Doavis for elever i Videregående skole

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er flere grunner til at det er behov for en Doavis som gir informasjon om seksuell- og psykisk helse for ungdom fra 16 til 19 år. Elevene i videregående skole har høyere selvrapportering på psykisk uhelse enn noen gang før. De rapporterer at de opplever stress og press når det gjelder skoleprestasjoner, utseende og i sosiale sammenhenger. Elevene ønsker selv mer informasjon om sex, grensesetting og overgrep og påpeker at de får for lite og for dårlig informasjon i seksualundervisninga. Ei Doavis-pakke utviklet spesielt for denne aldersgruppen vil kunne svare på disse utfordringene.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet for prosjektet er å styrke elever i videregående skole sin evne til å ivareta egen seksuelle og psykiske helse. Gjennom åtte utgaver av Doavisa vil vi spre god og relevant informasjon om kropp, identitet og seksualitet. Doavisa spres til minst 40 videregående skoler.

Målgruppe

Målgruppen er elever i videregående skole. Altså, ungdommer mellom 16-19 år.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Hovedtiltaket i prosjektet er å utvikle åtte ulike utgaver av Doavisa som spenner over tema som psykisk helse, sex, grensesetting, rus, stress, press og sosial kontroll. Til sammen skal disse dekke et helt skoleår og byttes ut hver 5-6 uke. Distribusjon vil foregå etter den metoden vi har utprøvd for Doavisa for ungdomsskoler; via frivillige i lokale sanitetsforeninger rundt omkring i landet. Foreningene inngår selv avtaler med skolene og skifter aviser. Sanitetskvinnene sentralt sprer informasjon om Doavisa til sine lokalforeninger. I tillegg vi utvikle veiledere for sanitetsforeningene, skolen samt foreldre og andre voksenpersoner som møter elevene utenfor skoletid. KUN og SUKS vil,i samarbeid med referansegruppe, elevstyre samt elevtjeneste på vår pilotskole ha hovedansvaret for å utvikle doavisene. NKS vil ha som hovedoppgave å bidra med informasjonsspredning i sine kanaler samt rekruttering av lokallag.

Fremdriftsplan for prosjektet

August 2020 Oppstartsmøte i Prosjektgruppa September 2020 Møte med elever ved Steinkjer vgs. September – Desember 2020 Utvikle åtte utgaver av Doavisa Januar – Mars 2021 Ferdigstilling og trykking Mars 2021 Lansering på Pilotskole Mars 2021 Møte med elever ved Steinkjer vgs. Mars – Juni 2021 Markedsføring og salg Juni 2021 Evaluering og rapportering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet med Doavisa har vært å styrke ungdommers evne til å ivareta egen seksuelle og psykiske helse gjennom god og relevant informasjon om kropp, identitet og seksualitet. Vi har utarbeidet et kvalitetssikret materiale som treffer målgruppa og speiler en mangfoldig ungdomsgruppe. Den leverer god og riktig informasjon til elever om tema de ellers kan synes det er vanskelig å spørre noen om. Den gir rom for refleksjon til den enkelte og muliggjør diskusjoner ungdom imellom. Når avisene er hengt opp inne på do, kan ungdommene lese uforstyrret og reflektere over tema. Primærmålgruppe for Doavisa har vært elever i videregående skole/ ungdom i alderen 16-19 år. I tillegg har målet vært at doavisa skal være relevant for mange grupper ungdommer, inkludert etniske og seksuelle minoriteter, samt ungdom med funksjonshemming. Sekundærmålgruppe for Doavisa har vært lærere, helsesykepleiere, andre voksne ved skolene, samt foreldre og voksenpersoner som er i kontakt med ungdommene utenfor skoletiden.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Hovedmålet i prosjektet har vært å utvikle 8 utgaver av Doavisa for videregående skole og det har vi gjennomført. Vi har også utviklet veiledere for saniteten og skolene, noe som er ett av delmålene. Når det gjelder promotering og distribusjon av doavisene har promotert og distribuert via digitale kanaler, men ikke nådd målene satt i prosjektsøknaden når det gjelder fysisk promotering. Desverre har korona gjort at vi ikke har fått promotert doavisa på fysiske arenaer. Korona har og forsinket vår prosess med utviklingen av avisa på grunn av at møter med pilotskole, elevråd osv har blitt utsatt. Dette har gjort at vi har kommet senere i gang med å selge Doavispakkene enn forespeilet i søknaden. Så vi har ikke solgt det antallet pakker vi hadde som mål. Derimot er ikke prosjektgruppa ferdige med vårt arbeid med Doavisa. Promotering og salg av Doavisa vil fortsette så lenge det er interesse for avisa.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

9000

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi har utviklet 8 utgaver av Doavisa for videregående skole. Det ble opprettet en referansegruppe ved pilotskolen med ansvar for kvalitetssikring av materialet og for å sikre at Doavisene treffer målgruppen. Vi har og vært ute på arenaer hvor vi har truffet ungdommer. Vi hadde blant annet gjentatte møter med elevrådet, samtaler med ansatte ved ungdomsklubben og møter med andre instanser som jobber med ungdommer. I skriveprosessen av avisene har vi hatt en redaksjonell gruppe med ulik faglig bakgrunn som har vært ansvarlige for ulike utgaver av Doavisa. Utkastene ble vurdert i gruppa før de ble tatt med til elevrådet for å få tilbakemeldinger på om innholdet treffer. Vi har og utviklet veiledende materiale til skole og sanitetsforeningene med praktiske tips og råd om hvordan doavisa kan brukes. Doavisa ble lansert på pilotskolen, i sosiale media og på hjemmesiden til N.K.S. og KUN. Sosiale medier er blitt brukt media for promotering og bestilling av Doavisa. Distribusjon har foregått etter metoden vi bruker for Doavisa for ungdomsskoler; via frivillige i lokale sanitetsforeninger rundt omkring i landet. NKS sentralt har spredd informasjon om Doavisa til sine lokalforeninger.

Resultater og resultatvurdering

Vi har utviklet 8 utgaver av Doavisa for elever i videregående skole gjennom involverende prosesser hvor ungdom fra ulike grupper har medvirket. Vi lyktes med å få lansert Doavisa ved pilotskole, hvor den ble tatt veldig godt imot både av ungdommer og ansatte. På grunn av Korona har vi dessverre ikke fått muligheten til å promotere Doavisa utover pilotskolen og sosiale medier. Selv med lav promotering så har allerede over 10 videregående skoler kjøpt Doavisa. Vi kommer til å jobbe videre med promotering og salg av doavisa utover prosjektperioden. Vi kommer til å fortsette samarbeidet med NKS sentralt for å fortsette promoteringen i deres kanaler og komme inn på flere fysiske arrangement i tiden fremover. Vi skal også presentere Doavisa ved et innovasjonsseminar før sommeren.

Oppsummering og videre planer

Det er ingen tvil om at Doavisene er et produkt både skolene og sanitetsforeningene ønsker velkommen. Begge parter ser at dette er et tiltak som kan bidra til å gi ungdommene god og sikker informasjon om tema som opptar de. Så lenge det er interesse for avisene i de videregående skolene, vil vi fortsette å trykke nye opplag og selge. Det er også aktuelt å utvikle konseptet videre og se på nye målgrupper. En aktuell gruppe er barn på barneskolen. flere rektorer har vært i kontakt med oss og etterspurt om vi kan lage doaviser tilpasset deres målgrupper med tema som er relevant for de.

Prosjektleder

Linn Cecilie Rotvold Bylund

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Doavis for elever i Videregående skole
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2020: kr 401 000
Startdato
01.08.2020
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet