Drømmefanger

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er vist en klar sammenheng mellom lav husstandsinntekt og lavere deltakelse i idrettsaktivitet. Oslo er en by med svært store forskjeller i inntekt og levevilkår. Der Vestre Aker har en gjennomsnitts bruttoinntekt på 678.800, har de 7 mest inntektsfattige bydelene en gjennomsnittsinntekt på 300-385.000. Vi har avgrenset prosjektet til disse 7 bydelene der hip hop er svært populært, og barn og unge med minoritetsbakgrunn utgjør majoriteten i disse dansemiljøene. Dessverre blir mange hindret i å delta grunnet dårlig økonomi.

Målsetting for prosjektet

500 barn i alderen 6-15 i bydelene Sentrum, Grunerløkka, Gamle Oslo, Søndre Nordstrand, Alna, Bjerke, Grorud og Stovner skal innen 31.12.2019 være med i et trygt og inkluderende hip hop- miljø i idrettslag.

Målgruppe

Barn og unge i Oslos 7 mest inntektsfattige bydeler i Oslo som ekskluderes fra organisert idrett grunnet lav inntekt i familien.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektkoordinatoren har hovedansvaret for ansettelse og opplæring av instruktører som skal lede aktiviteten. Prosjektkoordinator skal følge opp alle samarbeidspartnere og instruktører i prosjektet. Fagansvarlig i prosjektgruppen vil bidra med faglig støtte til prosjektkoordinatoren. De øvrige medlemmene i prosjektgruppen vil bidra med hjelp på administrative oppgaver. Oslo Hip hop klubb er hovedsamarbeidspartner og vil sikre kvalitet og kompetanse i det faglige og dansepedagogiske. Utdanningsetaten i Oslo er en veldig viktig samarbeidspartner for å informere om tilbudet til alle skoler og AKS. Bydelsadministrasjonene er viktige i forhold til å nå ut med tilbudet og få lokaler til å danse i. Hip hop krever ikke mye i forhold til anlegg og aktiviteten kan gjennomføres på skoler, samfunnshus, ungdomsklubber m.m. En viktig del av prosjektet er å lære deltakerne å samarbeide og jobbe sammen mot et felles mål, som er en juleavslutning med danseforestilling. Det skal opprettes frivillige prosjektstyringsgrupper i bydelene som får opplæring og leder aktiviteten videre ved endt prosjektår. Aktiviteten skal fortsette å være gratis etter endt prosjekt, og det legges til rette for at deltakerne jobber dugnad for å dekke kontigent og kurs.

Fremdriftsplan for prosjektet

2017: -Ansettelse av prosjektkoordinator og drømmefanger- instruktør -Workshop for instruktørene -Markedsføring og prosjektoppstart i bydel Grorud og Bjerke -Semesteravslutning med workshop for deltakerne -Juleavslutning med forestilling fra deltakerne -Evaluering etter hvert semester 2018 og 2019: -Samme fremgangsmåte som 2017 med 2 nye prosjektsteder i 2018: Stovner og Søndre nordstrand og 3 nye i 2019: Grunerløkka, Gamle Oslo og Alna.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

I Drømmefanger prosjektet har barn og ungdom i Oslo, som ellers ville blitt ekskludert fra organisert idrett grunnet økonomi, fått oppleve å bli en del av et trygt, sosialt og utviklende idrettsmiljø. Vi har tilbydd kurs i følgende dansestiler: Hiphop, breaking, kpop, dancehall, african house og afrobeats. Dans og kultur er et virkemiddel som er identitetsskapende og gir mestring og livskvalitet. Over 1500 deltagere fra bydeler i Oslo med lav gjennomsnittsinntekt har opplevd et inkluderende dansemiljø med opptil 38 dansekurs i treninger i uken. Målgruppen har hovedsaklig vært barn og unge opptil 19 år. Det har vært kurs for barnehagealder og åpen alder der foreldre har vært med barn på samme kurs. Særlig Sommerskolen i 2019 var populær også for foreldre som ikke bare satt og få på men deltok også på dansekursene.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Målsetting for prosjektet: 500 barn i alderen 6-15 i bydelene Sentrum, Grunerløkka, Gamle Oslo, Søndre Nordstrand, Alna, Bjerke, Grorud og Stovner skal innen 31.12.2019 være med i et trygt og inkluderende hip hop- miljø i idrettslag. Dette målet er nådd med god margin. Det er registrert i gjennomsnitt mellom 200 og 250 påmeldte hvert semester. Over 6 semester blir det mellom 1200 og 1500 registrerte hvor vi anslår at 20% av deltagerne aldri fikk registrert seg på nettet grunnet tekniske- og språkbegrensninger, samt tilgang til pc/mobil. Løpende rapporter fra instruktører viser at vi nådde målgruppen både i alder og bakgrunn. Vi fikk gode tilbakemeldinger på spørreskjemaene og ansatte på lokalene gav oss nyttige og positive tilbakemeldinger.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1500

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektleder var ansatt i administrasjonen til Norges Danseforbund og hadde ansvaret for oppfølging av prosjektkoordinatorer, kontrakter, søknader, rapportering og økonomi. Prosjektkoordinatorer hadde hovedansvaret for ansettelse og opplæring av instruktører som skal lede aktiviteten. Prosjektkoordinatorer fulgte opp alle samarbeidspartnere og instruktører i prosjektet. Begge prosjektkoordinatorer var fagansvarlige. Oslo Urbane Idrettsforening var hovedsamarbeidspartner som sikret kvalitet og kompetanse i det faglige og dansepedagogiske. Utdanningsetaten i Oslo var en veldig viktig samarbeidspartner for å informere om tilbudet til alle skoler og AKS. Bydelsadministrasjonene var behjelpelige med å nå ut med tilbudet og få lokaler. På det meste samarbeidet vi med 7 lokaler: Aktivitetshuset K1, Forandringshuset Grønland, Kulturhuset Veitvet, Verdenshuset Haugenstua, Vestli Fritidsklubb, Blokk58 Stovner, ORKIS Oslo og Ungdomshuset X-Ray.

Resultater og resultatvurdering

Dans krever lite i forhold til anlegg og aktiviteten kunne gjennomføres lett. En viktig del av prosjektet var å lære deltakerne å samarbeide og jobbe sammen mot et felles mål. Sommer- og juleavslutningene hadde stort oppmøte hvor deltagere viste frem hva de hadde lært og det ble arrangert dansekonkurranser med premier. Melahuset ble fullsatt og det ble servert kaffe og snacks til foreldre og deltagere. Det var stadig spørsmål om hvor mye det kostet og til stor glede og overraskelse da vi kunne svare at alt var gratis. Vi opplevde stor oppslutning både på semester kurs og avslutningene. I tillegg var de årlige Sommerskolene et vellykket tiltak. Bare på Sommerskolen 2019 registrerte vi 142 personer fra hele aldersspennet som møtte opp. Dette kan sammenlignes med 128 som møtte opp på et lignende prosjekt på Tøyen med identisk navn: https://www.vartoslo.no/128-barn-har-hatt-storslatt-ferie-pa-toyen-na-onsker-de-seg-fast-oppholdssted-neste-ar/

Oppsummering og videre planer

Målet var at aktivitetene kunne drives på frivillig basis etter endt prosjekt år. Dette var et krevende mål ettersom et kriterium var kompetente og profesjonelle dansere som medfølger en større kostnad. Fra våren 2020 jobbes det med å aktivere sponsormidler gjennom samarbeid med andre aktører. Fokuset er den sosiale siden av prosjektet kombinert med konkurranse aspektet der dansestilen breaking er kandidat til OL 2024. Det jobbes med å engasjere profiler i breaking og involvere dem i prosjektet som en kombinert fokus på topp og bredde. Aktivitetstilbudet fortsetter å være gratis.

Prosjektleder

Yngvar Martin Halvorsen

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Drømmefanger
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2017: kr 500 000, 2018: kr 500 000, 2019: kr 500 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
30.12.2019
Status
Under gjennomføring