Dokumentarfilmen «Drømmende Sjeler»

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Downs syndrom innebærer en økt risiko for flere tilstander, som medfødt hjertefeil, forsinket motorisk utvikling, ulike former for syn- og hørselsvansker, og mer. Til tross for dette har mennesker med Downs syndrom unike egenskaper, talenter og et betydelig potensial. Gjennom hensiktsmessig tilrettelegging, støtte og inkludering i samfunnet, har de muligheten til å leve meningsfylte og berikende liv med god livskvalitet, og bidra positivt i samfunnet. Drømmende Sjeler er en dokumentar som følger to jenter med Down Syndrom, en fra Norge og en fra Irak som prøver å oppnå deres drømmer. Vi følger Mariam i Irak, som drømmer om å gå på skole. Hun og moren kjemper for å få dette til, siden de fleste skoler i Irak ikke tar inn barn med utviklingshemninger. Vi følger også Thea i Norge, som drømmer om å spille i en stor konsert med bandet hennes, men hun må først komme seg igjennom en risikofylt hjerteoperasjon. Her ser vi verden fra deres perspektiv, og ser hvor mye hver av oss kan oppnå, uansett situasjon, bare vi blir gitt muligheten. Målet er at filmen skal være en ressurs for både Down Syndrom Norge, foreldre til de med Down Syndrom, og personer med Down Syndrom som kan inspirere og vise at ikke bare kan de bidra, men at de kan berike livene til de rundt seg.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet er en viktig del av etterarbeidet til filmen hvor vi inkluderer og får tilbakemeldinger fra målgruppen. Selve aktiviteten er testvisninger av filmen til målgruppen for prosjektet som er personer med Down Syndrom, deres familier, og barn i alderen 10-14 år. Det blir flere testvisninger ettersom vi sannsynligvis må gjennom flere utkast av filmen før vi når målet vårt. Etter hver testvisning deler vi ut et spørreskjema med kvantitative og kvalitative spørsmål hvor publikum kan gi tilbakemeldinger. En av de viktigste poengene med dette er å sjekke hva målgruppen mener om perspektivet til filmen, og hvorvidt perspektivet er representativt for hvordan de ser verden. Med perspektiv mener vi ting som blir fokusert på i forskjellige situasjoner. Et eksempel er at når noen moren og en annen snakker om noe alvorlig, kan hovedpersonen fokusere på lyden av barn som leker utenfor. Eller at mens en medisinsk undersøkelse foregår forestiller hovedpersonen seg at hver gang legen trykker på en knapp spilles en tone fra «Blinke Blinke Stjernelill». En av de viktigste kunstneriske tiltakene vi gjør i filmen er å se ting fra hovedpersonene sitt perspektiv, og møte verden på deres premisser, og derfor er det essensielt at vi får veiledning gjennom tilbakemeldingene fra målgruppen. Prosjektet evalueres basert på hvorvidt målgruppen i dette prosjektet mener at det subjektive perspektivet filmen viser er representativt for hvordan en med Down Syndrom ser på verden og ser på slike hendelser som er presentert i filmen. For å ivareta sikkerhet, personvernhensyn og andre etiske vurderinger vil vi anonymisere spørreskjemaene og samarbeide med Down Syndrom Norge i formuleringen av spørsmålene slik de formuleres på en måte alle kan forstå. To utfordringer er å finne en stor nok populasjon blant dem med Down Syndrom for prosjektet samt formulere spørsmål på en måte så de ikke blir misforstått. Vi tenker at samarbeidet med Down Syndrom Norge reduserer disse risikoene.

Antall deltakere

500

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Forventet virkning er i første omgang på de 500 deltakerne i prosjektet og Down Syndrom Norge sin målgruppe. Filmen har potensialet til å være en viktig ressurs som kan brukes for å inspirere personer med Down Syndrom og familiene deres, og vise dem hvor mye de potensielt kan få til, selv om man kanskje føler at utviklingshemningen sin er en for stor utfordring. At de vil være villige til å ta det neste steget mot det de vil oppnå, og utfordre begrensningene sine slik som hovedpersonene i filmen gjør. Filmen viser også metoder brukt for å hjelpe hovedpersonene, på steder hvor det er begrenset med ressurser for dem med utviklingshemninger, noe som kan være viktig for omsorgspersonell andre steder å ta i bruk. Dette vil bidra til filmens overordnede mål, som er å vise at disse vidunderlige personene har verdi i samfunnet vårt, og kan få til så mye om vi gir dem sjansen og har troen på dem. På lang sikt, når filmen er ferdig produsert, forventer vi også at den kan vise potensielle arbeidsgivere, lærere og andre hvor mye personer med Down Syndrom kan få til, og at dette på sikt vil føre til mer inkludering av mennesker med utviklingshemmede i arbeidslivet. Per i dag er det bare 5,6 % av mennesker med utviklingshemming i Norge som har et arbeidsforhold. Garrels og Sigstad har i en studie skissert «negativ innstilling blant potensielle arbeidsgivere» som en av hovedhindringene for at mennesker med utviklingshemninger får et arbeidsforhold. Andre studier viser både samfunnsøkonomiske fordeler ved å inkludere personer med funksjonshemninger og at det har mange sosiale fordeler for personen med utviklingshemning. Filmen har et potensial til å bidra til å fjerne denne hindringen på noen arbeidsplasser, og øke andelen utviklingshemmede i arbeid.

Plan for gjennomføring

Oktober 2024: Forberedelser sammen med Down Syndrom Norge til å vise et utkast av filmen til prosjektets populasjon. Her vil vi organisere visningene og samarbeide med Down Syndrom Norge om spørsmålene til publikum. Det blir hovedsakelig prosjektleder og Down Syndrom Norge som har ansvar for dette Oktober/November 2024: Vi har første testvisning av filmen. Prosjektleder vil gjennomgå spørreskjemaene, og presentere de kvantitative dataene, samt mønstre han ser i den kvalitative dataen til regissøren. Deretter vil regissøren og en klipper bruke litt tid på å arbeide med neste utkast basert på dataene fra testvisningen. Januar – April 2025: Prosessen fra de to forrige avsnittene gjentar seg inntil vi og populasjonen til dette prosjektet er fornøyde med klippen. Deretter vil vi avslutte prosjektet så snart vi har foretatt noen siste småpirk på siste utkast av filmen.

Prosjektleder

Anton Nyman

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Dokumentarfilmen «Drømmende Sjeler»
Organisasjon
Downs syndrom Norge
Beløp Bevilget
2024: kr 200 000, 2025: kr 200 000
Startdato
30.09.2024
Sluttdato
28.04.2025
Status
Under gjennomføring