Dobbel tabu – vold og overgrep mot lhbtiq- barn og ungdom

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er gjort lite forskning på volds- og overgrepserfaringer blant barn og unge som bryter med normer for kjønn og seksualitet, men det som finnes peker på større utsatthet, barrierer knyttet til hjelpesøkning og manglende kompetanse i voldforebyggende tjenester og hjelpeapparat om kjønns- og seksualitetsmangfold. Derfor er det behov for å hente inn erfaringer fra lhbtiq-personer som har opplevd vold eller overgrep som barn og ungdom, for å lære mer om hvordan det bedre kan forebygges, avdekkes og hvordan utsatte kan få bedre hjelp.

Målsetting for prosjektet

Å innhente kunnskap om utsatthet for vold og seksuelle overgrep blant lhbtiq-barn og ungdom, og spre denne kunnskapen i hjelpeapparatet og forebyggende tjenester. Dette vil bidra til bedre forebygging av vold og overgrep mot barn, og bedre hjelp til dem som er utsatt.

Målgruppe

Voldsforebyggende- og hjelpetjenester for utsatte for vold og overgrep, ansatte i skoler og barnehager, helsesykepleiere, beslutningstakere og organisasjoner.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi skal hente inn erfaringer fra unge voksne (18-30 år) som bryter med normer for kjønn og seksualitet, og som har opplevd vold og/eller seksuelle overgrep som barn. Før selve datainnsamlingen, vil vi lage en kunnskapsoversikt over eksisterende forskning på feltet. Dette vil være viktig for å stille relevante spørsmål . Vi vil gjennomføre 10-15 individuelle kvalitative intervjuer, og vil etterstrebe et mangfold blant informantene, knyttet til seksuell orientering og kjønnsidentitet, etnisk- og religiøs bakgrunn, funksjonsvariasjoner, og geografisk spredning. Dette vil anayseres og beskrives i en rapport, som også vil inneholde anbefalinger til beslutningstakere, hjelpeapparat, barnevern og voksne som jobber med barn for eksempel i skolen og barnehagen. De skal også lages en film som forteller en sann historie om overgrep, basert på erfaringene som er delt i studien. Rapporten og filmen vil presenteres på et seminar. Redd Barna vil samarbeid med Likestillingssenteret v/ Silje Mathiesen og Mona Reolen om rapporten, og prosjektet gjennomføres i samarbeid med Organisasjonen FRI. Det vil også settes ned en referansegruppe for prosjektet med representanter fra fagmiljø, forebyggende- og hjelpetjenester og relevante organisasjoner.

Fremdriftsplan for prosjektet

Aug-Des 2021: Oppstartsmøte med referansegruppe, rekruttering av informanter, kunnskapsoversikt, godkjenning av prosjekt hos NSD/Datatilsynet Jan- juni 2022: rekruttering og intervjuer, analyse Juli – Des 2022: Analyse, workshop i referansegruppe om funn og anbefalinger, ferdigstille rapport. Lage manus til film. Jan – juni 2023: Produsere film, lanseingsseminar av rapport og film, promotering og formidling.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Mange barn og unge som bryter med normer for kjønn og seksualitet opplever vold og/eller overgrep, men synes det er vanskelig å søke hjelp. I dette prosjektet har vi hentet inn erfaringer fra skeive, unge voksne (18-30 år) som har opplevd vold og/eller seksuelle overgrep som barn. Målet har vært å samle inn denne viktige erfaringskunnskapen, systematisere eksisterende kunnskap og lage en kort film knyttet til rapporten. Målgruppen for prosjektet har vært bred. Rapporten vil kunne leses av myndighetspersoner, personer som arbeider i sektorer der barn og unge lever sine lys og andre organisasjoner på feltet i tillegg til barn og unge selv og deres familier og nettverk. Prosjektet er et nybroddsarbeid som trekker frem skeive barn og ungdoms egne erfaringer knyttet vold og seksuelle overgrep.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Oppsatte effektmål har blitt nådd ved at vi har hentet inn kunnskap om utsatthet for vold og seksuelle overgrep blant lhbtiq-barn og ungdom. Kunnskapen er samlet i en rapport kalt “dobbel tabu”, og formidles igjennom en film og flere seminarer om temaet. Denne kunnskapen er spredd blant politikere, i hjelpeapparatet og forebyggende tjenester. Tematikken har blitt satt på den politiske dagsorden og mange har lest rapporten og sett filmen. Vi har holdt seminarer både i Oslo (under Pride i juni 2024) og i Bergen i fobindelse med Pride. Høsten 2024 er det planlagt like arrangementet i Trondheim og Tromsø. Vi har også overlevert rapporten til politiske mynidgheter og jobber for at perspektivene skal benyttes i sivilsamfunnets rapportering til barnekomiteen om temaer som norske mynigheter bør stilles spørsmål om når de skal eksamineres i 2025.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10000

Prosjektgjennomføring/Metode

Som beskrevet i søknaden gjennomførte Likestillingssenteret en undersøkelse på vegne av Redd Barna og skrev rapporten tilhørende undersøkelsen. Her var Redd Barna tett koblet på hele prosessen. En referansegruppe ble satt ned som bestod av ungdomsrepresentanter fra den skeive bevegelsen, Press, Rosa Kompetanse og Nok. Norge (lavterskeltilbud). Det er rådgiver ved Likestillingssenteret som har gjennomført intervjuene med de unge og skrevet rapporten. Kapitelutkast har blitt sendt til Redd Barna for innspill og slik har vi fått mulighet til å stille spørsmål og komme med input underveis. Det har vært en tett dialog. I forbindelse med utarbeidelsen av filmen ble det slik at Frida Aanevik ikke hadde anledning til å delta i filmen men skuespiller Carl Martin Eggesbø ønsket delta. Filmen ble utarbeidet med manusforfatter og produksjonsteam i tett kontakt med Redd Barna, Likestillingssenteret og referansegruppen. Midt i perioden 25. juni 2022 ble det gjennomført et terrorangrep under Pride-markering i Oslo. Dette gjorde at det var enda viktigere for oss å bruke tid og at referansegruppa og rådgiver fra Likestillingssenteret var tett koblet på.

Resultater og resultatvurdering

Det ble gjennomført 13 intervjuer med informanter. På bakgrunn av rapportens innhold ble det utarbeidet manus til filmen som skulle målbære hovedfunnene i rapporten. Her fikk vi med skuespiller Carl Martin Eggesbø. Rapporten og filmen ble presentert i mars 2024 på et seminar på Kulturhuset i Oslo. Her var politikere og beslutningstakere tilstede. Videre ble det avholdt seminarerg under Pride i Oslo og Bergen. Vi har også sett at rapporten er referert til i Stortingets behandling av opptrappingsplanen mot vold mot barn (vedtatt våren 2024). Det er planlagt seminarer andre steder i landet. Organisasjoner på feltet som Fri, Skeiv ungdom og Nok. Norge. Har vært sentrale i referansegruppen og bidratt underveis i prosjektet. Redd barna anser prosjektet som gjennomført på en god måte, og etter planen.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet er gjennomført som planlagt med noen justeringer underveis som mer tidsbruk på film enn oppgitt i søknad. Dette har vi søkt om underveis. Redd Barna har med dette prosjektet satt et viktig og underkommunisert tema på dagsorden. Det er blitt tydeliggjort at barn som bryter med normer for kjønn og seksualitet er særlig utsatt for vold og seksuelle overgrep og at dette må møtes med passende tiltak.

Prosjektleder

Ane Lindholt

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
Dobbel tabu – vold og overgrep mot lhbtiq- barn og ungdom
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2021: kr 305 000, 2022: kr 467 000
Startdato
01.07.2021
Sluttdato
31.03.2024
Status
Avsluttet