge relasjon til målgruppen og deres foreldre/pårørende. På den måten søker vi å bygge bro slik at målgruppen vil starte opp på Dissimilis kompetansesenter i Sandvika, hvor de blir en del av et større sosialt og kreativt miljø. Her vil vi fokusere på integrering av både foreldre og barn. Vi vil gjennomføre månedlige musikksamlinger, som fortrinnsvis vil finne sted i nærhet til familienes bosted. Det er derfor aktuelt å undersøke muligheten til å gjennomføre musikkstundene ved barnehabiliteringsavdelingene. Erfaringer fra Ullevål har vist at det er lavere terskel for familiene å møte opp på et sted der de allerede er kjent. Et alternativ kan være å ha samlingen på en helsestasjon eller i være lokaler på Kompetansesenteret. Brobyggingen skjer gjennom musikk og lek, hvor fokus ligger på: Trygghet og glede Mestring Utvikling av talespråk og motorikk Sosialisering og integrering Læring av sosiale ”koder” (grenser, ta plass, vente på tur, samarbeid, kommunikasjon) Rytmikk Lære sanger/å synge Spille på instrumenter

Fremdriftsplan for prosjektet

Vårsemesteret 2017: Administrativt forarbeid; oppstart samarbeid, møter og planlegging. Høstsemesteret 2017: Oppstart musikkstunder Buskerud og Akershus; tilsammen 8 samlinger i løpet av høsten, 4 i hvert område. Evaluering ved slutten av semesteret. Vårsemesteret 2018: Månedlige musikkstunder; tilsammen 8 samlinger. Høstsemesteret 2018: Månedlige musikkstunder; tilsammen 8 samlinger. Evaluering av prosjektet for videreføring på fast basis.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Dissimilis’ målgruppe er mennesker med utviklingshemming og andre funksjonsnedsettelser. Målgruppen for prosjektet har vært barn og unge med utviklingshemming og deres familier/pårørende. Prosjektet har vært spesielt rettet mot familier med minoritetsbakgrunn. Vår grunnleggende virksomhetside er å skape livskvalitet for mennesker med utviklingshemming og funksjonsnedsettelser gjennom å tilby kulturaktiviteter som gir positive opplevelser, mestring og anerkjennelse. Dette har også vært bærende for prosjektet i det vi har erfart et behov for tilbud til denne spesifikke målgruppen. Målsettingene for prosjektet har vært å etablere musikktilbud for minoritetsbarn/familier i Akershus og Buskerud og øke deltakere med minoritetsbakgrunn ved Dissimilis kompetansesenter. Våre målsettinger av kvalitativ art var å bidra til opplevelser av tilhørighet og verdighet, å bidra til økt aksept for eget barns utviklingshemming og bidra til positiv synliggjøring av målgruppen i minoritetsmiljøer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har gjennom prosjektet etablert to musikktilbud, som fra 2019 videreføres på fast basis. Vi har også utvidet vårt nettverk og har per i dag et større nedslagsfelt for informasjonsformidling både om dette tilbudet og øvrige tilbud ved senteret. Vi har opplevd økning i henvendelser fra foreldre til barn og unge, og har tatt imot nye elever ved senteret som oppgir å ha fått kjennskap til oss gjennom våre nye samarbeidsinstanser. Våre instruktører har gjennom prosjektperioden erfart av at samlingene har ledet til mange positive opplevelser av fellesskap og tilhørighet. Samværet i etterkant av musikkstundene har gott rom for mange gode samtaler og samhandling mellom deltakerne i tilbudene. Musikkstundene har gitt rom for positive opplevelser gjennom musikk og utfoldelse, og våre instruktører har her stort fokus på å understøtte og anerkjenne den enkeltes bidrag inn i gruppen, om det er av musikalsk eller sosial art.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

180

Prosjektgjennomføring/Metode

I vår søknad om støtte var det planlagt administrativt forarbeid våren 2017, og deretter oppstart av månedlige musikksamlinger i Buskerud og Akershus. Prosjektet ble igangsatt ihht planen og gjennomføringen i Akershus fulgte også oppsatt plan. Som beskrevet i framdriftsrapporten, erfarte vi at det tok lenger tid å få kontakt med potensielle samarbeidspartnere i Buskerud. Et lokalt samarbeid og lokal forankring av prosjektet er helt avgjørende og det var derfor ikke mulig å igangsette aktiviteter før dette var på plass. Forutsetningene for oppstart ble derfor annerledes enn forutsett, slik at oppstarten her ble forskjøvet til januar 2018. Bortsett fra dette har prosjektet blitt gjennomført ihht fremdriftsplan.

Resultater og resultatvurdering

Takket være midler fra Extrastiftelsen, kunne vi i 2017 starte arbeidet med etablering av prosjektet «Dissimilis for alle i Buskerud og Akershus», og med dette skape muligheter for deltakelse i sosiale og musikalske fellesskap barn med utviklingshemming og minoritetsbakgrunn og deres familier. Aktivitetene har hatt god oppslutning, og vi opplever å ha nådd ut til mange nye barn med familier og/eller støttepersoner, som ellers ikke ville ha hatt tilgang til et tilsvarende tilbud i sitt nærmiljø/region. Vi har gjennom prosjektperioden vært i kontakt med rundt 50 barn, og totalt 180-200 personer med foreldre, søsken, boliger og andre instanser. Deltakere i aktivitetene har gitt uttrykk for glede og interesse under samlingene og i etterkant. Vi har erfart at det å møtes gjennom sang og musikk, både for barn, foreldre og instruktører, gir positive opplevelser og at gir grunnlag for utvikling og deltakelse i sosiale fellesskap.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har gitt grunnlag for å starte opp gode aktivitetstilbud, som vi nå ser mulighet for å videreføre med egne midler. Med positive og nyttige erfaringer fra etableringsprosessen, og gode tilbakemeldinger fra målgruppen, ønsker vi nå å legge til rette for enda flere tilbud rundt om i landet. Vi jobber derfor med å utvikle en kurspakke, der vi ønsker å skape aktivitet gjennom å kurse lokale aktører, eks kulturskoler, til selv å gjennomføre musikksamlinger.

Prosjektleder

Silje Kristine Ask

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Dissimilis for alle Akershus og Buskerud
Organisasjon
Dissimilis Norge
Beløp Bevilget
2017: kr 52 000, 2018: kr 59 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet